A legritkább esetekben fordul elő, hogy a két, számunkra legfontosabb állam, Magyarország és Szerbia egyszerre vonuljon az utcákra. Valamikor régen, 2000-ben mi tüntettünk, akkor még Slobodan Milošević és rezsimje, no meg persze a választási csalások ellen, aztán 2006-ban az anyaországnak volt keresnivalója a köztereken, kiváló okot adott erre az őszödi beszéd. De eltelt közben hat esztendő és a két eseménynek tulajdonképpen semmi köze sem volt egymáshoz. Most, látszólag két egészen eltérő indokból, de mindkét állam berendezkedését tömeges demonstrációk rázzák meg.

 

Két összefoglalót készítettünk tehát. Az egyiket a magyarországi tüntetésekről és azok előszeléről, a másikat pedig a szerbiai elnökválasztás utáni demonstrációkról. A kettő pedig, a legnagyobb sajnálatunkra, teljesen összefügg, összecseng, sőt, még érintkezési pontjai is vannak.

Az alábbiakban tehát a Szerbiában, az elnökválasztás eredményeinek nyilvánosságra hozatala után kezdődött demonstrációkról készült tudósításainkat gyűjtöttük össze. A menet közben (sokszor élőben…) megjelent írásainkat időrendi sorrendbe rendeztük:

 

Tüntetések a diktatúra ellen

Ma délután hat órától gyülekeznek az emberek Belgrádban, a köztársasági képviselőház épülete előtt, Újvidéken pedig a Szabadság téren. Az újvidéki rendezvényt polgárok spontán csoportosulása szervezi Vajdaság a diktatúra ellen 2017 címmel. Arra kérnek mindenkit, hogy békésen tiltakozzanak az elnökválasztás eredménye, illetve a választási csalások ellen.

„Az elnökválasztás teljes egészében szabálytalan volt”

A Polgári Vajdaság, a nemkormányzati szervezetek koalíciójának véleménye szerint a szerbiai köztársasági elnökválasztás nem tekinthető sem szabadnak, sem demokratikusnak, hiszen teljes egészében szabálytalan légkörben tartották meg, amelyben a polgárok megfélemlítése, az állami intézmények elfoglalása, médiasötétség, politikai erőszak uralkodott, mindemellett pedig a választási folyamatot számos szabálytalanság jellemezte.

Belgrádban és Újvidéken is tiltakoztak a diktatúra ellen (FRISSÍTVE)

Hétfőn délután 18 óra körül több mint ezren, zömmel fiatalok gyűltek össze a szerbiai képviselőház előtt, hogy kifejezzék a köztársasági elnökválasztási eredmények miatti elégedetlenségüket. A demonstrálók teljesen lezárták a parlament előtti közúti közlekedést, majd valamivel fél nyolc után sétára indultak a Köztársaság tér irányába.

Elnökválasztás után

Valószínűleg sokaknak nem tetszik majd a hasonlat, de számomra az egész elnökválasztósdi amolyan MLM-es, vagyis multi level marketing termékbemutatóra hasonlított. Adott egy kétes minőségű, borsosan drága, névtelen termék, amelynek bemutatójára meginvitálják a kedves olvasót, a bemutató szervezője égre-földre dicséri, és esküdözik, hogy még a holtából is fel tudja támasztani a megvásárlóját, majd pedig ócsárolni kezdi az eddig jól bevált, népszerű árucikkeket.

A szerbiai lakosság egynegyede könnyen elszegényedhet

A Köztársasági Statisztikai Hivatal közleménye szerint Szerbiában 25, 5 százalékos a szegénység aránya, és az ország lakosságának egynegyede ki van téve annak a veszélynek, hogy elszegényedhet. A legnagyobb veszélynek a 18-24 évesek (32,7 százalék), a 18 évnél fiatalabbak (30 százalék), a két-három gyerekes háztartásokban élők (49,8 százalék) és a 65 évesnél fiatalabb egyedül élő személyek (40, 1 százalék) vannak kitéve.

Ilyennek lát bennünket az anyaország az elnökválasztás után

„Hiába vetette be magát Szijjártó Péter is Orbán Viktor belgrádi szövetségese mellett, a szerbiai magyarok nem feltétlenül szavaztak Aleksandar Vučićra. Így is simán nyerte azonban az elnökválasztást” – írta a hétfőn este kiadott elemzésében a Hvg.hu. Szekeres W.

