A legritkább esetekben fordul elő, hogy a két, számunkra legfontosabb állam, Magyarország és Szerbia egyszerre vonuljon az utcákra. Valamikor régen, 2000-ben mi tüntettünk, akkor még Slobodan Milošević és rezsimje, no meg persze a választási csalások ellen, aztán 2006-ban az anyaországnak volt keresnivalója a köztereken, kiváló okot adott erre az őszödi beszéd. De eltelt közben hat esztendő és a két eseménynek tulajdonképpen semmi köze sem volt egymáshoz. Most, látszólag két egészen eltérő indokból, de mindkét állam berendezkedését tömeges demonstrációk rázzák meg.

 

Anélkül, hogy politikailag állást foglalnánk (mert egy híranyagban nem illik; a véleményünket majd úgyis megírjuk publicisztikában…), mindenképp elmondhatjuk, hogy a legnagyobb gondokat épp az Orbán-kormány okozza önmagának azáltal, hogy szembe megy mindenkivel, az Európai Bizottsággal, az Európai Parlamenttel, Brüsszellel, de most már az ENSZ-szel, a NATO-val és az Amerikai Egyesült Államokkal is.

Az alábbiakban időrendi sorrendben tekintjük át az elmúlt hetek eseményeit:

Orbán: A kormányközi tárgyalásoktól függ a „Soros-egyetem” jövője

A „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A kormányfő emlékeztetett: az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, hogy több külföldi egyetem is szabálytalanul működik, köztük „Soros György egyeteme is”.

Fenyegetve érzi magát a CEU

A CEU a jelenlegi formájában nem működhet tovább felsőoktatási intézményként, ha elfogadják azt a törvényt, amit benyújtottak ma a magyar parlament elé – írja Michael Ignatieff, a Közép Európai Egyetem rektora egy levélben, amit az egyetem tanárai és diákjai kaptak meg kedd este.

A CEU válaszolt Orbánnak: Nem csaltunk

A Közép-európai Egyetem (CEU) pénteken közleményben utasította vissza, hogy csalást követne el. A felsőoktatási intézmény arra reagált, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteki rádióinterjújában azt mondta: a „Soros-egyetem” jövője az amerikai-magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Hiába milliárdos valaki, Magyarországon nem állhat a törvények fölött, ennek az intézménynek is be kell tartania a jogszabályokat – hangoztatta, hozzátéve: „a csalás az csalás, akárki is követi el”.

Ezrek tüntetnek a CEU mellett (KÉPGALÉRIA)

Vasárnap délután több ezres tömeg gyűlt össze Budapesten, a Corvinus Egyetem előtt, hogy felvonulással tiltakozzon a CEU-t sújtó tervezett törvénymódosítások ellen. A hírek szerint a felsőoktatási törvény szigorításáról a magyar kormány már hétfőn tárgyalhat. A kabinet előtt lévő módosítási javaslat több pontja ugyanis kifejezetten a Central European Universityt hozná kilátástalan helyzetbe, veszélyeztetve annak létét.

Péntektől megint torlódások lehetnek a határon

Valamennyi, a schengeni külső határokon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania péntektől, 2017. április 7-től egy európai uniós rendelet alapján. Nem lesz többet olyan, hogy unott képpel csak int az egyenruhás, hogy „menjen”, mit zaklatjuk itt, jobb dolga is van…

Kiállnak a CEU mellett a doktoranduszok (is)

„A határon túli magyar doktoranduszközösségek érdekeit képviselő szakmai szervezetek csatlakoznak a Magyar Tudományos Akadémia elnökének és az MTA különböző testületeinek a Közép-európai Egyetem kapcsán eddig közzétett nyilatkozataihoz. Több szempontból is kulcsfontosságúnak tartjuk a Közép-európai Egyetem budapesti jelenlétét” – olvasható az érintett szervezeteknek a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

„Újra megtanuljon kommunikálni magyar a magyarral”

„Egymás gyászának a tiszteletben tartása a kulcs ahhoz, hogy mindannyian békében emlékezhessünk” – így hangzik a Közös Halmaz Alapítvány interaktív kiállításának egyik legmeghatóbb állítása, amely a 20. század véres eseményei által elragadott halottaink közös tiszteletére hívja fel a figyelmet, kiemelve, hogy bár nyilván nem fáj mindenkinek ugyanannyira a holokauszt és Trianon, hiszen a személyes érintettség eltérhet, mégis „mindegyik trauma a miénk, magyaroké.”

