Franciaország és Anglia között 1994. május 6. óta nincs határ. A világ leghosszabb tenger alatti alagútja köti össze Angliát és a „kontinenst”.

A Csatorna-alagút (Csalagút) (Channel Tunnel vagy Chunnel) egy régi álmot váltott valóra; már 1802 -ben volt tervezet a La Manche csatorna alatti alagútra. Akkor még lovaskocsikra és olajlámpákkal készült a terv. Később is álmodoztak ilyesmiről, sőt az építkezés is megindult, de műszaki, politikai vagy pénzügyi hiányosság miatt halasztódott a kivitelezés. Egészen 1986-ig, amikor a két ország aláírta a Canterbury egyezményt. Addig a két ország között hajózni lehetett vagy repülővel közlekedni. 1988-ban kezdődtek meg a munkálatok amelyek hat évet vettek igénybe és 1994-re végre elkészült a Csalagút. Magának az alagútnak a fúrása három évet vett igénybe, a francia és brit munkások mindkét oldalról egyszerre indultak el és félúton találkoztak. Az eredeti, 6 milliárdos költségvetés is alaposan feljebb kúszott, végül 15 milliárd font körül állt meg. Máig veszteséges az üzemeltetés, de a presztízs-érték sokkal fontosabb a befektetőknek, mint hogy a bevételekkel küszködjenek, amelyek nem elhanyagolhatók, s így is jelentős bevételt hoz a Csalagút. Évente közel 21 millióan kelnek át a csatornán és a teherforgalom is figyelemre méltó.  A London–Párizs menetidő például kevesebb, mint 3 órára rövidült le.

Az 50,5 kilométer hosszú alagút átlagosan 40 méteres mélységben megy a tengerfenék alatt. Két fő alagút és egy szervízalagút alkotja a teljes Csalagutat, így több, mint 150 kilométernyi föld alatti szakaszról lehet beszélni. A vonatok csúcsidőben 15 percenként közlekednek mindkét irányban, buszokat, kamionokat és személyautókat szállítva. A nettó menetidő kevesebb, mint 40 perc, a vonatok 120-160 km/óra átlagos sebességgel robognak, 92 százalákban pontosan.

Az utóbbi években jelentős problémát okoznak a menekültek, akik a kamionokra felugrálva vagy a szellőzőalagutakon bejutva próbálnak Franciaországból Angliába szökni. Egy szudáni menekült 2015-ben képes volt gyalog átsétálni a Csalagúton. 12 órás gyaloglás után a brit oldalon letartóztatták. Végül a szudáni férfi megkapta a menekültstátusz Angliában.