Ma az egész ország tüntet

Ma délután hat órától Szerbia több városában is tiltakozó megmozdulásokat tartanak az elnökválasztás eredménye miatt.

„A zentai városvezetés elveszítette legitimitását”

A Magyar Mozgalom ügyvivő testülete elemezte az április 2-i elnökválasztás eredményeit, amelyekből több következtetést is levont – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből, amely pontokba szedve ismerteti a szervezet észrevételeit és megállapításait. Ezek az alábbiak: 1.

Bizalom, köszönet, remény

Annyi választást tartott már Szerbia az elmúlt fél évtizedben, hogy alaposan belejöttek a jelöltek az ígérgetésbe, a pártvezérek a támogatósdiba, a pártkatonák meg a falazásba. Most már csak az hiányzik, hogy a nagy lendület meg tenniakarás jobb életet is hozzon erre az idestova 30 éve megvezetett, kizsákmányolt, elhanyagolt népre.

„A vég kezdetét jelenti Vučić győzelme”

„Kívülről nézve, azt lehetne mondani, hogy Aleksandar Vučić sima győzelmet aratott. Hogy ez nem így van, azt ő is tudja, mert elég savanyúra sikeredett a győzelmi mosolya” – írta a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. A párt úgy fogalmaz, hogy Szerbia többpárti történetében egy elnökválasztáson sem volt még ilyen alacsony a részvételi arány, mint most, mindössze ötvennégy százalékos.

Élő közvetítésünk a szabadkai tüntetésről (FRISSÍTVE)

A tüntetés véget ért. Élő közvetítésünk felvételeit az alábbiakban érhetik el olvasóink. *** A Szabad Magyar Szó Facebook-oldalán élő közvetítést követhetnek olvasóink a szabadkai tüntetésről. A közvetítést itt érhetik el: Korábbi események: Közvetítésünk első részét pedig itt nézhetik vissza:

A fiatalok egyharmada munkanélküli

Hiába állítja Aleksandar Vučić, hogy „dübörög” a gazdaság, illetve, hogy Szerbia jobban teljesít, a Szerbiai Gazdasági Kamara egyik szakembere szerint a huszonnégy évnél fiatalabbaknak 31, 2 százaléka munka nélkül tengeti az életét. Szerbiában mindegyik ötödik fiatal munkanélküli, vagy pedig nem része az oktatási, illetve a szakképzési rendszernek – jelentette ki Vladimir Radovanović, a Szerbiai Gazdasági Kamara munkatársa a belgrádi EU Info központban megrendezett, a fiatalkorúak vállalkozáskészségéről szóló vitafórumon.

Szabadka is megmozdult, több mint ezren tüntettek (GALÉRIA)

Belgrád, Niš, Újvidék és több más szerbiai város példáját követve Szabadkán is megszervezték kedden este a diktatúra ellen meghirdetett tüntetést, amelyen legalább 1500, többségében huszonéves, fiatal jelent meg. Ők voltak a rendezvény hangadói, mozgatórugói, energiájukkal, kiállásukkal olyannyira megmozgatták az embereket, hogy a tömeg az este folyamán a többszörösére nőtt.

Szerbia az utcákon

Tiltakozás a diktatúra ellen – ezzel a megjelöléssel folytatódtak kedden a demonstrációk Szerbia több városában is Aleksandar Vučić vasárnapi győzelme miatt az elnökválasztáson. A megmozdulás Belgrádban négy órán át tartott. A tüntetések javarészt a Facebookon szerveződtek, s a legtöbb esetben nem is ismert, hogy kik voltak a szervezők.

A belgrádi tüntetések margójára

Nos, ez a kérdés talán soha nem oldódik meg… Vagyis – ugyanez egy picikét másként megfogalmazva: ez a puzzle talán soha nem rakódik ki! A belgrádi tüntetésekre reflektálva készítettük el a lehető legnehezebb nehézségi fokozatú, háromszáz darabos internetes puzzle-ünket. Vladan Slavković felvétele tegnap (kedden) este készült a fővárosban…

Saša Janković pártot alapít?

Az Apel 100 nevű csoport munkatársaival megtartott találkozóján mérlegelte kedden Saša Janković, a vasárnapi elnökválasztás második helyezettként végzett jelölte azt, hogy hogyan folytassa politikai pályafutását – írta honlapján az esti órákban a Blic című napilap, meg nem erősített információkra hivatkozva. Az újság úgy értesült, hogy a felszólalók többsége egy politikai mozgalom vagy párt megalapítása mellett foglalt állást.