Orbán Viktor lemondását követelik Budapesten (KÉPGALÉRIA)

A devizaadósok/devizakárosultak támogatására tartottak hétfőn demonstrációt Budapesten, a Parlament épülete előtti Kossuth téren. Ott jártunkkor az egyik szónok épp arról beszélt, hogy Trianon a magyarság számára nem elfogadható, tehát nem létezik, „ezért Orbán Viktor monnyonle”. Mint mondta, ő alapvetően nincs a Fidesz-kormány ellen, de már több levelet is írt a magyar miniszterelnöknek, választ azonban egyikre sem kapott.

Szemerkényi Réka belebukott a CEU-ügybe

A Magyar Hírlap című napilapnak erősítette meg kedden délután a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium a reggel óta – akkor még csak találgatásként – elterjedt információt, miszerint Szemerkényi Réka washingtoni magyar nagykövetet Szabó László külügyminiszter-helyettes váltja a nyáron. Arról, hogy június végén hazarendelik Szemerkényi Rékát, kedden értesült az ATV.

No, a CEU-nak annyi!

A jövőben akkor működhet oklevelet adó külföldi felsőoktatási intézmény Magyarországon, ha működésének elvi támogatásáról államközi szerződés rendelkezik. A felsőoktatási törvény módosítását százhuszonhárom kormánypárti igen és harmincnyolc nem szavazattal fogadta el az Országgyűlés kedden a kormány kezdeményezésére.

A CEU Budapesten akar maradni

Az LMP az Alkotmánybírósághoz fordul a lex CEU miatt – közölte a párt két társelnöke, Szél Bernadett és Hadházy Ákos. Mint írták, a CEU ellehetetlenítéséről szóló előterjesztés a párt álláspontja szerint nemcsak elfogadhatatlan és káros, de Alaptörvény-ellenes is. A párt ezért az Alkotmánybírósághoz fordul és kéri a többi ellenzéki párt támogatását a beadványához.

„Egyszerűen mondjuk, hogy ő is megértse. Távirat lesz: Orbán stop!”

„Az eseménynek vége, az ellenállásnak nincs” – ezzel az üzenettel zárult a tiltakozó megmozdulás a CEU ellehetetlenítésre miatt. Az élőlánc körbevette az Orbán-kormány által bezárásra ítélt egyetemet… Helyszíni tudósítónk egy képgalériára való fotót és videókat küldött a helyszínről.

Áderen a világ szeme (KÉPGALÉRIÁVAL ÉS VIDEÓKKAL)

Oroszországhoz és Üzbegisztánhoz hasonlította Magyarországot a Financial Times a CEU-törvény keddi elfogadása miatt, de Romániával és Macedóniával is látnak közös vonásokat a lap szerkesztői. A világsajtó figyelmét egyáltalán nem kerülte el az egyetemek működésének szabályozását újraíró magyarországi törvénymódosítás elfogadása.

Péntektől megint torlódások lehetnek a határon

Valamennyi, a schengeni külső határokon átlépő utasnak kötelező ellenőrzésre kell számítania péntektől, 2017. április 7-től egy európai uniós rendelet alapján. Nem lesz többet olyan, hogy unott képpel csak int az egyenruhás, hogy „menjen”, mit zaklatjuk itt, jobb dolga is van…

Uniós vizsgálat indul Magyarország ellen a CEU miatt

Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt levelében. A magyar kormányfő arra kérte a politikust, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben – értesült az Origo hírportál.

