Nebojša Stefanović belügyminiszter értékelése szerint a menekültek kitelepítésével a fővárosból növekszik a polgárok biztonsága, de egyben a menekültek számára is sokkal jobb feltételeket tudnak biztosítani a befogadóközpontokban.

Stefanović pénteken, miközben az újságírókkal megtekintette a belgrádi központi autóbuszállomás közelében lévő barakkokat, ahonnan kitelepítették a menekülteket úgy fogalmazott, hogy az a terület az embercsempészek gyülekezőhelye volt, valamint potenciális fertőzések gócpontja.

– Ezek a barakkok egyáltalán nem biztonságosak és nem megfelelőek a menekültek szálláshelyéül. Hosszú ideig kérleltük őket, engedjék meg, hogy megfelelő központokba szállítsuk őket, ahol emberhez méltó feltételek fogadják őket. Ma leromboljuk ezeket az építményeket, a menekülteket pedig sikerült befogadó központokba szállítanunk, ezzel növeljük a polgárok biztonságát a fővárosban, egyben a menekültek számára is sokkal jobb feltételeket biztosítunk a befogadóközpontokban – mondta Stefanović.

Hozzátette, pillanatnyilag mintegy nyolcezer menekült tartózkodik Szerbia területén, akik abban bíznak, hogy bejuthatnak az Európai Unió területére.

– 2016 júniusától kezdve, amióta a rendőrök és a katonaság közösen járőrözik az országhatáron, huszonegyezer menekültet fordítottunk vissza a határainkról. A belépések gondját kezelni tudjuk a közös járőrözéssel, de ez nem elég. Itt hiányzik az európai politika és a válasz arra, mit kezdjünk a gazdasági menekültekkel – nyilatkozta Stefanović.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter kijelentette, Belgrád az egyetlen főváros Európában, amely összetűzések és erőszak nélkül oldotta meg a menekültek kitelepítését a város központjából.

– Köszönet a rendőrségnek, valamint a Menekültügyi Biztosságnak, hisz egyetlen incidens nélkül sikerült több mint ezer menekültet áthelyezni megfelelő szálláshelyre. Megmutattuk nekik, hogy számukra hol lenne jobb, úgy hogy nem alkalmaztunk erőszakot. Ezeket a barakkokat eltávolítjuk és nem engedjük többé a menekültek felelőtlen letelepedését, nem csak Belgrád területén, más településeket sem, mert rendelkezünk számukra megfelelő szálláshellyel – mondta Vulin.

A legkitartóbb menekültek csütörtökön hagyták el a barakkokat. Őket a krnjačai, obrenovaci, zombori, nagykikindai, sjenicai és a házasfalvai (adaševci) befogadóközpontokba szállították. A szülők nélküli utazó fiatalok a krnjačai befogadóközpontban lettek elhelyezve, nyilatkozta az N1 televíziónak Ivan Mišković, a Menekültügyi Biztosság szóvivője.

– A fővárosból széttelepített menekültek megkezdik a menedékkérelmi eljárást, hivatalos lakóivá válnak a befogadóközpontoknak és mindent biztosítunk számukra, úgy ahogy a többi menekült számára – fedelet a fejük felett, napi háromszori étkezést és egészségügyi ellátást – nyilatkozta Mišković.

Radoš Đurović, a Menedékkérőket Segítő Központ képviselője figyelmeztet, hogy a központokban sem tejjel-mézzel folyó Kánaán várja a most odaszállított egyéneket.

– Sajnos ebben a pillanatban nem reálisak azok a nyilatkozatok, hogy ezek a személyen megkezdik a menedékkérelmi eljárást és, hogy tejjel-mézzel folyó Kánaán várná őket, mert sajnos a központokban szinte illegális helyzetben vannak a menekültek. Emlékezteti szeretnék arra, hogy a legtöbb ember, aki a tranzitközpontokban van elszállásolva és a most az utcáról bekerült menekültek sem kezdték meg a menedékkérelmi eljárást, nincsenek az előírások szerint regisztrálva és illegálisan tartózkodnak Szerbiában – nyilatkozta Đurović.

Az N1-es televízió értesülései szerint a belgrádi autóbuszállomás közelében lévő barakkokat a Belgrád, víziváros építése miatt kell lebontani.

(Fotó: N1)