A csúcs utolsó eleme is helyére került 2013. május 10-én a One World Trade Center tetején. Ezzel elkészült Amerika legmagasabb, a világ hatodik legmagasabb épülete, azoknak az ikertornyoknak a helyén, amelyeket 2001. szeptember 11-én rombolt le terrortámadás New Yorkban.

A korábban Freedom Towerként is ismert épület 541 méter magas, ez 1776 lábat jelent. A lábban mért magasság a függetlenségi nyilatkozat aláírásának évét jelképezi. 2006 tavaszán kezdődött az építkezés és 2013 júliusára fejeződött be. A megnyitóra 2014 novemberben került sor. A munkálatokat nehezítette a környék beépítettsége, zsúfoltsága, a forgalom, az alapozásnál figyelni kellett az ott húzódó vasútvonalra, a földmunkák során pedig gyakran előkerült valami a mélyből, ami miatt meg kellett szakítani az építkezést. Több emberi maradvány előkerült a 2001-es áldozatok közül, személyes tárgyak, de régészeti leletek is. Ezek közül a legérdekesebb egy hajó roncsa volt. A kutatások során kiderült, hogy egy 18. századi hajóról van szó, amelyet Philadelphiában készítettek és valószínűleg a gyarmatokra küldte ki a brit tengerészet.

A szuperbiztosra tervezett One World Trade Center szuperdrága is lett, a kezdeti 1,5 milliárd dolláros költségvetés 3,9 millárd dollárra hízott az évek során. Ezzel rögtön el is nyerte a világ legdrágább irodaépülete címet. A homlokzatot 8 háromszög alkotja, ezeket 13 ezer üvegpanel borítja. A 104 emeletes toronyban 71 lift szállítja a dolgozókat és a turistákat, néhány lift 36,5 km/h sebességre is képes. A látogatók számára One World Observatory néven épült kilátó 2015 májusában nyílt meg, 381 méteres magasságból lehet megcsodálni a panorámát. Ugyanúgy 34 dollárért lehet feljutni, mint a két eddigi legmagasabb, az Empire State Building vagy a Rockefeller Center tetejére.