Hétre ma várjuk a Népszínháznál! (KÉPGALÉRIÁVAL)

Szabadkán ma este hétkor ismét gyülekeznek a tüntetők a Népszínház épülete előtti Szabadság téren. A demonstrációkkal kapcsolatban megszólaló politikusok mindannyian hangsúlyozzák, hogy elsődleges fontosságú, hogy a megmozdulások békések maradjanak. A tegnapi szabadkai tapasztalatok is ezt mutatják: a demonstráció végül is egy jó hangulatú, felszabadult felvonulásban ért véget.

Közpénzek a rosszhírű Informernek

A közérdekű társfinanszírozási pályázati rendszer folyamata a tömegtájékoztatásban teljességgel elvesztette létjogosultságát, ugyanis a gyakorlatban önmaga ellentétébe fordult, a kormányközeli médiumok pénzelésének eszközévé vált, amelyek napi szinten drasztikusan szegik meg a professzionális és etikai szabályokat – írta szerdán kiadott közös közleményében a Szerbiai Újságírók Független Szervezete (NUNS) és a Vajdasági Újságírók Független Szervezete (NDNV).

Az öncenzúra még a cenzúránál is veszélyesebb

A köztársasági elnökválasztást követő demonstráció-hullámmal kapcsolatban, amely egész Szerbiát elérte, az Újságírói és Médiaegyesületek Koalíciója azt követeli az újságíróktól és a médiumoktól, elsősorban pedig a közszolgálati médiumoktól, hogy szedjék össze magukat, és pontosan, objektíven, teljes körűen és idejekorán tudósítsanak a köz érdeklődésére számot tartó eseményekről, az újságírói szakma alapvető normáihoz alkalmazkodva, tiszteletben tartva a polgárok azon jogát, hogy megtudják az igazat.

A gazdasági mutatók is cáfolják a Vučić-kampány szólamait

A kormányon lévő hatalmi blokk – a Vajdasági Magyar Szövetséggel együtt – az elnökválasztási kampányban előszeretettel ostorozta az előttük regnáló, a Demokrata Párt által vezetett kormánykoalíciót (amelynek egyébként a VMSZ ugyancsak a része volt) azzal, hogy a tönk szélére sodorta az országot.

Prozivka, ébresztő! (KÉPGALÉRIA, VIDEÓ)

Ismét szép kis tömeg gyűlt össze Szabadkán, a tüntetések második napján, nagyjából 1000 és 1500 közé tehető a tiltakozók száma, akiknek túlnyomó része huszonéves fiatal volt. Ők a szervezők és a fő hangadók a megmozduláson, dobokkal, kürtökkel, transzparensekkel vonulnak és jelszavakat skandálnak.

Magyarkanizsán is tüntettek (KÉPGALÉRIA, VIDEÓ)

Szerda este Magyarkanizsa is csatlakozott a diktatúra elleni tiltakozáshoz. Több mint 120-an vettek részt a békés sétán, amely a Városháza elől indult, a tüntetők a Fő utcán, a Piac téren és Testvériség-egység utcán vonultak végig dob- és füttyszóval. Az üzletekből és az ablakokból sok-sok bátorítást, támogatást kaptak a felvonulók, akik követeléseiket az ország többi városában megfogalmazott pontokhoz igazították.

Halálosan megfenyegették a vajdasági újságírószervezet vezetőségét

Életveszélyesen megfenyegették a Vajdasági Újságírók Független Szervezetének (NDNV) elnökségét, miután több téves információ és álhír jelent meg a rezsimhű médiumokban arról, hogy szervezőként ez a szervezet áll az elnökválasztás eredménye miatt kezdődött újvidéki tiltakozó megmozdulások mögött – derült ki az NDNV és a Szerbiai Újságírók Független Szervezetének (NUNS) közös nyilatkozatából.

Szabadka: Látogatás a médiaházaknál

A vasárnapi elnökválasztás eredményei ellen tiltakozó szabadkaiak ma este hét órától ismét a Népszínház épülete előtti Szabadság téren gyülekeznek, hogy kifejezzék elégedetlenségüket. A tervek szerint a mai séta érinti a helyi és országos médiumok szabadkai központjait, képviseleteit, így többek közt a Magyar Szó és a Pannon televízió szerkesztőségét is.

