Az ötödik űrturista, Charles Simonyi éppen tíz éve, 2007. április 21-én tért vissza a Földre. A tervezett leszállási körzettől 135 kilométerre délre, a kazah sztyeppén landoló Szojuz TMA-9 fedélzetén Charles Simonyi mellett Mihail Tyurin parancsnok és Michael Lopez-Alegria fedélzeti mérnök jött vissza a Nemzetközi Űrállomásról. Érkezésüket egy nappal el kellett halasztani, mert a leszállás helyszíne nem volt biztonságos a korábbi áradások miatt.

Charles Simonyi 2007. április 7-én indult a Nemzetközi Űrállomásra. Tizennégy napos űrutazása során kísérleteket végzett, amatőr rádiósként megpróbált kapcsolatot létesíteni a Földdel, élvezte a súlytalanságot meg a rálátást a Földre és gyűjtötte élményeit a következő utazásához, amely 2009-ben vált valóra. Mindmáig ő az egyetlen magánszemély, aki kétszer járt az űrben.

Leszállás után Charles magyarul szólalt meg először a Duna TV (Purger Tibor) és az Amerika Hangja (Gergely Valér) közös stábjának a kazah sztyeppén (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Leszállás után Charles magyarul szólalt meg először a Duna TV (Purger Tibor) és az Amerika Hangja (Gergely Valér) közös stábjának a kazah sztyeppén (Fotó: Szabad Magyar Szó)

Simonyi útját hathónapos felkészülés előzte meg a Moszkva melletti Csillagvárosban. Az erőnléti és műszaki kiképzés mellett oroszul is kellett tanulnia, hiszen a Nemzetközi Űrállomást csak orosz Szojuz űrrepülőkkel lehet elérni. Noha az amerikai Space Shuttle program még létezett, a NASA nem volt hajlandó magánszemélyeket szállítani az űrbe.

Charles Simonyi 25 millió dollárt fizetett az első űrutazásáért, ez mai áron már nem lenne megvalósítható, 50 milliót kér a Space Adventure cég a hasonló utazásokért.

Simonyi megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend nagykeresztjét 2007-ben: a magyar kormány már a leszállás éjszakáján megkereste a Duna TV stábját Kazahsztánban, hogy kapcsolatba léphessen Simonyival a kitüntetés ügyében.

Az akkor még független Duna TV – Simonyi által egyetlen felhatalmazott tévétársaságként – kétórás dokumentumriportot készített a projektről és a szoftvermérnök-üzletember-űrturista életéről.