Az UNESCO 1982-ben április 29-ét jelölte ki a tánc világnapjává. 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre balettmester, koreográfus, táncelméleti író, aki meghatározta a balett alapelveit és szabályait. Sokan csak a balett Shakespeare-jeként vagy a balett nagypapájaként hivatkoznak rá.

A világnap célja elsősorban a tánc népszerűsítése, hogy összehozza az embereket a tánc, mint közös nyelv által. A kormányokat is ösztönözni szeretnék arra, szenteljenek nagyobb figyelmet a táncnak oktatási rendszerükben. Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézete és a Nemzetközi Táncbizottság minden évben felkéri a táncművészet egy kiemelkedő alakját, hogy fogalmazzon meg üzenetet a tánc napja alkalmából. Ez aztán több nyelvre lefordítva szétküldik minden országnak.

Az idei világnap nemzetközi üzenetét az alig néhány hete elhunyt Trisha Brown emlékére állították össze. A híres koreográfus 50 éves karrierje során a nemzetközi táncélet meghatározó alakjává vált. Így fogalmazott: „A tánc kiszélesíti az egyetemes kommunikáció nyelvét, életre hívva az örömöt, a szépséget és az emberi tudás fejlődését. A tánc újra és újra maga a kreativitás. A gondolkodás, a létrehozás, megvalósítás és a kivitelezés kreativitása”.

A tánc világnapján szinte mindenhol szerveznek eseményeket, előadásokat, díjátadókat, köztéri csoportos táncot. Sok tánciskola ingyenes programokkal várja az érdeklődőket.