Megállítanák, de nem lehet…

Az Európai Unió elődszervezeteinek megalapítására emlékező, nemrégiben kiadott római nyilatkozat aláírását követően „ilyenformán rosszat mondani Brüsszelről többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az Európai Unió állapotáról” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar nemzeti konzultációs kérdőívvel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.

„A fideszes érvek mindegyike konkrét hazugság volt” CEU-ügyben

A Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországon érő „korlátozásokra” hivatkozva Gheorghe Falcă, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt. A Romániában ellenzékiben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a korábban már városháza több tisztségviselőjével is egyeztetett kezdeményezését – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Soros György nem akarja elvinni a CEU-t Budapestről

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) nem áll szándékában távozni Budapestről – közölte az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön este egy New York-i keltezésű közleményében. A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár a nap folyamán kapcsolatba lépett Soros Györggyel, és felajánlotta, hogy a CEU tegye át székhelyét Budapestről Bécsbe – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

„Az RMDSZ ugyanolyan mélyre süllyedt, mint a VMSZ!”

„Az RMDSZ ugyanolyan seggnyalóvá vált, mint a VMSZ!” – értékelte a Naplo.org azokat a tudósításokat, amelyek hírt adtak Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnökének felszólalásáról CEU-ügyben. A Magyar Távirati Iroda így tudósított erről: „„Hatalmas veszteség lenne a budapesti Közép-európai Egyetem bezárása – jelentette ki Kelemen Hunor RMDSZ elnök az RFI rádióban.

Szigorított ellenőrzés a schengeni külső határokon

Pénteken lépett életbe az európai uniós rendelet, amelynek értelmében már nemcsak az úgynevezett harmadik országok állampolgárainak, hanem az Európai Unió valamennyi tagállama, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc állampolgárainak úti okmányait is ellenőrizni kell ki- és belépéskor a schengeni információs rendszerben. A Magyar Távirati Iroda felvételei a román-magyar határátkelőn készültek.

Várakozási bolondokháza a magyar-szerb határokon

Magyarországról Szerbiába csak többórás várakozás után lehet bejutni – olvasóink szerint Tiszaszigeten, Ásotthalomon, Kelebián és Röszkén is nagyon lassan halad a kocsisor, néhol negyedórán át meg se mozdulnak az autók. A legutolsó információnk szerint, amelyek szombaton 15 óra körüliek, a Tiszasziget-Gyála határátkelőn lehet a leggyorsabban Szerbiába jutni, ahol több sort nyitottak a határőrök.

A horvátok már léptek – ideiglenesen felfüggesztették a szigorított határellenőrzést

Ideiglenesen felfüggesztették a horvát hatóságok a szigorított határellenőrzést a horvát-szlovén és a horvát-magyar határon, miután az előző naptól érvényes szabályok miatt hatalmas kocsisor torlódott fel a két említett határszakaszon – derült ki a horvát belügyminisztérium közleményéből. A horvát hatóságok a hatalmas torlódásokról előzőleg értesítették Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztost, akivel a közlemény szerint megállapodtak a felfüggesztésről.

Majd megunják és hazamennek(?)

Igazán örülnék, ha legalább az a 407 ember ott lenne, aki ezt a Facebook-on jelezte – ezt a megjegyzést írtam a hét elején az első szabadkai tüntetést beharangozó esemény alá. Bevallom, szkeptikus voltam, egyrészt a szabadkaiak híresen nehezen mozdulnak meg és aktiválják magukat, másrészt a közösségi oldalas tapasztalatok is azt mutatják, sokkal többen jelölik be, hogy részt vesznek egy-egy eseményen, mint ahányan ott valóban megjelennek.