Harmincezernél kevesebb támogatója maradt a VMSZ-nek

A Magyar Mozgalom elnöksége számszerűen is összegezte a köztársasági elnökválasztások eredményét, továbbá összevetette a mostani szavazatszámokat a tavalyi tartományi választások eredményével, arra a kilenc észak-vajdasági önkormányzatra vonatkozóan, amelyben a magyarság a legnagyobb lélekszámban él – derült ki a szervezet által csütörtökön kiadott, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

A halott szavazó a legjobb szavazó

Nyolcszázezres többletet mutat a szavazói névjegyzék – írta a Danas című napilap. Vagyis nyolcszázezerrel több név szerepel a listákon, mint ahány felnőtt lakosa van Szerbiának. Szavazásra jogosult például egy olyan személy is, aki az idén ünnepelhetné százhuszonnyolcadik születésnapját. A Blic című napilap adatai szerint olyanok is szerepelnek a névjegyzékben, akik nem létező címen élnek.

„Úgy tűnik, megváltoztál, Pásztor István barátunk”

Nyílt levéllel fordult Pásztor Istvánhoz, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökéhez Mile Mandić és Duško Radosavljević, a Tartományi Végrehajtó Tanács két, 2000 és 2004 közötti alelnöke. Levelükben azt írják, hogy „kollégaként” fordulnak Pásztor Istvánhoz, mivel a jelzett időszakban „munkatársak, kollégák és barátok” is voltak a TVT-ben.

Minden huszadik szerbiai lakos depressziós

Április 7-e az egészségügy világnapja, s az Egészségügyi Világszervezet ebből az alkalomból tette közzé jelentését, amelyből kiderül, hogy Szerbiában minden huszadik lakos depresszióban szenved, ami lényegében azt jelenti, hogy ez a pszichiátriai megbetegedés, a világ más országaihoz képest, nálunk jóval elterjedtebb. A jelenség elsősorban nőket érinti.

Pásztor átver téged!

A médiasötétség elleni kiállás volt a szabadkai tüntetések harmadik napjának központi témája, ezért a részvevők a városban működő médiaházakhoz látogattak el sétájuk során. A hideg, szeles idő is közrejátszhatott abban, hogy csütörtökön kevesebben jöttek össze, hozzávetőleg mintegy ötszáz ember, de a hangulat semmivel se volt lanyhább mint az előző két napon.

A rendőrszakszervezetek egyike is kiáll a tüntetők mellett

A Rendőrségi Dolgozók Szakszervezete (Sindikat Zaposlenih u Policiji) közleményben biztosította támogatásáról az országszerte tiltakozó diákokat. Mint írták, a rendőrség semleges marad, és felszólították a politikai pártokat, hogy a középiskolások és egyetemisták számára engedélyezzék, hogy békés úton kifejezzék az elégedetlenségüket.

A nagy elnökválasztási dosszié

Nem egész egy hete, április 2-án, vasárnap reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, Szerbia tizenegy jelölt közül választotta ki az ország új köztársasági elnökét. A Szabad Magyar Szó látástól vakulásig, vagyis egész nap, az urnanyitástól a szavazóhelyek bezárásáig folyamatosan tudósított a választási eseményékről, amelyek között, sajnos, igen nagy számban fordultak elő csalásokról, vagy csalási kísérletekről szóló híradások is.

Szerbia még mindig az utcákon

Szerbia minden városa tiltakozik a korrupt kormány és az ellenőrzött média ellen, de ezeket a képeket nem láthatod a híradóban – olvashatjuk több internetes felületen is, ahová nem professzionális újságírók, vagy nagy médiaházak töltenek fel híreket, képeket és videókat, hanem a polgárok megosztásaiból áll össze a hírfolyam.

Bréking! Előrehozott választások lehetnek júliusban?

Elege van a vasárnap óta országszerte zajló tüntetésekből, ezért Aleksandar Vučić júliusra kiírja az előrehozott parlamenti választásokat – írta az Espreso.rs című honlap. A politikus, aki egyelőre még Szerbia miniszterelnöke, de vasárnap köztársasági elnökké választották, állítólag komolyan mérlegeli ezt a lehetőséget. Az Espreso.rs értesülését hivatalosan egyelőre még senki sem erősítette meg.

„Az RMDSZ ugyanolyan mélyre süllyedt, mint a VMSZ!”

„Az RMDSZ ugyanolyan seggnyalóvá vált, mint a VMSZ!” – értékelte a Naplo.org azokat a tudósításokat, amelyek hírt adtak Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének felszólalásáról CEU-ügyben. A Magyar Távirati Iroda így tudósított erről: „„Hatalmas veszteség lenne a budapesti Közép-európai Egyetem bezárása – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ elnök az RFI rádióban.

