Március elején történt, tehát nagyjából két hónapja lesz már lassan, hogy elindítottuk kvízjátékaink, tesztjeink sorozatát a Szabad Magyar Szó oldalain. Játékainkat alapból három nagyobb, egymástól jól elkülöníthető csoportba soroltuk: a nyelvi feladványokat régi szabadkai és palicsi képekkel, fotográfiákkal illusztráltuk; a Harry Potter regényciklushoz és filmsorozathoz kapcsolódó kérdéssorainkhoz ugyancsak régi, de újvidéki és péterváradi felvételeket mellékeltünk; a színházi kvízekhez pedig az egykori előadások jelenetfotóit és más illusztrációkat (műsorfüzetek részleteit, plakátokat, újságkivágásokat, esetenként pedig már videofelvételeket is…) használtunk fel; mindezzel együttesen felidézve Vajdaság, illetve a vajdasági lét elmúlt évtizedeinek hangulatát.

 

Többször is elmondtuk már, de még mindig kapunk olyan olvasói leveleket, amelyek felróják nekünk, hogy a felhasznált képek nincsenek összhangban a kvízek témájával, kérdéssoraival, ezért talán nem árt megismételnünk: habár a színházi tesztekben ez nem is lehet kétséges, más esetben, például a Harry Potterrel foglalkozó feladványokban tárgytalannak tartottuk volna, ha a már ezerszer látott, unalomig ismételt filmjeleneteket vagy könyvillusztrációkat használtunk volna fel. Így viszont, miközben a kérdéseket mérlegelik, a válaszokon gondolkodnak, olvasóink a mellékelt újvidéki (vagy a nyelvi kvízeink esetében szabadkai…) képekben gyönyörködhetnek. Sőt, az utóbbi kettő esetében a sorozatunk lassan már a harmincadik részéhez közelít, így tehát a felhasznált régi, ma már dokumentumértékű felvételekből önállóan is egy, több száz darabból álló értékes gyűjtemény állt össze. Amely persze a továbbiak még bővülni fog…

Mivel a felhasznált illusztrációkat több gyűjteményből válogatjuk össze, felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy esetenként előfordulhatnak ismétlődések. Nyilvánvaló esetekben persze kiszűrjük ezeket, másszor azonban nem mindig van jelentősége ennek, ugyanis a más-más kollekciók „adatkezelése”, hozzáállása, viszonyulása, munkamódszere is mindig különbözik, így tehát ugyanazok a régi képek, képeslapok, sokszor előfordulnak több gyűjteményben is, de más-más minőségben, különböző megoldások alkalmazásával, és eltérő feldolgozásban. Éppen ezért nem is mindig törekszünk az ismétlődések kiszűrésére, hiszen ezeknek az eltérően kezelt daraboknak az összehasonlítása, egymás mellé állítása is élményszerű vállalkozás, feladat lehet.

Kvízeink sorozatában elsőként a régi újvidéki és péterváradi képekkel illusztrált tesztek érték el március 12-én a felhasznált illusztrációk számában a százat. Kigyűjtöttük hát most a feladványoldalakból ezeket a képeket és egy képgalériába rendeztük azokat.

 

A nyitóképünk helyén, az oldal tetején található képgalériánkban látható felvételek a következő kvízeinkben jelentek meg:

Hogyan került Harry Potter Vajdaságba?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Ki várja már, hogy itt suhanjon seprűjén Harry Potter a Duna felett?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Ki látta itt suhanni seprűjén Harry Pottert a Duna felett?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Folytatódhat a harrypotterológia?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Merre haladunk hétmérföldes léptekkel a vajdasági magyar harrypotterológiában?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Ki találkozott Harry Potterrel, amint itt suhant seprűjén Újvidék felett?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Készen állsz a Harry Potter-kvízhétvége újabb feladványára?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Bolyongunk még egy kicsit a vajdasági magyar harrypotterológia útvesztőiben?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Kiismerjük végre már magunkat a vajdasági magyar harrypotterológia útvesztőiben?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

No jó, de vajon mit keresett Harry Potter Újvidéken a hatvanas években?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

 

Aki a fenti képgalériába rendezett felvételeket nézegetve döbben rá, hogy időközben elmulasztott volna valamit, most hát sebtében bepótolhatja. S mint már mondtuk is, a gyűjtemény folyamatosan bővül… Lesz hát ennek még folytatása!