Kérünk téged, hallgass olvasd el ezt itt e:

1) A program vagy a projektum referenciái: a program vagy a projektum megvalósításának területe, a program vagy a projektum időtartama, a programba vagy a projektumba bekapcsolt személyek száma, a program vagy a projektum fejlesztési lehetősége és fenntarthatósága – (összesen 10 pont);
2) Az elérendő célok: a közérdek kielégítésének terjedelme a program vagy a projektum megvalósításának területén, az állapot előmozdításának foka a program vagy a projektum megvalósításának területén – (összesen 10 pont);
3) A programot vagy a projektumot megvalósító alany kapacitása (összesen 20 pont);
4) A program vagy a projektum minősége (összesen 20 pont);
5) Az egyesület székhelye Zenta község területén található (összesen 20 pont);
6) Költségvetés (összesen 10 pont):
– a költségstruktúra összehangoltsága a program vagy a projektum szerinti aktivitásokkal;
– a eszközök használatának gazdaságossága;
7) A programok vagy a projektumok más forrásokból történő társfinanszírozása: saját bevételek, a területi autonómia vagy a helyi önkormányzat költségvetése, európai uniós alapok, ajándékok, adományok, hagyatékok, hitelek és hasonlók, a program vagy a projektum finanszírozásához szükséges hiányzó rész esetén (összesen 10 pont);
8) Az eszközök használatának törvényessége és hatékonysága, valamint a korábbi programok vagy projektumok fenntarthatósága: használta-e korábban a község költségvetéséből származó eszközöket, és ha igen, kitöltésre kerültek-e a szerződés szerinti feltételek (összesen 20 pont).

Először is gratulálunk azoknak az olvasóknak, akik a fenti szöveget elolvasták és eljutottak idáig. Mivel átverekedték magukat ezen a(z értelmetlen) betűtengeren, így azonnal arra is választ kapnak, hogy mit olvastak. Kérem szépen alássan, ez a zentai önkormányzat kritériumrendszere, vagyis ez alapján pontozzák a benyújtott pályázatokat. Ezúttal „az egyesületek egészségvédelem területét érintő, a Zenta Község Hivatalos Lapjának 2017. január 23-ai 1/2017. számában közzétett nyilvános pályázat ürügyén bejelentett programjainak és projektumainak ÉRTÉKELÉSI ÉS RANGSOROLÁSI LISTÁJÁT” készítették el ennek a kritériumrendszernek a segítségével.

Azért a segítségével és nem ez alapján, mert – most tessék megkapaszkodni – lepontozták a pályázatokat, majd a bizottság tagjai eldöntötték, melyik szervezetnek mennyi pénzt szánnak.

Nem hiszik el, ugye? Én sem hittem, egészen addig, míg a saját szememmel nem láttam. No, de itt a példa, már mutatom is, aztán jól nézzék meg, mert ilyen csodát csak ritkán látni!

Az ábrán szépen látszik, hogy az INTELLEKTUS Ifjúsági Egyesület és az Éld az Életed Egyesület is 95-95 pontot ért el, azonban míg az első ennyi pontért 60 000 dinárt kap, addig a másodiknak be kell érnie 25 000 dinárral. Döbbenetes, mondhatnánk, ha nem tudnánk, hogy az INTELLEKTUS egyesület a Vajdasági Magyar Szövetség Ifjúsági Szervezet rendezvényére, a 2017 perc focira kapta ez az összeget.

Az már külön a vicc kategóriába tartozik, hogy a Délvidéki Aranycsapat egyesület 108 pontot ért el, és ezért 10 000 dinárral kevesebb összeget kapott, mint az INTELLEKTUS. Világos, mint a vakablak, nincs itt mit szépíteni, a párt szépen, nagy kanállal osztogatja a szívéhez közel álló szervezeteknek a közpénzt. Vannak még a táblázatban furcsaságok, böngésszék, bogarásszák.

Aktív fertőzöttek száma/KözségekSzeptember 16.Szeptember 14.Szeptember 13.Szeptember 12.
Nagykikinda654536492469
Magyarkanizsa32293234
Zenta51383132
Ada26252220
Csóka56454041
Törökkanizsa37201414

No, így kell a közpénzt igazságtalanul elosztani, amikor a bizottság a kritériumrendszer alapján lepontozza a pályázatokat, utána pedig minden erejével igyekszik, hogy a pénzek elosztása köszönőviszonyba se legyen a pontszámokkal.

Köszi, Zenta, mert én így (is) szeretlek!

Vendégszerzőnk: Surányi Zsolt