A haladókat hibáztatja a VMSZ a zentai eredményért

Mivel a zentai városvezetés némasági fogadalmat tett, vagyis nem kíván megszólalni az elnökválasztás végeredményével kapcsolatban (Zentán Saša Janković nyert, megelőzve Aleksandar Vučićot), így a kínos hallgatást kénytelen volt Sztantity Szebasztián (Sebastian Stantić) megtörni, méghozzá a VMSZ által működtetett trollportálon, a Jó Reggelt Vajdaságon, amelynek már a neve sem felel meg a magyar helyesírási szabályoknak, nemhogy a portálon megjelenő írások mondatai.

Zuccára, Zenta!

A zentaiak már korábban is bizonyították, hogy nem lehet őket megfélemlíteni, megvásárolni, és hogy hajlandóak szembemenni az önkényuralommal, a hatalmat bitorlókkal. Zenta községben Saša Janković korábbi polgári jogvédő nyerte meg a vasárnapi elnökválasztást, maga mögé utasítva Aleksandar Vučićot, aki Szerbiában a 174 község és város közül 169-ben nyert.

Ön szerint Vučićék valóban kiírják az előre hozott parlamenti választásokat, vagy az egész csak kamu?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Egyetért Ön azzal, hogy a zentai városvezetés elvesztette a legitimitását, és ezért le kellene mondania?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Rambo hat parancsolata (VIDEÓVAL)

Több szerbiai színész, énekes, zenész és tudós is a támogatásáról biztosította már a diktatúra ellen tiltakozó fiatalokat, s most Rambo Amadeus, a népszerű zenész is csatlakozott hozzájuk. A montenegrói előadóművész Facebook-oldalán tette közzé álláspontját, amelyben azt írta: „Mint mindig, most is az egyetemisták oldalán állok, s amennyiben ők bérencek, akkor én is az vagyok.

Hogyan jött össze a zentai pofon Vučićnak és a VMSZ-nek?

Aleksandar Vu čić, a hatalmi koalíció jelöltje a 174 szerbiai község és város közül ötben nem nyert az április 2-án lezajlott szerbiai elnökválasztás során. Vračar, Savski venac, Stari Grad, Čajetina és Zenta – ezek tekinthetőek az ellenzék bástyáinak, ahol az emberek hátat fordítottak a hatalmi koalíciónak, s jelezték, nem támogatják a Szerb Haladó Pártot (SZHP) és a köréje csoportosulókat.

„Sok a szemét, el kell takarítani”

Az anyagi helyzetük miatt elégedetlen rendőrségi és katonai szakszervezetek szombaton Belgrádban tüntetnek, s csatlakoztak hozzájuk a Diktatúra ellen nevet viselő tüntetés résztvevői is – az N1 jelentése szerint a Brankov hídon több mint 10 000-15 000 ember kelt át.

„Csupán az hiányzik, hogy mindannyian felbátorodjunk”

Szombaton 11 és 12 között a zentai polgárok mintegy 120 fős csoportja, a város főterén lévő szökőkútnál fejezte ki támogatását a középiskoláknak és az egyetemistáknak Szerbia nagyvárosaiban zajló tiltakozásai mellett, s tiltakoztak Aleksandar Vučić politikája ellen. Az összejövetelen Đurđina Samardžić, 20 éves zentai egyetemista olvasta fel az újvidéki és belgrádi egyetemistáknak a szerb kormányhoz intézett követeléseit.

Nyolcan voltak az újvidéki ellentüntetésen

A 341 625 főt (2011-es népszámlálás adatai alapján) számláló Újvidéken, Szerbia második legnagyobb városában mindössze nyolcan (8!) jelentek meg a békés egyetemista tiltakozások elleni tüntetésen. Az N1 híroldal szerint ezek közül többen is erősen ittas állapotban voltak, s transzparenseiken Dinko Gruhonjićnak, a Vajdasági Újságírók Független Egyesület programigazgatójának a számlájára irt sértő megjegyzések és olyan szövegek voltak olvashatóak, mint „Koszovót akarjuk, szendvicset nem akarunk!”

