A niši tűzoltók már hónapok óta nem használhatják a Szerb–Orosz Humanitárius Központ által adományozott, különleges tűzoltókocsikat, mivel ezeknek lejárt a regisztrációja – tette közzé a Južne vesti hirportál. Bojan Glamočija, a humanitárius központ vezetője az ügy kapcsán a belügyminisztériumra hárította a felelősséget, majd azt nyilatkozta, hogy ők a minisztériumnak adták át használatra a járműveket, s nem értik, hogy miért nem regisztrálják le ezeket a belügyminisztérium rendkívüli helyzetekért felelős ágazatának illetékesei.

A niši hirportál szerint a teherautók közül néhányat a város tűzoltóegysége is igénybe vett, a niši tűzoltók viszont azt állítják, hogy a parancsnokuk azt mondta nekik, hogy kizárólag a saját felelősségükre használhatják ezeket a teherjárműveket, és ezt ők elutasították.

A Južne vesti egy korábbi írása alapján a mintegy 3 millió eurós összértékű orosz adomány, az öt tűzoltókocsi, tavaly szeptemberben érkezett meg a niši Szerb–Orosz Humanitárius Központba, de ezen felül az orosz fél egy Lada Niva terepjárót és 4 darab csatlakozható vízszivattyút is a szerb belügyminisztériumnak adományoztak. Ekkor Predrag Marić, a rendkivüli helyzetekért felelős ágazat vezetője azt nyilatkozta, hogy a tűzoltókocsik közül egyet a magyarkanizsai, egyet pedig a preševói menekültek befogadására létrehozott központba irányítanak. Az adomány átadásán akkor jelen volt Alekszandar Csepurin Oroszország szerbiai nagykövete és Nebojša Stefanović belügyminiszter is.

(Fotó: Belügyminisztérium)