Tízezrek vonulnak Budapest utcáin

Délután ötre, a Várkert Bazárhoz, vagyis az Ybl Miklós térre hirdették meg a találkozót annak a tüntetésnek a szervezői, amelyen a CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem ellehetetlenítése ellen tiltakoznak. A felvonuló tömeg eleje a pesti oldalon néhány perce érte el a CEU Nádor utcai épületét, a vége pedig még mindig bőven Budán van.

Budapest: a tüntetők a Nagykörúton vonulnak (VIDEÓVAL)

Budapesten este hét órakor véget ért a CEU melletti tüntetés hivatalos része, a demonstrálók egy része azonban a helyszínen, a Parlament épülete előtti Kossuth téren maradt. A megmozdulás így kormányellenes demonstrációvá alakult át. A tüntetők felvonulásra indultak a Nagykörúton, és nagyjából ezekben a percekben érkeznek a Nyugati pályaudvarhoz.

„Vétózd meg, János, ne írd alá, János!”

Óvatos becslések szerint is sok tízezres tömeg gyűlt össze vasárnap délután Budapesten, hogy a CEU (Central European University) megmentése érdekében demonstráljon. Az egybegyűltek felvonulásukkal Áder János köztársasági elnököt próbálták meggyőzni arról, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a CEU működését.

Szabadkán járt a Momentum Mozgalom

A Momentum Mozgalom átlépte az országhatárt, szombaton Szabadkán tartotta meg fórumát a Klein House Social Bar & Art Galleryben. A rendezvényen készült felvétellel indítjuk el a YouTube-csatornánkat, vagyis – egy kicsit fellengzősebb megfogalmazásban – megkezdi műsorainak sugárzását a Szabad Magyar Szó televíziója, a SzaMaSzó Tv. Fogadják szeretettel!

Áder aláírta!

Áder János magyar köztársasági elnök elrendelte a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll az államfő nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala a Magyar Távirati Irodának. Mint írják, „az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot”, amivel kapcsolatban több alkotmányos aggály is felmerült.

Budapest ismét az utcákon! (ÉLŐ VIDEÓVAL)

„Konzultálni jöttünk!” – skandálja a tömeg a Sándor-palota előtt. A demonstrációról a Kettős Mérce nevű Facebook-csoport oldalán élő közvetítést láthatnak az érdeklődők. Most bekapcsolódunk az élő …

A jelszó: „Rezsimcsökkentést!”

Éjfél után, negyed egy körül, amikor a korábban a Sándor-palota előtt tüntető egyetemisták menete a Lánchídon átkelve a József Attila utcánál járt, valaki az egyik épület ablakából többször is leöntötte vízzel a fiatalokat. A „bátor magyar ember” kissé megakasztotta a vonulást, de a rendőrök nem akartak foglalkozni vele.

Budapest: a közvetítés ITT folytatódik! (ÉLŐ VIDEÓVAL)

A tüntető fiatalok éjszaka fél kettő tájban érkeztek meg a Magyar Rádió épületéhez. Mivel a Facebookon maximum négyórás live streamet (élő közvetítést) lehet sugározni, a Kettős Mérce stábja itt indította újra videóját, amit mi, akárcsak eddig is, élő egyenesben átveszünk. „Igaz híreket!” és „Szolgamédia!” – skandálja a tömeg a rádiónál.

#aCEUvalvagyok

Nagyon nehéz beszélni erről a témáról, mert közvetlenül érintett vagyok benne. Egy ideje eldöntöttem, kizárom az életemből a közéleti és politikai kérdéseket. Nem követtem a napi híreket (főleg nem a közmédiát) és elzárkóztam az épp aktuális politikai eseményektől. Most pedig ennek a levét iszom meg.

„Orbánt be, Marcit ki” (HELYSZÍNI VIDEÓVAL)

Körülbelül két-háromszáz ember gyűlt össze kedden a magyar fővárosban, a Budapesti Nyomozó Ügyészség épülete előtt: Gulyás Márton ellenzéki politikai aktivista fogvatartása ellen tiltakoznak. A férfit időközben átvitték a Gyorskocsi utcába, ezért a tüntetők átvonultak oda, ezekben a percekben is ott követelik Gulyás szabadon bocsájtását, s közben azt skandálják: „Orbánt be, Marcit ki!”

