Mint megírtunk, különböző szervezetek, köztük az Unicef, a Greenpeace, a WWF (vagyis a Természetvédelmi Világalap)  és mások, rendszeresen folytatnak különféle – olykor bizony a meghökkentés, a sokkolás nem titkolt céljával és szándékával készült – kampányokat a működési területükbe tartozó témákban, hogy ezzel is felhívják a figyelmet olyan problémákra, amelyek egyformán érintik szinte az összes társadalmat, a földrajzi elhelyezkedéstől, politikai berendezkedéstől és az egyéb adottságoktól is függetlenül.

 

Azok a jelenségek (a globális felmelegedéstől és a klímaváltozástól kezdve a kiskorúak szexuális bántalmazásán, vagy egyéb zaklatásán és az állatkínzáson át egészen a családon belüli erőszakig, vagy éppenséggel az AIDS-ig és az emberkereskedelemig…), amelyekre a különféle szervezetek sokkoló kampányaikban igyekeznek felhívni a figyelmet, tulajdonképpen világméretűek – vagyis világjelenségek. Nem kerülhetjük meg azokat, akárhol is éljünk a Föld nevű bolygón…

Harcolnunk ellenük pedig ugyancsak kutya kötelességünk, akárhol is éljünk a Föld nevű bolygón!

Mi most tulajdonképpen nem tettünk mást, mint előkerestük, összegyűjtöttük az utóbbi évek, évtizedek néhány jellegzetes és fontos plakátját. A képekből puzzle-eket készítettünk, és az így létrehozott játékokat sorozatban tesszük közzé, a hét végéig naponta egy-két ilyen jelenik meg oldalainkon.

Amíg tehát játékosaink kirakják a puzzle-t, közben elgondolkodhatnak a képek tartalmán is…

Jó szórakozást, és legfőképp a felvetett témákon való eredményes mélázást, hasznos gondolatokat kívánunk hozzá minden kedves olvasónknak!

 

Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja: rakja össze korábbi puzzle-jeinket is:

A szennyezett víz több gyermeket öl meg, mint a háború…

Néhány évvel ezelőtt az Unicef, vagyis az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja sokkoló plakátkampányba kezdett, amelyben több olyan problémára hívta fel egyedi, sajátos, megdöbbentő módon a figyelmet, amelyek egyaránt érintenek/érinthetnek mindenkit és bárkit, akárhol éljen is a világban.

Gratulálunk Györe Lászlónak!

Mint megírtuk, bravúros játékkal, élete és pályafutása eddigi legnagyobb győzelmét jegyezte a zentai Györe László, aki a Budapesten ezekben a napokban zajló ATP-torna második fordulójában 7:5, 6:2- re legyőzte a világranglista harminckilencedik helyezettjét, a szerb Viktor Troickit. A zentai teniszező az első játszmában 0:5-ről fordított, úgy, hogy sorozatban hét játékot nyert.

Mert szeretet nélkül nem megy (2. rész)

„Dargay Attila egyedülálló jelenség volt az animáció műfajában. Ahogy megrajzolta a figuráit, abban rettenetes sok kedvesség volt, egyszerűen nem lehetett nem szeretni. Olyasfajta érzelmeket szabadított fel, amelyek áttörtek minden korlátot. Ha nézték a filmjeit, kiült az emberek arcára a mosoly” – emlékezett vissza a nyolcvanharmadik életévében elhunyt alkotótársra Jankovics Marcell.

Карољ Дудаш a mi új Mihalj Kertesünk

A vajdasági magyar sajtó történetének egyik kiemelt jelentőségű, nagyszerű pillanata volt, amikor egységesen, összefogásban elkezdte Mihalj Kerteskent használni Slobodan Milošević kedvenc csicskájának nevét. Emlékezetes, hogy Kertes, a Szerbiai Szocialista Párt politikusa a horvátországi szerb agressziót polgárháborút megelőző, mítingekkel telezsúfolt időszakban, mintegy a joghurtforradalom megalapozásaként azt találta mondani, hogy: „Ha én, mint magyar, nem félek Szerbiától, akkor egy szerb miért fél Szerbiától” ( „Ako se ja kao Mađar ne bojim Srbije, zašto se Srbin boji Srbije”).

A színésznő születésnapja

Ma van Varga Henrietta színművésznő születésnapja. A Szabad Magyar Szó szerkesztősége az alábbi puzzle-lel köszönti őt ebből az alkalomból: Boldog születésnapot kívánunk! Ha elmulasztotta volna, most bepótolhatja! Rakja össze korábbi puzzle-jeinket is: Ha az ötórai teázás hagyományát talán nem is tudjuk egyik pillanatról a másikra meghonosítani Vajdaságban (mint azt korábbi írásunkban egyszer már előrejeleztük…), úgy gondoljuk, nem árthatunk senkinek azzal, ha igyekszünk.

Mi így köszöntjük a friss díjazottjainkat

Ma adta át Budapesten Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere a március 15-ei nemzeti ünnepünk alkalmából szokásos művészeti elismeréseket. Vajdasági magyar művészeti életünkből Jászai Mari-díjat kapott G. Erdélyi Hermina, Munkácsy Mihály-díjat vehetett át Verebes György, József Attila díjban részesül Kollár Árpád és Lovas Ildikó. Mind a négyüknek szívből gratulálunk!

Budapest ünnepi díszbe öltözött

Budapest már kedden piros-fehér-zöld színű zászlódíszbe öltözött nemzeti ünnepünk alkalmából. A forradalomra és szabadságharcra emlékezve trikolórunk a magyar főváros összes frekventált és fontos helyszínén hirdeti 1848 márciusának dicsőségét. Mohai Balázs, a Magyar Távirati Iroda fotósának felvétele a Szabadság hídnál készült. Most az ebből a fotóból készített játékkal köszöntjük a Szabad Magyar Szó minden kedves olvasóját nemzeti ünnepünk alkalmából!

 

Végül pedig „egészben” is megmutatjuk olvasóinknak a mai játékunkhoz tartozó kép eredetijét: