Az értelem és a felvilágosodás hazájának szavazói május 7-én elsöpörték a rettegés, a bezárkózás, a félelemkeltés és a gyűlölet álnok politikáját. Emmanuel Macron olyan (65 százalékos) többséggel győzedelmeskedett a franciaországi választásokon, amilyenről a kizárólagosság és idegengyűlölet apostolaként tetszelgő Orbán Viktor álmodni sem mer. A bezárkózásra, önteltésgre és önelégültségre, gyűlöletre és rettegésre alapozó Donald Trump – aki kisebbségi szavazattal lett Amerika elnöke, megtámogatta ugyan a hasonszőrú félfasiszta Marine LePent –, de most láthatja, hogy Európa képes a saját fejével gondolkodni.

A sokat szenvedett és éppen emiatt nem fölényre törekvő kontinensen még mindig él – sőt, mint vasárnap éjjel  a Champs-Élysées-n láthattuk – lángol fiatal szívek ezreiben az értelem, az együttérzés, a gondolkodás szabadsága. Franciaország óriási többséggel elvetette a demagóg populizmus csábítását és megvédte Európát a feketelajbis bayerzsoltista meg szovjetmajmoló bencsikista „békemenetelők” és a bősz brexitesek francia változatának egység- és értelemellenes csábításától.

„Merj gondolkodni!” – hangzott a felvilágosodás jelszava, s abban az országban, ahol európai viszonylatban éppen legnagyobb az „idegenek” aránya, a szavazók felismerték az idegengyűlölet lélekromboló délibábját és kiálltak a józan ész mellett. Az Európai Unió ezzel új esélyt kapott a budapesti támadások meg a Brexit okozta válság túlélésére. Európábsn nem a széthúzás láza győzedelmeskedett, hanem az együvé tartozás értékeinek átlrzlse és tisztelete.