Korábban arról adtunk hírt, hogy Hódságon felgyulladt és szétégett egy DP-s politikus autója, az  önkormányzati választási kampánynak azonban van magyar vonatkozása is.

A DélHír portál adott hírt arról, hogy a VMSZ helyi megbízottja nyomásgyakorlást fejtett ki a VMDK jelöltjére, aki végül elállt a jelöltségtől.

A községi választásokon hat lista indul, a Szerb Haladó Párt mellett, a Szerbiai Szocialista Párt, a Szerb Radikális Párt, az Elég volt, a Demokrata Párt, illetve egy polgári csoportosulás állított listát. A Vajdasági Magyar Szövetség a haladó párttal közös litán vesz részt a választásokon, a jelöltjük Gergely Stevan az 5. helyet foglalja el az SZHP listáján.

A DélHír értesülései szerint a jelöltállítás során „a Vajdasági Magyar Szövetség egyik vezető gombosi politikusa, aki a faluban is vezető funkciót tölt be, többszörösen megkereste a VMDK helyi megbízottját, sőt annak szüleit és feleségét is, akiket alig burkoltan megfenyegetett, hogy jól gondolják meg, hogy részt vesznek-e a községi választásokban, nehogy valami „bajuk essen” emiatt. A VMSZ-es politikus azzal érvelt, hogy egy párhuzamos jelöltség megbontaná a magyar szavazói egységet, ami pedig később mindenféle negatív következményeket vonhatna maga után, mind a jelöltek, mind pedig azok családtagjaira nézve. A nyomásgyakorlás pedig elérte a célját és a VMDK jelöltje végül visszalépett az indulási szándékától” – írják.

A hírportálnak az ügyről Csonka Áron, a VMDK elnöke nyilatkozott, aki megerősítette az értesüléseket.

„A VMDK gombosi tagozata valóban részt szeretett volna venni a községi választásokon. Ennek részeként tárgyalások folytak a Demokrata Párt községi szervezetével, hogy a támogatásunkért cserébe a választási listájukon egy jelöltünk is helyet kapjon. Azonban erről értesülve a gombosi Helyi Közösség VMSZ-es titkárának nyomásgyakorlása miatt jelöltünk visszalépett. A burkolt fenyegetés eredményeként pedig a VMDK nem vesz részt a helyi választásokon” – nyilatkozta.

„A VMDK nagyon sajnálja, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség is ezen módszerek mögé állt be, hiszen a jelöltjük a haladó párt listáján szerepel és azzal, hogy nem tiltakoztak ezen események ellen, ez arra utal, hogy helyeslik a megfélemlítéseket, valamint a demokratikus és szabad választások ellehetetlenítését” – monda el a DélHírnek Csonka Áron.