Éjfélkor indul a közlekedési rendőrség Speed Marathon nevet viselő 24 órás akciója, amelynek keretében a lakott területeken és azokon kívül egyaránt folyamatosan mérik a haladási sebességet. Ezúttal a bejelentések szerint null tolerancia lesz érvényben, vagyis ha az 50-es sebességhatárt egy-kettővel lépjük át, máris számíthatunk büntetésre.

A rendőrség erre az akcióra egy különleges motoros brigádot is felkészített, ők rendőrségi megjelölés nélkül cirkálnak és ha szabálytalankodókat találnak, azokat rögtön lekapcsolják és az első rendőrjárőrhöz kísérik, aki megbírságolja őket.

Az akciót egyidejűleg hajtják végre Európa 24 országában.

A rendőrségi akció figyelme külön kiterjed a motorosokra is, ugyanis éves szinten 50 motoros veszti életét, az idén újév óta ez a szám a 11-et érte el. A motorosok 30 százaléka jogosítvány nélkül vezet, 11 százalék ittasan ül járművére, a halálos balesetet szenvedők fele 30 évnél fiatalabb.

A 24 órás akció során a motoros rendőrök a vezetés közbeni mobiltelefon-használatot és a biztonsági öv használatát is ellenőrzik, ez utóbbit az első és a hátsó üléseken is. A rendőrök külön lecsapnak azokra, akik gyerekeiket a biztonsági előírások mellőzésével szállítják.