A colmari fellebbviteli bíróság elutasította Szerbiának a Ramush Haradinaj koszovói politikus kiadatására vonatkozó kérelmét, s döntött a Szövetség Koszovó Jövőjéért vezetőjének felmentéséről.

Haradinaj 24 órán belül visszatérhet Koszovóba. A bíróság azonban nem indokolta meg döntését, hogy miért nem ért egyet Haradinaj kiadatásával, illetve hogy az európai kiadatási egyezmény mely feltételei nem teljesültek. Szerbia többé nem fellebbezhet a bíróság ítélete ellen.

Haradinaj az ítélet után közölte, ez „az albánok győzelme”, s ő szabad ember és hazamehet. Ramush Haradinajt január 4-én tartóztatták le Svájc és Franciaország határán az Interpol elfogatóparancsa alapján, melyet Szerbia kérésére írtak ki ellene. A szerb igazságügy-minisztérium azután kiadatási kérelmet küldött Franciaországnak, a Haradinaj ellen folyamatban lévő nyomozásról szóló dokumentációval együtt.

Haradinajt letartóztatása után egy héttel szabadlábra helyezték az ítélet meghozataláig, de elvették útlevelét, így nem hagyhatta el Franciaországot.

Szerbia 2004-ben indított vizsgálatot a koszovói politikus ellen, januárban pedig újabb vádakkal és új bizonyítékokkal bővítették ki, amelyeket továbbítottak a colmari bíróságnak. Haradinaj ellen Koszovóban elkövetett háborús bűnök miatt folyt eljárás a hágai törvényszéken, de 2012-ben jogerősen felmentették az összes vádpont alól.

Szerbia 1998 és 1999 során, a civil lakosság ellen elkövetett háborús bűnök miatt kéri Haradinaj kiadatását, s Belgrád közlése szerint olyan tettekről van szó, amelyek nem képezték az egykori hágai tárgyalás tárgyát. (Vajdaság Ma)