(Fotó: N1)

A szerbiai hatalom minden lehetőséget kihasznál a „megfélemlítési kampányára”, beleértve a jelenlegi macedóniai válságot is – értékelte az N1 televízió Novi dan című reggeli műsorában Vesna Pešić szociológus.

A macedóniai válság jó ideje húzódik, a legutóbbi fordulat azért következett be, mert Nikola Gruevszki eddigi kormányfő nem tud magának parlamenti többséget biztosítani.

Akit érdekel a macedón válság háttere és szeretné megérteni ebben Gruevszki szerepét, annak javasoljuk a HVG kiváló háttéranyagát.

A macedón válság, amely akár egy mondatban is összefoglalható

A jobboldalt támogató tüntetők törtek be csütörtökön a macedón parlamentbe azt követően, hogy a szociáldemokraták és az albán kisebbségi pártok új házelnököt választottak meg anélkül, hogy erre felhatalmazást kaptak volna. A tüntetők székekkel dobálták meg a képviselőket, egy kisebb verekedés során több képviselő, köztük a szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev is megsérült.

„Nevetséges volt, hogy mindenhol símaszkokat látok, nem csak a Savamala negyedben. Most igyekeznek egy politikai problémát etnikaiként feltüntetni, kizárólag azért, mert egy autokrata politikus nem hajlandó átadni a hatalmat, ezért aztán etnikai összetűzést gerjeszt – elemezte a macedóniai helyzetet Vesna Pešić, aki szerint hasonló a helyzet Vučić autokrata uralmával is.

„Számomra ezért természetes is, hogy a kormány Gruevszki mellé állt. Ezt én a félelem kivetülésének látom, ugyanis, ha Vučić egy napon elveszti a hatalmat, akár a polgárháború peremére is sodródhatunk, hiszen ő most egy hatalmát elvesztett autokratát védelmez. Előreláthatólag ő is hasonlóan fog viselkedni, ha elveszíti a hatalmat, nem fogja azt átadni. A demokrácia egyik alapvető eleme pedig a békés hatalomváltás” – mondta Vesna Pešić. Szerinte Vučić minden alkalmat megragad, hogy megfélemlítse az embereket.

„A macedón forgatókönyvről beszél, miközben az itthoni helyzet nem hasonlítható össze a macedónnal. Kihasználja, hogy a polgárok nagy része nincs tisztában a macedóniai helyzettel és államcsínyről szóló mesékkel félemlíti meg a népet. Amióta hatalomra került, minden alkalmat megragad a feszültség növelésére, minden állandóan 500 fokon forr” – magyarázta.

Vesna Pešić szerint a jelenlegi hatalom kitartóan tagadja október 5-ét és igyekszik leépíteni annak vívmányait, hiszen előtte is ők voltak hatalmon.