Áder János lesz újabb öt évig Magyarország köztársasági elnöke, miután hétfőn letette az esküjét a parlamentben. Az ünnepélyes eskütételt a baloldali képviselők bojkottálták, az Együtt a Kossuth téren tüntetett.

Áder János köztársasági elnök drámai mértékűnek nevezte a politikai közbeszéd állapotának romlását, ezért az 1867-es kiegyezést ajánlotta követendő történelmi példaként az újraválasztását követő ünnepélyes eskütétele alkalmából elmondott beszédében hétfőn az Országgyűlésben.

Áder elmondta, az elmúlt években elnöki munkája központi kérdésévé a magyar érdekek és értékek képviseletét, a teljesítmény megbecsülését, a normativitást és a jövő nemzedékek iránt viselt felelősséget tette. Eredetileg az elmúlt öt évről akart szólni, de az elmúlt hónapok politikai közbeszédét figyelve úgy gondolta, inkább a következő egy évről beszél.

Meggyőződése ugyanis – fogalmazott a politikai közbeszédről – „ha így megy tovább, mindent lerombolunk abból, amit 1990 óta közösen felépítettünk. Mindent megkérdőjelezünk. Minden – akárcsak hallgatólagos – megállapodást semmibe veszünk. Minden határt átlépünk.”

Hozzátette, ha van szándék arra, hogy ne így legyen, az 1867-es kiegyezés olyan történelmi példa, „amiből erőt meríthetünk a cselekvéshez”. Bár Kossuth, Széchenyi, Deák véleménye eltért bizonyos kérdésekben, az nem vitatható, hogy mindig a „haza üdve” lebegett a szemük előtt, és érveiket a másik iránti tisztelet hangján ütköztették.

A köztársasági elnök a közbeszéd színvonalának romlásáért nem akarja „porciózni” a felelősséget, „de a politikai számosság okán mindig a kormánypártoké a nagyobb”. Nem érdemes azonban „méricskélni”, ki kezdte előbb, „közös a felelősségünk a közbeszéd jelen állapotáért”.

Áder János egyetértést javasolt abban a három kérdésben, hogy mindannyian Európa polgárai vagyunk, mindannyian a magyar nemzethez tartozunk, és mindannyian tisztességes, becsületes, nyugodt életre vágyunk.

Az eskütételen a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és az LMP képviselői vettek részt, illetve néhány független képviselő.

Áder János 2012 óta Magyarország köztársasági elnöke. Az idén március 13-án a parlament újra megválasztotta államfőnek. Elsőre nem sikerült kétharmaddal megválasztani, a második fordulóban azonban megkapta a többséget.

(Forrás: MTI, index.hu,

MTI Fotó: Kovács Tamás)