Pajtić lemondott képviselői mandátumáról, ezzel támogatja az egyetemistákat

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Bojan Pajtić, a Demokrata Párt előző elnöke, aki ezzel a lépésével a tüntető egyetemi hallgatókat kívánja támogatni. Pajtić a közösségi oldalakon azt írta, egy hete tartanak Szerbia városaiban az egyetemista megmozdulások, amelyekkel a fiatalok leckét adtak szabadságból a pártoknak, a médiumoknak és az idősebb generációknak.

Mi lesz a következő?

Már napok óta tüntetnek a fiatalok a diktatúra ellen Szerbia legtöbb városában. Meglepő, mivel ezek a fiatalok valószínűleg nem vették részt a választáson, így talán nekik is van némi felelősségük a jelenlegi helyzet kialakulásában. De a lényeg nem ez.

Majd megunják és hazamennek(?)

Igazán örülnék, ha legalább az a 407 ember ott lenne, aki ezt a Facebook-on jelezte – ezt a megjegyzést írtam a hét elején az első szabadkai tüntetést beharangozó esemény alá. Bevallom, szkeptikus voltam, egyrészt a szabadkaiak híresen nehezen mozdulnak meg és aktiválják magukat, másrészt a közösségi oldalas tapasztalatok is azt mutatják, sokkal többen jelölik be, hogy részt vesznek egy-egy eseményen, mint ahányan ott valóban megjelennek.

Vučić hetvenezer embert „eltörölt”

„Aleksandar Vučić miniszterelnök szégyenteljes kijelentésével eltörölt hetvenezer embert a Szerbiai Rendőrszakszervezet (PSS), a Szerbiai Katonai Szakszervezet (VSS) és a diákok tegnapi tüntetésről” – írta hivatalos Facebook-oldalán a rendőrszakszervezet. „Ez szépen jelzi azt is, hogy „töröl” majd el bennünket elnökként is. Ez a megfelelő módozata annak, hogy viszonyuljon egy vezető a saját népéhez?

Prosperitati: örömök és ürömök

Sikerrel zárult a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatok harmadik köre is. A szerződéseket ünnepélyes keretek közt április 13-án írják alá Szabadkán, a Sportcsarnokban, ahová buszokkal szállítják majd az érdeklődőket. Nagy volt tehát az öröm a vajdasági magyarok háza táján. Hogyisne, hiszen a pályázók kilencvenöt százaléka nyertesnek mondhatja magát.

A tüntetések megzavarására készültek

A Szerbiai Katonai Szakszervezet (VSS), és a társszerve, a Szerbiai Rendőrszakszervezet (PSS) közleményben figyelmezette a tüntetőket, hogy információi vannak arról, hogy egyesek provokációkkal akarják megzavarni a békés tiltakozásokat Belgrádban. Több bejelentés érkezett arról, hogy szervezett csoportok és egyének a tüntetés megzavarására, provokációra készülnek – írták.

Magyarkanizsa újra megmozdult a diktatúra ellen (VIDEÓVAL és KÉPGALÉRIÁVAL)

Vasárnap este újra a felvonulóktól volt hangos a csönd városa, akik a szerdai spontán sétához hasonlóan most is dobosokkal együtt járták körbe Magyarkanizsa központját. A tüntetés jó hangulatban, rendbontások nélkül telt. A demonstrálók olyan jelszavakat tartottak a magasba a transzparenseiken, mint „Mi dolgozunk, ti loptok!”, „Szabad sajtót!”, „Le a diktatúrával!”, „A jövőnk nem eladó!”, „A vezetőség mondjon le!”, és hasonlók…

Szabadkán járt a Momentum Mozgalom

A Momentum Mozgalom átlépte az országhatárt, szombaton Szabadkán tartotta meg fórumát a Klein House Social Bar & Art Galleryben. A rendezvényen készült felvétellel indítjuk el a YouTube-csatornánkat, vagyis – egy kicsit fellengzősebb megfogalmazásban – megkezdi műsorainak sugárzását a Szabad Magyar Szó televíziója, a SzaMaSzó Tv. Fogadják szeretettel!

Ön szerint a diktatúra elleni tiltakozások kifulladnak, vagy elérik céljaikat?

cdn.playbuzz.com/widget/feed.js

Tojással dobálták meg a szabadkai tüntetőket

A szabadkai tüntetők sorrendben hatodik alkalommal gyűltek össze, hogy kifejezzék elégedetlenségüket az országban uralkodó állapotokkal szemben, és tiltakozzanak a diktatúra ellen a város központjában, a Szabadság téren, a Népszínház épülete előtt. A szokásos séta közben, amikor a tejpiac mellett elhaladtak, az egyik épület balkonjáról tojással dobálták meg őket – írta a szabadkai Magločistač hírportál.

