Összesen 3734 pályázóval szerződött csütörtökön a Prosperitati Alapítvány, akik a harmadik kiírásban szerepeltek sikeresen. A nagyszabású rendezvénynek a szabadkai Sportcsarnok adott otthont, az eseményen jelen volt Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Jadranka Joksimović a szerb kormány európai integrációért felelős tárca nélküli minisztere is.

Mint elhangzott, ebben a kiírásban 3979-en pályáztak, ebből lett sikeres 3734 pályázat. A most szerződött pályázatokkal összesen 2,4 milliárd dinárt helyeznek ki. A harmadik körben további 33 vállalat pályázott nagyberuházásra, amelyek összértéke 38 milliárd forint, ezekről még nincs döntés.

A rendezvényt csütörtökön délre hirdették meg, a közösségi oldalakra került fotók tanúsága szerint a részvevők már 10 órakor elfoglalták helyüket a lelátón, ám végül az ünnepség csak fél egy környékén vette kezdetét.

Pásztor István a VMSZ elnöke felszólalásában azt mondta, ennyi győztes ebben a Sportcsarnokban biztos, hogy még nem volt és nem is fog lenni, sőt ennyi győztes magyar ember meg egészen biztosan nem fog lenni. Tételekre bontva felsorolta, hogy a jóváhagyott pénzből 413 permetezőt, 560 traktort, 470 vetőgépet, 13 kombájnt, 109 bálázót, 233 boronát, 275 ekét vásárolhatnak a pályázók.

Jadranka Joksimović a két ország jó kapcsolatát hangsúlyozta, arról beszélt, hogy az országba így áramló pénz nem csak a pályázóknak biztosít fejlődést, hanem az országnak is az adózás által.

Szijjártó Péter többszörösen is azt emelte ki, hogy a két ország viszonyai történelmi csúcsponton vannak, hogy sikerült túllépni a történelmi sérelmeken és hogy Magyarország teljes erővel támogatja Szerbia uniós útját.

Beszélt a szerb elnökválasztásról is, arról, hogy ő maga felszólalt Vučić belgrádi nagygyűlésén, akinek győzelméhez a VMSZ-nek is külön gratulált. Bejelentette a gazdaságfejlesztési program folytatását.

A Szabad Magyar Szó egyébként úgy tudja, hogy a csütörtöki rendezvényen eredetileg Orbán Viktor miniszterelnök is jelen lett volna. Az, hogy végül nem így történt, valószínűsíti, hogy a magyar kormányzat az elnökválasztás második köre előtti utolsó kampánynapra időzítette az eseményt, amely azonban okafogyottá vált.

Az ünnepélyes ceremónia végén Juhász Bálint a Prosperitati ügyvezetője a jelenlévőknek azt mondta, percenként 37 pályázatot írnak alá, ami azt jelentette volna, hogy nagyjából 100 percig tart a rendezvény munkarésze, ám délután négy órakor még mindig tekintélyes számú busz parkolt a Sportcsarnok környékén, a sugárúton pedig sokan várakoztak a hazautazásra.