Nagyon szomorú az, amikor egy szülő temetését kell rendezni, amikor megadhatnánk egy méltó utolsó búcsút egy édesapának, aki felnevelt. Manapság már Szabadkáról sajnos minden családból sokan külföldre költöztek, mint mi is, ezért a temetés időpontja nagyon is fontos tényező.
Közösen a szűk családdal egy délutáni időpontban egyeztünk ki, hogy a határon lévő szigorított okmányellenőrzések miatt, mindenki időben ide tudjon érni.
Reménykedtünk abban, hogy kérésünk meghallgatásra kerül. Sajnos nem így alakult.
Édesapánk szombaton hunyt el, úgy gondoltuk, hogy a kedd délutáni időpont nem fog problémát jelenteni. Hétfőn reggel 9 órakor megérkeztünk a Pogrebnóba, ahol már eleve részvétet sem nyilvánítottak. Miután leültettek az egyik ügyintéző a hátunk mögött tartózkodott és onnan kérdezgetett, a másik férfi alkalmazott, aki a cég vezetőjének mondta magát, borzasztó idegállapotban foglalkozott velünk, csakúgy, mint egy másik ügyféllel is, akivel telefonon beszélt. Ordítva kommunikált egyik alkalmazottjával is, akit először kizavart, majd az ajtóból kiabálva hívott vissza.
Ez várja a hozzátartozókat, akik megérkeznek ide. Megkérdezte, mikor szeretnénk a temetést, mi elmondtuk, hogy kedd délután, a már fent említett okok miatt. Gyorsan a szavunkba vágott és azt mondta, hogy: kedd, 11 óra. Mi próbáltuk elmondani milyen sokan jönnek külföldről, a határ miatt sem tudnának 11 órára ideérni. Ráadásul a külföldön élők között nagyon közeli családtagjainak is vannak. Az úriember közölte, hogy „itt én vagyok a Főnök, ti senkik vagytok és én mondom meg, hogy mi lesz”. Egyikünk sírva fakadt, hogy ezt hogy gondolja, és nem volt ereje beszélni, csak sírt. Ez nem a gyász miatt volt, hanem az embertelen és megalázó bánásmód miatt. A másikunk próbálta megkérdezni, mi az oka ennek? Talán nincs szabad időpont délután? A válasz az volt, hogy van, de azt nem adja nekünk ide. Kérdeztük, hogy miért nem tud emberséges lenni, és miért nem érti meg, hogy nem tudnak ideérni délelőtt az emberek.
A válasz: az lesz, amit én akarok, vagy nem lesz eltemetve. Nem ti mondjátok meg, hogy mikor lesz (mikor jutottunk el addig, hogy letegezhessen?). Szó szót követett, majd odavágta, hogy szerda 14 óra.
A panaszkönyvbe, piros tollal 2017.04.24-ei dátummal panaszt tettünk a cégre és az alkalmazott nem oda illő viselkedése miatt.
Még elmondtuk neki búcsúzóul, hogy:
1. Nem nyilvánított részvétet
2. Megalázóan és lealacsonyítóan beszélt
3. Nem volt empatikus és együttérző
4. Szégyellheti magát, hogy az elmondása szerinti 26 év szakmában eltöltött munka után sem tudja a munkakörét megfelelően ellátni

Úgy gondoljuk, hogy a válaszokat amiket erre a pontokra adott, felesleges leírnunk.
Megsértette és megbántotta az egész családot, fájdalmat és keserűséget okozott egy ilyen nehéz pillanatban. Ezzel édesapánk emlékét is megsértette.
Sajnos sokan mondták, hogy a szabadkai Pogrebnóban ez fog várni minket, igazuk volt.
Úgy érezzük, hogy ez nem maradhat szó nélkül, mert nem szeretnénk, hogy a szabadkai polgárok így járjanak.

Péics Elvira és Elek Tóth Mónika

Nem sikerült tönkretenni a szabadkai temetkezési magánvállalatokat

Csökkentett intenzitással, de működnek a vállalkozások, amelyektől a városi képviselő-testület márciusban vonta meg a temetési ceremónia lebonyolításának a jogát. Miskolczi József a Funero tulajdonosa szerint a városi hatalom semmibe veszi 15 ezer szabadkai polgár akaratát, ezért minden bizonnyal népszavazást fognak kezdeményezni a témában.