A tüntetők elhatárolódtak a pártoktól

A Tiltakozás a diktatúra ellen címmel szerveződő tüntetések kezdeményezői közölték, hogy „a tiltakozás annak a szükségletből fakad, hogy érvényre jusson a lakosság elégedetlensége”, és elhatárolódtak a politikai pártok befolyásától.

A héten hallgatják meg Marija Malit

A Danas napilap információi szerint a Felsőbb Ügyészség a héten hallgatja meg Belgrád polgármesterének, Siniša Malinak a volt feleségét. Nem hivatalosan úgy tudják, ez április 11-én, kedden történhet meg. Eredetileg március 30-án tervezték meghallgatni Marija Malit, de a védelem képviselője hivatalos úton volt akkor, ezért kellett elnapolni a meghallgatást.

Kivasalták a szavazócédulákat?

Aki szavazott már, vagy csak látott szavazóurnát, tudja, hogy a szavazócédulákat nem lehet úgy beletenni az urnába, hogy ne hajtsuk vagy gyűrjük össze őket. Általában négybe hajtjuk a lapot és úgy dobjuk be. A fenti felvétel vasárnap készült, és azóta sokan csak egy újabb bizonyítékként tekintenek rá, hogy a nyolc nappal ezelőtti szerbiai elnökválasztás körül nem volt minden teljesen törvényes.

Nézze meg a szabadkai tüntetéseket! (VIDEÓK)

Több mint egy hete zajlanak a diáktüntetések Belgrád, Újvidék és több mint 10 további szerbiai város utcáin, amelyek között ott van Szabadka is. A két első szabadkai megmozdulást a Szabad Magyar Szó élőben közvetítette, ezek a videók most a SZMSZ Youtube csatornáján is megnézhetőek.

A közigazgatási bíróság megsemmisítette a RIK végzéseit

A Köztársasági Választási Bizottság (RIK) két végzését megdöntötte a közigazgatási bíróság, írja az Insajder oknyomozó portál. A döntések, amelyben választópolgárok tettek panaszt a RIK-nél, amely szerv ezt elvetette, két a zimonyi 85-ös és a leskovaci 75-ös szavazóhelyre vonatkozik. A zimonyi panaszban azt állították, hogy több szavazócédula volt a dobozban mint ahány szavazópolgár a választói névjegyzékben.

„A szíriainál is nagyobb exodus várható”

A nép egy része mély hipnózisban van, a másik része pedig nagyon elégedetlen, látja, hova vezetnek a dolgok és tovább már nem akarja tovább tűrni a hatalmi koalíció és Vučić hazugságait, mondja Srđan Škoro újságíró, hozzátéve, szerinte ha valami nem változik meg, innen nagyobb kivándorlás várható mint Szíriából.

Egy kis biztatás a tüntetőknek

Miután a diktatúra ellen tiltakozó fiatalok tegnap közzétették követeléseiket, a tüntetések hétfőn este is folytatódtak Szerbia nagyvárosaiban, így Szabadkán is. A helyszíni tudósítások szerint egyelőre nem történt semmiféle provokáció, és a demonstrációk mindenfelé békésen, ám hangosan zajlanak. A felvonulás végeztével hazatérő tüntetőknek szánjuk egy kis biztatásként az alábbi felvételt: Create your own Star Wars opening crawl.

Választási csalás videón?

Hétfő kora este jelent meg először a legnagyobb közösségi oldalon az a felvétel, amelyen feltehetően az látszik, hogy az egyik szavazóurnába néhány tucat olyan szavazólapot dob be két férfi, amelyen a 6-os számú jelölt, vagyis Aleksandar Vučić neve van bekeretezve. A felvételen jól hallható, hogy a következő mondatokkal viccelnek a férfiak.

Mit kíván az utcán tüntető tömeg?

Április 3-án kezdődött Belgrádban az egyetemisták tüntetése, s nem sokkal utána több szerbiai nagyváros diákjai is csatlakoztak társaikhoz. Az első napokban nem lehetett tudni, pontosan mi ellen is tüntetnek a fiatalok, azonban ahogy múlt az idő, a követelések is egyre konkrétabbak lettek.

