Nem győzi hangsúlyozni Aleksandar Vučić, hogy mennyire nem zavarják őt a tüntetések, hogy ez a demokrácia fokmérője és egyáltalán nem tart a tiltakozóktól, miközben a hatalom reakciói az ellenkezőjéről árulkodnak.

Slobodan Georgiev újságíró egy Twitter-bejegyzésben Irinej pátriárkán élcelődött, amikor ezt írta: Őrizz meg az ő hülyeségeitől és csökkentsd a károkat, amiket megnyilvánulásaival okoz”. Az Informer nevű bulvárlapnak mindössze 16 perc kellett, hogy ebből egy hírt kreáljon „Nem ismer ez Istent se!” címmel, majd alcímben Georgievet „a spontán tüntetések vezetőjének” titulálták.

„Évek óta beszélünk róla, hogy ennek a lapnak egy sajátos funkciója van Aleksandar Vučić hatalmi rendszerében, ez egyfajta hivatalos közlöny. Amit a kormányfő gondol, azt az Informer leírja” értékelte az újságíró.

Korábban mi is beszámoltunk róla, hogy Aleksandar Vulin munkaügyi miniszter az RTS vezetőségének leváltását indítványozta, mert az állami tévé nem megfelelően tudósított a tüntetésekről.

A kormányfő ezt úgy tolmácsolta, hogy „minden sárga” a tisztségében maradt ott, akiket a demokraták helyeztek funkcióba. Az újságíró egyesületek szerint ezzel a megnyilvánulásával Vulin beleavatkozik a szerkesztéspolitikába, míg a tüntető egyetemisták ezt „családon belüli összetűzésként” értékelték.

Emlékeztetőül: a tüntető fiatalok április 17-ig adtak haladékot a hatalomnak követeléseik teljesítésére, ami után keddtől a tiltakozások radikalizálását helyezték kilátásba. Erről itt olvashatnak bővebben:

Keddtől radikalizálódnak a tüntetések

A Belgrád és a többi város utcáin nap mint nap tiltakozók által a követeléseik teljesítésére a kormánynak adott haladék hétfőn jár le. Ezen a napon nem lesznek kiemelkedő megmozdulások, a tüntetők a keddi napra készülnek, amikorra a megmozdulások radikalizálódását jelentették be, vagyis utak, hidak, közintézmények lezárását.