A brit hadiflotta Bounty nevű hajója egy átépítés után 1787-ben különös céllal indult Tahitire. Az ott honos kenyérfa növényekből kellett átvinni néhányat a karibi angol gyarmatokra, hogy azt megtelepítve élelemforrásnak használják a rabszolgák számára.

A Királyi Haditengerészet a fiatal, de már tapasztaltnak számító William Bligh kapitányt nevezte ki a Bounty élére. A Horn-fok felé indultak, de több heti kegyetlen időjárás miatt nem tudtak átkelni és inkább kelet felé próbálkoztak, a Jóreménység foka felé. Majdnem egy év múlva meg is érkeztek Tahitire, ahol a növények begyűjtése közben remekül alkalmazkodtak az ottani élethez. A matrózok nagyon jól érezték magukat a helyi lányokkal, a szigetlakókkal nem volt konfliktus.

Öt hónap után indultak el, hogy folytassák küldetésüket. Három heti hajózás után 1789. április 28-án tört ki a lázadás Fletcher Christian első tiszt vezetésével. Az okokról keveset lehet tudni, a kapitány kegyetlenkedő természete, a rossz bánásmód, az élelem hiánya is állhatott a háttérben. Más változatok szerint a matrózok nem akartak tovább hajózni, hanem le akartak telepedni Tahitin. De az is lehet, hogy az ivóvíz hiánya vezetett lázadáshoz, mert a kapitány a kenyérfák öntözésére használta el a szűkös készletet.

Bligh kapitányt néhány hű társával együtt csónakba rakták és sorsára hagyták, a Bounty pedig visszatért Tahitire. Összeraboltak pár bennszülöttet és tovább hajóztak egy olyan helyre, ahol nem találhatnak rájuk. A Pitcairn-szigeteken telepedtek le. Közben Bligh kapitány 47 napig hánykolódott a tengeren. Bizonyára zseniális tengerész volt, mert végül sikerült partot érnie Timornál. Innen hazautazott és hírt adott a lázadásról. A britek hajót indítottak a lázadók felkutatására, néhányukat sikerült is megtalálni, a visszaúton azonban zátonyra futottak és csak kevesen kerültek vissza Angliába.

A Pitcairn-szigeteken a lázadók elsüllyesztették a Bounty-t a róla elnevezett Bounty-öbölben és új életet kezdtek. Mára kevesebb, mint ötvenen maradtak a leszármazottak közül. Az önkormányzat ingyen telekkel próbál bevándorlókat csalogatni a mindentől távol eső helyre.

A Bounty-nak két másolata is épült, mégpedig filmforgatási céllal. A Marlon Brando által is használt, híres 1960-as másolatot a Sandy hurrikán süllyesztette el 2012-ben.