Aleksandar Vučić hatalma nem képes javulni, ezért le kell őt váltani

A 2000. október 5-ét követő hatalomváltás egyik első emlékezetes negatív momentuma volt az, amikor az utcák egyetemista vezérszónoka Čedomir Jovanović a parlament előtt szabálytalanul kelt át az úttesten, ezt követően pedig ahelyett, hogy őt büntették volna meg, gyalogátkelőt rajzoltak azon a helyen, ahol szabálytalankodott.

Pajtić: támogatás a Danasnak és szólásszabadságnak

„Azárt szántam el magam erre lépésre, mert a lap a szabadság utolsó, ritka világítótornyainak egyike Szerbiában, és az egyetlen, amely manapság merészel objektíven tudósítani” – jelentette ki Bojan Pajtić, a Demokrata Párt volt elnöke, miután a Twitteren közzétette bejegyzését, miszerint az lesz az utolsó képviselői gesztusa, hogy az utolsó öthavi képviselői térítményét befizeti a Danas című napilap számlájára.

Maja Gojković leváltását követeli az ellenzék

A Demokrata Párt és az Elég volt nevű mozgalom mellett Zoran Živković az Új Párt elnöke, Sanda Rašković Ivić, az Új Szerbia – Szerbia megmentéséért frakció vezetője és Marinika Tepić független képviselő is Maja Gojković házelnök leváltását követelik. Živković közölte, indítványozni fogják, hogy a parlament április 19-én folytatódó ülésszakának napirendjét bővítsék a házelnök leváltására vonatkozó javaslattal.

Kihallgatták az urnába dobálós videó feltöltőjét

Predrag Peca Gostović, zenész, akit a rendőrség bekísért a Twitter közösségi oldalra feltöltött videó miatt, amely választási csalásra utal, elmondta, a felvételt nem ő készítette. Mint kiemelte, a videót az interneten találta és a rendőrség előtt ismeretes az eredeti feltöltő személyazonossága.

Azonosították az urnába dobálós videó készítőit

A szerbiai Belügyminisztérium azonosította annak a a készítőit, amelyen az látszik, hogy egy szavazóurnába néhány tucat olyan szavazólapot dob be két férfi, amelyen a 6-os számú jelölt, vagyis Aleksandar Vučić neve van bekeretezve. A rendőrség kevesebb mint 24 óra leforgása alatt hozta nyilvánosságra a nyomozás eredményét, amely szerint a videó három nappal az elnökválasztás után készült, vagyis április 5-én, M.

Vučić győzött a megismételt választáson is

Nyolc szavazóhelyen kellett megismételni az elnökválasztást. Az április másodikai szavazáshoz hasonlóan most is a hatalmi koalíció jelöltje, Aleksandar Vučić kapta a legtöbb szavazatot, pontosan 2468-at, vagyis a kedden leadott szavazatok 71,6 százalékát. Második helyen végzett Saša Janković 461 szavazattal (13,37 százalék), harmadik pedig Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) lett 211 szavazattal (6,12 százalék).

Felvonulók kérték: Itt a netmentes chat (MARKOS-NÁDAS VIDEÓVAL)

Tavasz van és élhetünk Szerbiában vagy Magyarországon, az utcai demonstrációk szezonja van éppen. Szinte bárhol vagyunk kis hazánkon belül, ki tudunk menni az utcára tiltakozni, kiabálni, transzparenseket emelgetni és a virtuális helyett végre valódi közösséget építeni. Ha viszont egy megmozduláson nem pár százan, hanem esetleg pár tízezren jönnek össze, ott gyakran vannak gondok a térerővel.

Tiszta udvar, rendes ház… saját szavazóurna (SZAVAZZON!)

Kitett magáért a rendőrség, 24 órán belül felgöngyölítette annak a videónak az ügyét, amelyen két férfi egy lezárt szavazóurnába dobál olyan szavazólapokat, amelyeken a hatos szám van bekarikázva. Közben pedig vígan csevegtek arról, hogy milyen menő dolgot is művelnek ők. A rendőrség kedden közölte, hogy a videó három nappal az elnökválasztás után készült, vagyis április 5-én, M.

A tanügyeseket is utcára hívják a tüntetők

Tizedik napja tart Szerbia nagyvárosaiban a Tiltakozás a diktatúra ellen nevű tüntetéshullám. Az egyetemistákhoz szerda este is csatlakoztak nyugdíjasok, kisgyerekes családok is. A Danas napilapban megjelent nyílt levél szerint a tiltakozó egyetemisták utcára hívják a tanügyi dolgozókat is. – Szükségünk van a tanáraink, tanítóink támogatására.