A belgrádi Beko konfekciókat gyártó cég részvényesei szerdán ismét a Szerb Kormány épülete előtt tüntettek, s követelték, hogy fizessék ki az 50 százalékát annak a 29 millió eurónak, amely jelenleg, a befejezett elsőfokú bírósági ügyek után a cég számláján van.

A tüntetők április 3. óta mindennap az utcán vannak, s időközben már a kérelmüket is átadták a Szerb Kormánynak, mivel azt szorgalmazzák, hogy fogadja őket a miniszterelnök, akinek szeretnék elmagyarázni, hogy a csődeljárás ebben a cégben már 15 éve tart, és hogy amíg a Beko pénzét ellenőrizetlenül költik, addig a részvényesek nem kapják meg az őket megillető összeget.

Az N1-nek elmondták, hogy az elnökválasztáson Aleksandar Vučićra szavaztak, és most elvárják tőle, hogy tegyen lépéseket az ügyükben. A tüntetők jelenleg az igen alacsony nyugdíjukból élnek és az egy százalékos emelés nem elég.

„Ő egy százalékos nyugdíjemelést ígér, miközben a nyugdíjak 13 000 és 16 000 dinár között vannak. Ez nem emelés” – mondta a Beko egykori munkása, aki hozzátette, hogy a nyugdíjasok előbb rendezik a tartozásaikat, s ami pénzük marad, abból tejet és kenyeret vesznek.

„Annak ellenére, hogy Vučić azt mondja, jobban élünk, mi nem élünk jobban!” – mondta az egyik nyugdíjas tüntető.

Borítókép: N1