Cvijetin Milivojević politikai elemző szerint Aleksandar Vučić miniszterelnök, megválasztott államfő alig várja, hogy eleget tegyen a Diktatúra ellen nevet viselő megmozdulásokban részt vevők igényének, és kiírja a rendkívüli parlamenti választást. Ez felel meg a hatalmon lévő pártnak, teszi hozzá.

Az ellenzék katasztrofális vereséget szenvedne ezen a választáson, minél előbb megszervezi azokat, annál nagyobb győzelmet arat. Belgrádban városi választás lesz, és biztos vagyok abban, hogy azt elveszítheti a Szerb Haladó Párt, hacsak nem tartanak ugyanazon a napon egy magasabb szintű választást is, amely csak a köztársasági lehet – nyilatkozta az elemző az N1 hírtelevíziónak.

Hozzáteszi, számos elégedetlen polgár, mozgalom, szervezet, civil szerveződés van, akik kifejezhetik az elégedetlenségüket. – Ha sok ilyen követelés van, akkor már közel vagyunk ahhoz a kritikus tömeghez, amely komoly folyamatok indíthat be – mondja Milivojević.

Az elemző meggyőződése: nem lehet egy vezetője az ellenzéknek.

– Ez már nem a 90-es évek Szerbiája. A hatalom ellen tiltakozók nem olyan erőteljesek mint a Slobodan Milošević ellen tiltakozók voltak, amikor egyesíteni lehetett a radikális polgári és a radikális nacionalista vonalat. Legalább két vezetőre van szükség – nyilatkozta.

(Fotó: insajder.net)