Az alkotmánymódosítást támogató igen szavazatok kerültek többségbe vasárnap a Törökországban az elnöki rendszer bevezetéséről tartott népszavazáson – jelentette be Binali Yildirim török miniszterelnök. A török választási bizottság közlése szerint – a voksok 98,95 százalékos feldolgozottsága mellett – az igen szavazatok aránya 51,34 százalék.

Az igenek győzelmével Recep Tayyip Erdoğan kiszélesíti az elnök jogköreit, és lényegében teljhatalmat szerezhet. A népszavazás után egy átmeneti időszak következik, aztán a tervek szerint 2019. november 3-án tartják meg a következő, összevont elnök- és parlamenti választásokat. Onnantól lépnek életbe az alkotmányos változtatások, és Erdoğan így akár további tíz évre, 2029-ig Törökország élén maradhatna.

Erdoğan azt mondta támogatói előtt Isztambulban, hogy a török választók történelmi döntést hoztak, és az alkotmánymódosítást a török történelem legfontosabb reformjának nevezte. Szerinte 1,3 millióval többen szavaztak az elnöki rendszer bevezetése mellett mint ellene.

A szavazatszámlálás alatt a török állami média egy ideig fölényes előnyről írt, aztán csökkenni kezdett a különbség, és 88,35 százalékos feldolgozottságnál már egy darabig a nemek vezettek, de ez csak ideiglenes fordulatnak bizonyult. Az ellenzéki pártok csalásról beszélnek és azzal is megvádolták az állami irányítású médiát, hogy manipulálja az eredményeket, és valójában a nemek vezettek, de erre eddig nem került elő bizonyíték.

Vasárnap abból is vita volt, hogy a választási testület bejelentette, nem fogja elfogadni azokat a szavazócédulákat, amikről hiányzik a bizottsági pecsét. Napközben viszont megváltoztatta az álláspontját: elfogadják ezeket is, kivéve, ha bizonyíthatóan a szavazóhelyiségen kívülről hozták. Az ellenzék szerint viszont az önmagában problémás, és megkérdőjelezi az eredményt, hogy a testület szavazás közben változtatott.

A török nagyvárosok közül Isztambulban és Ankarában is a nem szavazatok nyertek. A Habertürk napilap szerint a részvételi arány 86,7 százalékos volt.

(Forrás: index.hu, N1, MTI, Fotó: Tanjug/AP Photo/Emrah Gurel)