– Hiszek abban, hogy nem személyemnek, hanem az itt tevékenykedő ellenzéki pártok és polgárok összefogásának köszönhetően nyertem Zentán, amelynek a lakosainak többsége is úgy véli, hogy Szerbiának nem kellene többet nyomorúságosnak és megalázottnak lennie – hangsúlyozta ki Saša Janković, köztársasági elnökjelölt pénteki zentai látogatása során. Janković a kora délutáni órákban, látogatott el a Tisza menti városba, hogy megköszönje a választópolgároknak, hogy Zentán rá szavaztak a legtöbben, s Aleksandar Vučić csak a második lett.

– Zentán kiderült, hogy Szerbiában is lehet hazugságok, csalások, hamis ígéretek nélkül nyerni, s az itt élők bebizonyították, hogy Szerbia nincs primitivizmusra, hazugságra és csalásra ítélve – hangsúlyozta ki.

Janković, a város főterén összegyűlt polgárokkal beszélgetve kiemelte azt is, hogy számára nem kérdés, hogy milyen is lesz Szerbia a jelenlegi köztársasági elnök uralkodásának az ideje alatt, s az sem kérdés, hogy milyen ember is a jelenlegi elnök, hanem elsősorban az a lényeges, hogy a változásokat követelő polgárok mennyire lesznek kitartóak és eltökéltek,  mennyire lesznek toleránsak a köreikben uralkodó nézetkülönbségekre.

Janković emlékeztette a jelenlevőket, miután kiderült az elnökválasztás eredménye, azt nyilatkozta, hogy bizonyos tekintetben győzött, mivel a megszerzett szavazatok alapján kiderült, hogy Szerbiában is élnek olyan emberek, akik tisztában vannak azzal, hogy valójában mi is történik az országban. Janković kihangsúlyozta azt is, hogy az embereknek államra, nem pedig pártokra van szüksége.

– A pártok a politikai érdekeket szolgálják, de ahhoz, hogy legyen iparunk, gazdaságunk, rendőrségünk ahhoz olyan államra van szükségünk, amely azonosan viszonyul mindannyiunkhoz – hangsúlyozta ki és emlékeztette a jelenlévőket, hogy a választási kampány során egyetlenegy dolgot ígért meg, márpedig azt, hogy a  rá szavazó polgároknak sem lesz több joguk azoknál, akik ellene szavaztak.

– Szerbiában, amennyiben nyerni akarsz a választásokon, a régi a jól bevált recept szerint hazudnod kell, mindent meg kell ígérned, nem szabad emlegetned a népirtásokat,  a NATO-t stb. Én mindennek az ellenkezőjét csináltam, s bebizonyosodott, hogy igenis sok ember van, amely elfogadta ezt a hozzáállást az egészhez – jegyezte meg Janković, s hozzátette azt is, hogy Szerbia egész területén sokan vannak, akik tisztában vannak azzal, hogy, ami most történik, az egy nagy hazugság, amelyből konfliktusok lehetnek.

Janković rámutatott, hogy Vučić egyik kezével konfliktusokat teremt, a másikkal pedig mintha megpróbálná megoldani ezeket. Az egykori köztársasági ombudsman beszélt arról is, hogy egy mozgalmon keresztül folytatja küzdelmét, amelynek egyesítenie kell a választási kampányában résztvevő mozgalmakat és pártokat, s ennek a mozgalomnak egyfajta civilizációs célkitűzése az, hogy ne fogadja el a hazugságokat a, csalásokat, a törvénysértéseket és az intézményekkel történő visszaéléseket.

– Együtt kell működnünk, s toleránsaknak kell lennünk a köreinkben lévő nézetkülönbségekkel kapcsolatban, s jelen pillanatban csupán részletkérdés, hogy közülünk ki a jobboldali, ki a baloldali, ki a szociáldemokrata. Velünk szemben olyan emberek állnak, akik képtelenek elfogadni az igazságot, illetve a szabályokat – emelte ki Janković, s arra kérte a jelenlévő polgárokat, hogy támogassák mozgalmának a képviselőit, s a soron következő helyhatósági, tartományi, illetve köztársasági választásokon tegyenek tanúbizonyosságot erről az összetartásról. Ezen kívül legyenek szolidárisak egymással, mivel a hatalom mindent elkövet majd, hogy megfélemlítse a mozgalom aktivistáit, s amennyiben valakivel ez megtörténik, akkor a többiek álljanak ki mellette. A mozgalom keretében egy csoport is megalakul majd, amely az érintettek védelmével foglalkozik – jegyezte meg Janković, de hozzátette, hogy lennie kell szolidaritásnak egymás között, mert a hatalom semmitől sem riad vissza.

– Vučićnak fiziológiai baja az, hogy képtelen bármit is kiengedni a kezéből, csak mindent összeszorít és megszorít, s ezért kell közösen cselekednünk, amennyiben bárkit is a szorításába kerülne – jegyezte meg végül Janković.

Amíg Janković beszélt az egybegyűltekhez a tömegben és a pavilon mellett is civil ruhás rendőrök és nyomozók tűntek fel. Őket – így utólag – az Auróra együttes Tartanak tőlem dalszövegével üdvözöljük:

„Nyilvántartanak – nyilván tartanak tőlem”

Hogyan jött össze a zentai pofon Vučićnak és a VMSZ-nek?

Aleksandar Vu čić, a hatalmi koalíció jelöltje a 174 szerbiai község és város közül ötben nem nyert az április 2-án lezajlott szerbiai elnökválasztás során. Vra čar, Savski venac, Stari Grad, Čajetina és Zenta – ezek tekinthetőek az ellenzék bástyáinak, ahol az emberek hátat fordítottak a hatalmi koalíciónak, s jelezték, nem támogatják a Szerb Haladó Pártot (SZHP) és a köréje csoportosulókat.