Tulajdonképpen még el sem kezdődött rendesen Magyarkanizsa község csütörtöki, sorrendben tízedik képviselő-testületi ülése, Halász Mónika, a Magyar Mozgalom képviselőcsoportjának vezetője bejelentette, hogy az országban zajló tiltakozó hullámban résztvevők iránti szolidaritásból a frakció tagjai elhagyják az üléstermet és nem vesznek részt a munkában. Fél órával az ülés megkezdése után a városháza előtt egy alkalmi sajtótájékoztatón indokolták meg döntésüket.
„Amikor meghánytuk-vetettük a mai képviselő-testületi ülés kézbesített napirendjét és anyagát valamint az utólag kapott kiegészítéseket, úgy véltük, annak ellenére, hogy a napirend javaslatával kapcsolatban semmi kifogásunk sem volt, az ülésen nem tudnánk jó szívvel részt venni az országban jelenleg is zajló folyamatok miatt. Képviselőcsoportunk nem tud legitimnek tekinteni egy olyan választást, amelynek kampányában a jelöltek nem egyforma eséllyel indultak, a médiában nem egyforma mértékben szerepelhettek és a hatalom által teljesen szabályosnak feltüntetett elnökválasztás utózöngéjeként még mindig érkeznek a szabálytalanságokra, választási csalásokra és szavazatvásárlásra vonatkozó feljelentések az illetékesekhez. Mivel a tavalyi köztársasági, tartományi és önkormányzati választások is hasonló módon zajlottak, talán felvetődik a kérdés, hol voltunk akkor. Nos, tavaly tavasszal a Magyar Mozgalomnak még nem volt módja arra, hogy csatlakozzon valakihez ebben az ügyben, nem volt kivel közösséget vállalnia a negatív jelenségek kapcsán. Most viszont úgy gondoljuk, ha fizikailag nem is, de ily módon, a képviselő-testület ülésének bojkottjával csatlakozni tudunk azokhoz a Belgrádban illetve más szerbiai nagyvárosokban tömegesen tiltakozó polgártársainkhoz, akik az igazságot, a demokratikus és szabályos választásokat követelik már mintegy tíz napja. Ily módon is igyekszünk velük lenni és támogatni követeléseiket, a médiaszabadságra vonatkozóan, a választások folyamatára vonatkozóan és minden más követelésük vonatkozásában” – nyilatkozta Halász Mónika.
A mozgalom képviselőihez csatlakozott Harmath Miklós független képviselő is.
– Teljes mértékben egyetértek a Magyar Mozgalom képviselőcsoportjával, amely a tiltakozásnak illetve az országban zajló tüntetések iránti empátiájának a két alkalommal Magyarkanizsán is megszervezett tiltakozó felvonulásokon túl a képviselő-testületi ülésről való kivonulással is hangot adott. Annál is inkább helyeslem ezt, mert a magyarkanizsai községben is történtek visszaélések az elnökválasztás során. Sajnos a hatalomnak ez nem volt elég, mert kiderült, hogy sok polgárunkat munkahelyi felmondással fenyegettek meg a felvonulásokban való részvételük miatt, miközben mindenütt azt szajkózzák, hogy mindenkinek joga van tiltakozni és azt mindaddig büntetlenül teheti, míg rendbontásra, közvagyon vagy más vagyon rongálására nem kerül sor. Ilyen nem volt, sem a nagyvárosokban, nálunk meg főleg nem, ennek ellenére a fenyegetések megérkeztek. Az ilyen viszonyulás elítélendő, ezért semmiképp sem lehettem közömbös a mozgalom képviselőcsoportjának kivonulása iránt – hallottuk a független képviselőtől.
A Magyar Mozgalom képviselőcsoportja egyelőre csak a képviselő testületi csütörtöki ülését bojkottálta, az ülésekhez való későbbi viszonyulása a Szerbiában zajló tiltakozások alakulásától függ majd.