Hétfőn is tartott a szerb főváros központjában a menekültek elszállítása más befogadóközpontokba. Ez alkalommal néhány illetékes is jelent volt és kijelentették, Szerbia továbbra is humánusan viszonyul az EU felé tartó közel-keleti menekültekkel.

Vladimir Cucić menekültügyi biztos elmondta, vasárnap mintegy száz embert szállítottak el Belgrádból Házasfalvára (Adaševcire), hétfőn pedig a tervek szerint hetven személy követi őket.

A biztos kijelentette, a hónap végéig minden menekülőt átszállítanak Belgrádból más befogadóközpontba.

– Napi szinten kommunikálunk a menekültekkel, aki saját maguk alakítják ki a csoportokat, ki, kivel menjen el olyan központokba, ahol van hely számukra, és jobb körülmények között élhetnek – tette hozzá, majd elmagyarázta, ezzel a menekültek magukra vállalják a felelősséget a csoportok biztonságáért, amit az állam alapkövetelményként szabott meg, amikor szóba került a kihelyezésük.

Cucić szerint állandó kommunikáció van a befogadóközpontokkal, nemzetközi szervezetekkel és azon civil szervezetekkel, amelyek gondoskodnak a menekültekről.

Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter úgy fogalmazott, hogy Szerbia továbbra is emberséges és civilizált módon viselkedik ezekkel az emberekkel, és azok, akik Szerbiába érkeznek és bejelentkeznek, a hazai és a nemzetközi törvények szerinti védelmet élveznek.

A belgrádi Közgazdasági Kar környékén több mint egy éve tanyáznak menekültek, ezt a rögtönzött telephelyet számolják most fel.

(Forrás: N1/Beta)