Offenzívát indított a Facebook a hamis felhasználói fiókok ellen, így több hónapnyi előkészület, nyomozás után most tízezrével törlik a nem valós felhasználókat.

A közösségi oldal bejelentése szerint sikerült felkutatniuk és törölniük a rajongói oldalakat az elmúlt hat hónapban lájkoló, majd spamelő profilokat.

A Facebook biztonsági csapata szerint a hamis profilok több más ország mellett Bangladesben, Szaúd-Arábiában, Indonéziában működtek, a forgatókönyv pedig minden esetben azonos volt. A „regisztráció” után rögtön lájkoltak néhány oldalt, spam üzenetekkel bombázták őket, majd elhallgattak. A csalók több olyan technológiai trükköt is bevetettek, amivel a rendszernek nem tűnt fel, hogy valójában „zombi” felhasználókról van szó.

A szakemberek szerint míg korábban a 10 ezernél több követővel rendelkező oldalak 99 százaléka fertőzött volt, ezt az arányt sikerült 3 százalékra leszorítani.

A közösségi oldalnak nem ez volt az első győzelme a hamis profilok ellen. Néhány nappal korábban bejelentették, mintegy 30 ezer ilyen felhasználót sikerült törölniük Franciaországban.

Persze, nem kell ilyen messzire menni, hiszen a vajdasági magyar oldalakon, köztük a Szabad Magyar Szón is gyakran jelennek meg álprofil mögé rejtőzött kommenthuszárok, akik nevüket, kilétüket elfedve vádaskodnak, sértegetnek embereket. Ilyen például ez a profil, vagy pedig ez. Egy ilyen esetről be is számoltunk néhány hete, amikor a névtelen hősök célkeresztjében sokadszor volt Csernik Árpád színművész, igaz, ők egy oldal mögé rejtőztek akkor.

A „nagyseggű” színész esete Bíró Károly „tisztelőivel” (FOTÓK)

Ismételten a VMSZ közösségépítő kommunikációjának célkeresztjébe került Csernik Árpád a szabadkai Népszínház magyar társulatának színművésze. A párt korábbi mocsokportálja, a mára már a feledés gőzös mocsarába süllyedt Vajdaság! Skaccok igyekezett őt korábban lejáratni, ám a fegyver fordítva sült el.

Reméljük a közösségi oldal tisztogatása kiterjed a mi kis virtuális valóságunkra is.