Egy északnyugat-olaszországi falucska, Bormida vezetősége úgy döntött megpróbálják megakadályozni, hogy kihaljon a falujuk, ezért 2000 eurót fizetnének azoknak, akik hajlandóak odaköltözni.

Ma 394 fő lakik Bormidában, ebben a 420 méterrel a tengerszint felett fekvő falucskában. A leendőbeli lakosoknak 50 eurós lakbért kellene fizetniük. Arról viszont nem szól a hír, hogy a leendőbeli új lakosok miből tudnák megteremteni a lakbérre valót. Azt viszont tudni lehet, hogy a falu azért néptelenedik el, mert a fiatalok a jobb megélhetés reményében a közeli városokba költöznek.

Olaszországban egyre nagyobb probléma a kis települések elnéptelenedése. Egy tavalyi jelentés szerint országszerte 2500 falut fenyeget a kihalás veszélye. Az olasz kormány a 2017-es évet a falu évének szentelte, így próbálják fellendíteni a falusi turizmust és lassítani a falvak elnéptelenedését.

A kétezer eurós ajándékról, amelyet a leendőbeli új lakosok kapnának még nem született végleges döntés, de ha minden a polgármester, Daniele Galliano akarata szerint alakul, akkor jövőre már Bormidába költözhetünk és akár több mint három évig ingyen lakhatnánk ott, ha valamiből elő tudnánk teremteni a megélhetéshez szükséges pénzt. A falu lakossága egyébként mezőgazdasággal, állattenyésztéssel, valamint sajtkészítéssel foglalkozik.

Sajtóértesülések szerint eddig az Egyesült Államokból, Nagy-Britanniából, Indiából és Magyarországról jelezték,  Bormidába költöznének. Valószínűleg a hír hazai megjelenésével Szerbiát is fel lehet majd venni erre a listára.