Egy biztonsági riasztás miatt rövid időre kiürítették vasárnap délután Párizsban a Louvre előtti teret, ahova Emmanuel Macron várja este az ünneplőket, amennyiben ő nyeri meg a francia elnökválasztás második fordulóját Marine Le Pennel, a Nemzeti Front jelöltjével szemben – közölték rendőrségi források. A párizsi rendőrség később közölte, hogy vége a riasztásnak, és a tér lezárását feloldották.

 

A párizsi prefektúra korábban azt közölte a Twitteren, hogy „elővigyázatosságból egyszerű ellenőrzésekről van szó”, de arról nem tájékoztattak, hogy milyen veszélyről lehet a történtek hátterében. A kiürítés miatt a téren biztonsági kordont emeltek a hatóságok. A Louvre múzeuma folyamatosan látogatható volt, az intézményt nem érintette az intézkedés, csak Emmanuel Macron elnökjelölti sajtóközpontját kellett mindenkinek elhagyni. Az ott tartózkodó újságírók arról számoltak be, hogy egy rendőrségi kutya gyanús szagot észlelt, és ezt követően ürítették ki a sajtónak fenntartott helyszíneket, de a Louvre üvegpiramisát, amely a múzeum bejárataként szolgál, továbbra is akadálytalanul megközelíthették a látogatók.
Amennyiben Emmanuel Macron nyeri az elnökválasztást, a Louvre múzeuma előtti térre, Marine Le Pen pedig a Párizshoz közeli vincennes-i parkerdőbe várja híveit az eredményhirdetés után.
Ez az első alkalom, hogy az elnökválasztást rendkívüli állapot idején tartják, amely a 2015. november 13-i, százharminc áldozatot követelő párizsi iszlamista merényletsorozat óta van életben. A választókörzeteket egész nap mintegy ötvenezer rendőr és csendőr biztosította.
Kun Miklós történész, Oroszország-szakértő szerint Oroszországban többségében nem örülnének Emmanuel Macron sikerének, pedig a centrista, Európa-párti jelölt „úgy tűnik, mindenképpen győz” – jelentette a Magyar Távirati Iroda. Kun Miklóst az M1 aktuális csatornán vasárnap arról kérdezték, hogy Emmanuel Macron mozgalma péntek éjjel közölte, számítógépes támadás érte kampánycsapatukat, amelynek eredményeként a belső levelezésből több ezer e-mail vált nyilvánosan elérhetővé az interneten. Az En Marche! mozgalom a Trend Micro biztonsági cég elemzésére hivatkozva azt állítja, hogy a Pawn Storm nevű, Oroszországhoz köthető kémcsoport hajtotta végre az internetes támadást. Az orosz kormányzat tagadja, hogy hackerek állnának a szolgálatában.
A szakértő úgy fogalmazott: „Ha a Kreml és Moszkva szemével nézzük a dolgokat, olyan nagy jelentősége nincs” a hackertámadásnak. Hozzátette: jelenleg folyik a hibrid háború, a hamis hírek, dezinformációk terjesztése, és a kiberháború, amelyben „majdnem mindenki benne van”.
Kun Miklós úgy fogalmazott: Vlagyimir Putyin orosz elnöknek „jó lett volna” Francois Fillon konzervatív elnökjelölt, aki „emberileg is kötődött” hozzá. A franciaországi eseményeket szélesebb összefüggésbe helyezve a szakértő szerint „Putyinnak nem jó”, ha Emmanuel Macron győz, és közben Angela Merkel, de különösen nem, ha Martin Schulz lesz a német kancellár. Donald Trump amerikai elnökben is „csalódtak” a Kremlben – tette hozzá.
Jelezte azt is, hogy a radikális jobboldali Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen „anyagilag is függött a Kremltől”, mert úgy tűnik, felvett kölcsönöket oroszországi bankoktól. Ezt vizsgálták is egy ideig a leköszönő „rendszerhez hű” francia hatóságok – jelentette a távirati iroda.