A Star Wars-rajongók május 4-én tartják éves összejövetelüket a világ nagyvárosaiban. Vetélkedőkkel, jelmezversenyekkel, játékokkal, filmmaratonnal ünneplik a Star Wars filmeket, amiket immár sorozatnak lehet nevezni. Magának a filmnek nem sok köze van a dátumhoz, de május 4-ike, angolul kiolvasva („May the fourth”) nagyon hasonlít a Star Wars „May the force be with you” („Az erő legyen veled”) szlogenjére. Ebből a szójátékból alakult ki, hogy a rajongók éppen ezen a napon jöttek össze, s így vált a dátum ünnepnappá.

A „réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban” játszódó történet első részét 1977. május 25-én mutatták be a mozikban, majd két újabb rész készült 1983-ig. A folytatásra az ezredfordulóig kellett várni, 1999-ben került a mozikba az újabb rész, amely időrendben az eredeti trilógia előtt játszódik és két újabb résszel egészült ki 2005-ig. Tíz év múlva, 2015-ben következett a hetedik rész, ami újabb folytatásokhoz hagyott lehetőséget.

Az első „igazi” Star Wars napot 2011-ben tartották Kanadában, Az idei, negyvenedik évforduló különös többletet biztosít az eseménynek. A játékgyártók, számítógépes cégek egyedi kiadású figurákkal, modellekkel készültek, a film számítógépes játék változata is frissült az alkalomra. Számos más, negyvenedik évfordulós esemény készülődik május 25-re is, amikor az első film bemutatója volt. A Star Wars legújabb, nyolcadik része is idén decemberben kerül a mozikba.

Hogy mi köze mindennek a volt brit miniszterelnökhöz? Margaret Thatcher 1979. május 4-én lépett hivatalba mint Nagy-Britannia első női miniszterelnöke. Az újságíróknak még közeli emlék lehetett a két évvel korábbi Star Wars film, ezért használhatták először ezt a szójátékot, melyből a hivatalos Star Wars nap lett. A London Evening News újság címlapja a beiktatás napján így köszöntötte Margaret Thatchert: „May the fourth be with you, Maggie. Congratulations!”

Nos, az Erő legyen veletek!