Az Európai Unió bővítési biztosa, Johannes Hahn szerint a koszovói kormány megbukása, a parlament feloszlatása miatt a koszovói vezetők nem hagyhatják figyelmen kívül azokat a nagy kihívásokat, amelyek előtt Koszovó áll. A biztos sajnálatát fejezte ki a szerdai történések miatt.

A B92 televízió honlapján megjelent elemzés szerint elképzelhető, hogy Koszovó elnöke, Hashim Thaçi buktatta meg a kormányt. A szerző szerint a következő választáson Thaçi és holdudvara megerősödhet, így az egykori Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UÇK) vezetői politikai immunitáshoz juthatnának arra az esetre, ha a megalakulófélben különleges bíróság, amely az UÇK ténykedését vizsgája majd, megkezdi munkáját. A szerző egyebek mellett Fatmir Limajt és Ramush Haradinajt, egykori hágai vádlottat említi meg, akit a közelmúltban Franciaországban letartóztattak a Szerbia által kezdeményezett interpolos körözőlevél alapján, de a francia bíróság szabadon engedte. Haradinaj pártja addig ellenzékben volt, ő kritizálta leginkább Isa Mustafa kormányát, de a franciaországi letartóztatását követően támogatta a hivatalos hatalom, és felfüggesztették a Belgráddal folytatott brüsszeli tárgyalást is.

Az elemzés szerint egy ilyen forgatókönyv szerint a Koszovóban élő nemzeti kisebbségek parlamenti képviselői is támogatni fogják Koszovó elnökének politikáját.