Egy korábbi cikkünkben arra a kérdésre adtunk választ, hogy szerb-magyar kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában magyar rendszámtáblás autót, s az írás megjelenése után többen is azzal a kérdéssel fordultak hozzánk, attól függetlenül, hogy magyar állampolgárok (is) lettek, van-e joguk a magyarországi üzletekben vásárolt termékre kirótt általános forgalmi adót (ÁFA) visszaigényelni?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján a következő szöveg olvasható:

Kik jogosultak áfa-visszatérítésre?

Az áfa-visszatérítésre a külföldi utas jogosult. Ön akkor minősül külföldi utasnak, ha

  • olyan nem magyar állampolgárságú személy, aki állandó magyarországi tartózkodásra nem jogosult, illetve
  • olyan magyar állampolgárságú személy, akinek állandó lakhelye nem a Magyar Köztársaság területén van,

továbbá állandó lakóhelye az Európai Unió területén kívülre esik.
(2004. május 1-jét követő vásárlásaik esetében nem igényelhetnek vissza áfát ebben a körben az Európai Unió tagállamban állandó lakóhellyel rendelkező személyek.)
A külföldi utasnak adható áfa-visszatérítés szabályainak alkalmazásában külföldnek az áfatörvény értelmező rendelkezéseiben meghatározott harmadik ország minősül, ami az Európai Közösség területén kívül eső területeket jelenti (néhány kivétellel).

Kettős állampolgár vezethet-e Szerbiában külföldi rendszámtáblás autót?

Egyre több szerbiai polgárnak van magyar állampolgársága. Közülük jó néhányan már magyar személyi igazolvánnyal is rendelkeznek, s sokszor szóba kerül, hogy magyar állampolgársággal és/vagy magyar személyi igazolvánnyal rendelkezők vezethetnek-e Szerbiában magyar rendszámtáblás személygépkocsit?

Ebből egyértelműen kiderül, hogy aki életvitelszerűen Szerbiában él, itt van bejelentett állandó lakhelye, annak – amennyiben egy üzletben legalább 54 001 forint értékben vásárol – jogában áll visszaigényelni az általános forgalmi adót. Nem kell minden egyes termék árának ezt az összeget meghaladnia, elegendő, ha ugyanazon számlán a vásárolt termékek ellenértéke együttesen haladja meg 2017-es előírások szerinti 54 000 forintot (mintegy 175 euró).

Akinek viszont van magyarországi állandó lakhelye, az nem áfázhat, s, ha ezt mégis megtenné, akkor vét a szabályok ellen, amiért büntetésre számíthat, és természetesen a visszaigényelt összeget is meg kell térítenie.

Mielőtt valaki belevágna az áfa-visszaigénylésbe, érdemes tájékozódnia, hogy az az üzlet, amelyben el kíván költeni legalább 54 001 forintot, a teljes áfát (a bruttó árnak mintegy 20 százaléka), vagy a boltnak szerződése van egy áfa-visszatérítési szolgáltatásokat nyújtó vállalattal. Ha ez az utóbbi eset áll fenn, akkor a végösszegnek mintegy 10-13 százalékát kapjuk majd vissza.

Az áfa-visszaigénylés nem bonyolult művelet: a megvásárolt termék(ek) fizetésekor jelezni kell, hogy szeretnénk élni a külföldi utast megillető áfa-visszatérítéssel, ami után elkérik a szerb útlevelünket, a formanyomtatványon kitöltik az adatokat. A magyar-szerb határra érkezéskor az „áfás” sorba kell állni, ami után következhet az útlevélkezelés, majd pedig a határőr átnézi a papírjainkat (formanyomtatvány, számla) és az árut is megtekinti, s ha mindent rendben talál, akkor lepecsételi, aláírja az áfa-visszaigénylésről szóló formanyomtatványt, s visszaadja.

Amikor legközelebb Magyarországon járunk, akkor vagy az üzletben vagy pedig a visszatérítéssel foglalkozó vállalatoknál kaphatjuk vissza az áfát. A legtöbb helyen nem muszáj személyesen megjelenni, elég egy felhatalmazást írnunk, s így más is felveheti a nevünkben az összeget.