Ásotthalomi anziksz (KÉPGALÉRIÁVAL)

A hétvégi őrület után egyelőre rendeződni látszik a határhelyzet a Szerbia és Magyarország közötti átkelőkön, még ha a szigorított ellenőrzést nem is függesztették fel. Az úton lévők jelzései szerint szinte az összes határátkelőn zavartalan volt kedden a forgalom, s aki úgy érkezett meg, hogy várakoznia is kellett, húsz-harminc perc alatt ő is átjutott.

„Közeledtek az álláspontok” CEU-ügyben(?)

Közeledtek az álláspontok az Európai Bizottsággal a felsőoktatási törvény előző heti módosításáról – így nyilatkozott kedden Brüsszelben Palkovics László oktatási államtitkár, aki Frans Timmermansszal, a bizottság első alelnökével tárgyalt. A magyar államtitkár szerint az Európai Bizottság alelnöke megértette a magyar kormány érvelését.

Felvonulók kérték: Itt a netmentes chat (MARKOS-NÁDAS VIDEÓVAL)

Tavasz van és élhetünk Szerbiában vagy Magyarországon, az utcai demonstrációk szezonja van éppen. Szinte bárhol vagyunk kis hazánkon belül, ki tudunk menni az utcára tiltakozni, kiabálni, transzparenseket emelgetni és a virtuális helyett végre valódi közösséget építeni. Ha viszont egy megmozduláson nem pár százan, hanem esetleg pár tízezren jönnek össze, ott gyakran vannak gondok a térerővel.

Telt ház van a Hősök terén (KÉPGALÉRIÁVAL és ÉLŐ VIDEÓVAL)

Habár a találkozót szerdán délután fél hatra hirdették meg a szervezők a CEU ellehetetlenítése ellen tiltakozó budapesti tüntetésre, sokan már jóval előbb megérkeztek a Hősök terére, így hatkor szinte már telt ház volt. A mai demonstráción – kapcsolt áruként – a civil szervezetek mellett is kiállnak a tüntetők.

Három részre szakadt a tüntető tömeg (ÉLŐ KÖZVETÍTÉSSEL, HELYSZÍNI VIDEÓKKAL és KÉPGALÉRIÁVAL)

Annyian voltak szerdán este a civilszervezetek ellehetetlenítése és a CEU (Central-European University) Magyarországról való elüldözése ellen szervezett tüntetésen, hogy a demonstrációnak a Hősök terén megtartott hivatalos része után, a megszokott vonulásra, a tiltakozó sétára Budapest utcáin, csak több részre szakadva tudtak elindulni a tüntetők.

Budapest ma éjszaka nem alszik (HELYSZÍNI VIDEÓKKAL és KÉPGALÉRIÁVAL)

„Aki dudál, velünk van!” – skandálják a Budapest utcáin vonuló tüntetők, mert szinte a város összes frekventáltabb pontján fennakadásokat okoznak a forgalomban. „Elegünk van, elegünk van!” – visszhangoznak a magyar főváros sugárútjai és terei. A demonstrálók, miután több irányban szétszéledtek a városban a Hősök terén megtartott úgynevezett „hivatalos rész” után, a Parlament előtt egyesültek újra, a Kossuth téren.

Spontán népünnepély az Oktogonnál

Szerdán este, éjfélkor még mindig ezernél több ember tüntetett az elfoglalt Oktogonon, Budapesten, azonban egy meglehetősen új elemet beemelve: a tiltakozás egy technobulival összekapcsolt skandálássá alakult át. A rendőrség időközben levonult a helyszínről, nem biztosítja tovább a megmozdulást. Így a demonstrálókra hagyta azt is, hogy az autókat visszafordítsa…