Nem támogatja a Magyar Nemzeti Tanács nyelvhasználati bizottsága, hogy szélsőséges nézetek valló, vitatott múltú személyekről neveznek el utcát azokon a magyarlakta településeken, ahol az országos kisebbségi önkormányzat véleményezési jogkörrel rendelkezik.

Az MNT tanácstagjai jóváhagyták a bizottság döntését, amely értelmében nem támogatják a nagybecskereki városi közigazgatás azon ajánlatát, hogy a Zágrábi utcát Szent Nikolaj Velimirovićra változtassák, a Népfront utca neve pedig Dr. Slavko Županski utca legyen. A három utcanév-változtatásra tett javaslat közül jóváhagyták azt, amelyet Nagybecskerek a muzslyai Fiumei utca nevének Nadežda Petrović utcára változatására tesz – döntöttek csütörtökön az MNT 25. rendes ülésén.

Nikolaj Velimirovićot, aki pravoszláv püspökökként és nacionalista ideológusként vonult be a történelembe

Nikolaj Velimirovićot, aki pravoszláv püspökökként és nacionalista ideológusként vonult be a történelembe, számos kritika érte antiszemita nézetei miatt, 1934-ben maga Adolf Hitler tüntette ki, 1941-ben viszont a csetnik felkelők támogatásáért tartóztatták le. A második világháború után a fasiszta vádak elől Amerikába emigrált. Halálát követően rehabilitálták, majd szentté avatták.

Dr. Slavko Županski nagybecskereki ügyvéd és nacionalista politikus szerepet vállalt az első világháború előtti radikális nemzeti mozgalmakban, 1918 októberében pedig megalapította a nagybecskereki Szerb nemzeti tanácsot.

Szilágyi Miklós, az MNT nyelvhasználati bizottságának elnöke szerint a javasolt személyek több esetben képviseltek radikális nézeteket, és felkérte a Magyar Nemzeti Tanács tagjait, hogy a szélsőséges múlttal rendelkező személyek esetében ne támogassák az önkormányzat által ajánlott az utcanév-változtatást. Szilágyi Miklós kijelentette, hogy amennyiben a jövőben hasonló személyek nevét javasolják az önkormányzatok, az MNT nyelvhasználati bizottsága ismét arra kéri majd a tanácstagokat, hogy ne tartózkodással fejezzék ki álláspontjukat, hanem mondják ki, hogy nem támogatják a radikális nézeteket valló történelmi személyiségek nevének utcanévként történő használatát Szerbia magyarok lakta városaiban és falvaiban.

Vass Tibor, a Magyar Liga – Új Magyar Alternatíva lista képviselője azt kifogásolta, hogy az utcanevek megváltoztatásakor nem kérik ki sem a helybéliek, sem pedig a helyi közösségek véleményét, illetve feltette a kérdést, hogy kit zavartak a korábbi utcanevek a Zágrábi vagy a Fiumei utca esetében.

Nagybecskereknek a magyar kisebbségi önkormányzat véleménye mellett ki kell kérnie a román és a szlovák nemzeti tanácsok véleményét is az utcanév-változtatások ügyében. Vajon van-e politikai ereje a Magyar Nemzeti Tanácsnak a többi nemzeti tanáccsal karöltve, hogy megfékezzék a kisebbségek számára káros folyamatokat – tette fel a kérdést az ellenzéki tanácstag. Vass Tibor össze kellene hangolni a kisebbségi önkormányzatok véleményét ezekben az ügyekben, hogy közösen léphessenek fel az önkormányzatok munkájában résztvevő Nemzetek Közötti Viszonyügyi Tanácsának tagjain keresztül az ehhez hasonló folyamatok megakadályozásában. Vass Tibor továbbá kifejtette, hogy a Nagybecskereken a hatalmi koalíció része a magyar politikum, ami indokolttá teszi a kérdést, hogy a nemzeti tanács azon tagjainak, akik ma az utcanév-változtatások ellen szavaztak, holnap vajon lesz-e bátorságuk a nagybecskereki képviselő-testületi ülésen is ellene szavazni a javaslatnak.

A tanácstag felvetésének jogosságát támasztja alá az is, hogy az év elején Szabadka sem vette figyelembe a Magyar Nemzeti Tanács és a Horvát Nemzeti Tanács elutasító döntését, amikor Branislav Brana Crnčevićről utcát nevezett el Palicson.