„A gazdasági mutatókat figyelembe véve Szerbia négy országot előz meg, vagyis a lista 46. helyén áll” – mondta Goran Nikolić közgazdász az N1 Televíziónak. Aleksandar Vučić kijelentésére reagálva, hogy nyolc hónap múlva, vagyis az év végén már jobban fogunk élni, Nikolić azt nyilatkozta, hogy ez a határidő a gazdaság szempontjából nem releváns, és úgy gondolja, ennyi idő alatt semmi nem fog változni.

Vučić szerint még egy kicsi és jön a jobb élet

Aleksandar Vučić, Szerbia miniszterelnöke miközben a Vinarce és Đorđevo közötti 15 kilométer hosszú, felújított vasútvonal ünnepélyes átadóján vett részt, elmondta, hogy Szerbia valamennyi polgára az év végén, vagyis nyolc hónap múlva jobban fog élni, ami a fizetések és a nyugdíjak növelésének lesz a következménye.

Szerbia jelenleg négy európai országot előz meg az 50-es listán: Moldova, Albánia, Macedónia és Ukrajna azok, amelyek Szerbia mögött vannak, a többiek – a gazdasági mutatókat figyelembe véve – Szerbia előtt járnak. A legújabb, 2017-es adatok szerint az átlagjövedelem alapján készült ranglistán már Bulgária is megelőzi Szerbiát, ahol mintegy 20 euróval nagyobb az átlagjövedelem, ami 406 eurót tesz ki, míg Törökországban ugyanez 543 euró.

Közkinccsé tették, mennyi volt a márciusi átlagfizetés

A Köztársasági Statisztika Hivatal közleménye szerint Szerbiában a márciusi átlagkereset 47 814 dinárt tett ki, ami nominálisan 1,8, reálisan pedig 1,6 százalékkal nagyobb mint a februári átlagkereset volt. Az év harmadik hónapjában a bruttó átlagkereset 65 6985 dinár volt, ami reálisan 1,1 százalékkal nagyobb az előző havinál.

Nikolić elmondta, hogy 2008-tól 2016-ig a fizetések stagnáltak, s a fizetésünk a legtöbbet 2008-ban ért.

A 2017-es márciusi átlagfizetés 0,6 százalékkal nagyobb, mint a tavaly márciusi – ezzel a tempóval 97 év alatt sikerül majd eljutnunk oda, hogy az átlagfizetés megduplázódik. Az euróhoz viszonyítva a márciusi átlagbér 3,6 százalékkal nagyobb, mint amennyi a tavalyi volt, de nem szabad elfelejteni, az 1,5 százalékos inflációt.

Nikolić szerint csökkent a munkakeresők száma, de ez annak az eredménye, hogy évente 45 000 emberrel van kevesebb: 36 000-rel több ember hal meg, mint amennyi születik, és mintegy 11 000 ember megy külföldre munkát vállalni.

„Ami a külföldi munkavállalást illeti, abban Szerbia a bajnok, valamennyi környező országot megelőzünk”.

Vučićra szavaztak, de nem élnek jobban

A belgrádi Beko konfekciókat gyártó cég részvényesei szerdán ismét a Szerb Kormány épülete előtt tüntettek, s követelték, hogy fizessék ki az 50 százalékát annak a 29 millió eurónak, amely jelenleg, a befejezett elsőfokú bírósági ügyek után a cég számláján van. A tüntetők április 3.