Az N1 kábeltelevíziós hírcsatorna és hírportál szerint a köztársasági művelődési és tájékoztatási minisztérium egy olyan médiastratégia előkészítésébe fogott, amely ellehetetlenítené a mind népszerűbb független hírcsatorna tevékenységét. Az N1 információi alapján az új médiastratégia értelmében a kábeltelevíziós csatorna-szolgáltatók és velük összeköttetésben lévő személyek nem gyárthatnának saját televíziós műsorokat, illetve nem birtokolhatnának saját csatornákat.

A minisztérium szerint „csupán” a szerbiai törvényeket hoznák összhangba az EU-s előírásokkal, de  ezzel szemben az N1 illetékesei azt állítják, hogy a minisztérium, hasonló indoklással már három évvel, közvetlenül a hírcsatorna elindítása előtt meghozott egy hasonló törvénytervezetet, amelyet Brüsszel nem támogatott.

A hírcsatorna illetékesei rámutattak, hogy a brit SKY UK Limited kábeltévés csatorna szolgáltatónak is van saját hírtelevíziós csatornája (SKY NEWS), s többek között ugyanez a helyzet a holland Ziggo, a dán YouSee, az észt STV AS, a román RCS & RDS (Digi 24 News) és az amerikai Turner Broadcasting Systems esetében is (CNN).

A minisztérium három évvel ezelőtt meg szándékozta akadályozni az N1 elindítását, s az új kezdeményezés célja pedig az, hogy az N1-nek a befektetőitől történő elválasztásával ellehetetlenítse a hírcsatorna fennmaradását, s hogy az ország területén még inkább korlátozza a sajtószabadságot, amelynek a helyzete az EU-s jelentések alapján eleve válságos.

A hírcsatornák közül egyedül az N1-et érintené az új médiastratégiában foglaltak, s ezért a hírcsatorna vezetői a fennállt helyzetről tájékoztatják a brüsszeli intézményeket is, felszólították az illetékes minisztériumot is, hogy álljon el az elképzelésétől, s a készülőben lévő médiastratégia, ahelyett hogy a sajtó szabadságát korlátozná, inkább szélesítse ezeket a jogokat.