Szerbiában már egy ideje beszédtéma, de úgy tűnik, hamarosan el is fogadják majd azt a szabályzatot, amely értelmében az autók műszaki vizsgája a jövőben kamera előtt zajlik majd és felvételeket is kell készíteni a folyamatról. Ez minden bizonnyal azt is jelenti, hogy a műszaki vizsga ára növekedni fog, viszont kérdéses, hogy Szerbiában a jelenleg működő 1250 műszaki vizsgát végző cégből hány tud majd megfelelni az alaposan megszigorított intézkedéseknek, amelyek azt a célt szolgálják, hogy az utakon ne lehessen olyan autóval közlekedni, amely nem felel meg az előírásoknak.

A műszaki vizsgával kapcsolatos szabályzatra Szerbia hét éve vár. Ennyi idő bőven elég volt, hogy az illetékesek meg hányják-vessék a javaslatokat, hogy beépítsék a megjegyzéseket, s úgy néz ki, hogy még az idén, azután, hogy elfogadják a Közlekedésbiztonsági törvény kiegészítéseit és módosításait, a műszaki vizsgát szabályozó dokumentum is hatályba lép. Ezt nemcsak a belügyminisztérium részeként működő közlekedési rendőrség hivatal erősítette meg, hanem erre utal a 2020-ig érvényes közlekedésbiztonsági akcióterv is, amelyet a szerbiai kormány az előző év végén fogadott el, s amelyben kiemelt helyet kapott annak a rendszernek a fejlesztése, amely az autók műszaki üzemképességét ellenőrzi.

Szerbiában az autók műszaki vizsgája még mindig a 35 évvel ezelőtt felállított ellenőrzés és szabályok szerint zajlik, így nem meglepő, hogy ezen a téren óriási változások várhatóak. A két legfontosabb ezek közül a műszaki vizsgán megjelent valamennyi autó fényképezése és felvételezése. A szigorítás természetesen nemcsak ennyiből áll, azonban ez a kettő tűnik a legfontosabbnak, hogy sikerüljön megszüntetni azokat a visszaéléseket, amelyeknek köszönhetően olyan autók is átmennek a műszaki vizsgán, amelyek nem felelnek meg az előírásoknak.

Amennyiben elfogadják az új szabályozást, úgy az autótulajdonosok a saját bőrükön is megtapasztalhatják a változást, ugyanis egy személygépkocsi műszaki vizsgája legkevesebb 35 percig tart majd, mivel sokkal komolyabban kell ellenőrizni a fékek minőségét, a fényszórókat és a káros anyag kibocsátást is. A központi számítógép, amelybe az adatok bekerülnek, közvetlen összeköttetésben lesz a belügyminisztériummal, s így a fékekkel, a fényszórókkal és a káros anyag kibocsátásával kapcsolatos adatokat az illetékes rendőrségi alkalmazott azonnal láthatja, aminek az kellene, hogy legyen a következménye, hogy egyetlen egy autó sem mehet át a műszaki vizsgán, amennyiben valamelyik adat nem felel meg a követelményeknek.

A részletesebb és alaposabb vizsgálat minden bizonnyal azt eredményezi majd, hogy a műszaki vizsga ára is növekedni fog. Már jó ideje beszédtéma az ár növelése, azonban az ajánlott árat a Szerbiai Belügyminisztériumnak kell meghatároznia, a Kereskedelmi-, Turisztikai- és Telekommunikációs Minisztérium beleegyezésével. Szerbia legtöbb városában 1000 és 1500 dinár közötti áron végzik el a műszaki vizsgát, de olyan is van, ahol szimbolikus összeget, mindössze egy dinárt kérnek érte, feltéve, ha a tulajdonos náluk köti meg a jármű kötelező biztosítását. Annak ellenére, hogy az áremelésről egyelőre még korai beszélni, függetlenül attól, hogy elkerülhetetlennek tűnik, igen sokan lesznek, akiknek kétszer annyit kell majd fizetniük, mint eddig. Ők pedig azok az autótulajdonosok lesznek, akiknek a személygépkocsijuk 15 évnél idősebb, ugyanis nekik évente kétszer kell műszaki vizsga alá vetni az autójukat.

Szerbiában 15 évvel ezelőtt 250 cég foglalkozott műszaki vizsgával, jelenleg pedig mintegy 1250. Persze az autók száma jelentősen megnőtt az elmúlt másfél évtizedben, jelenleg mintegy kétmillió járművet tartanak nyilván, de Törökországban például 18 millió járműre 250 műszaki vizsgát végző cég jut. Azoknak a cégeknek, amelyek a jövőben is szeretnék végezni a műszaki vizsgát, az új szabályzat életbe lépésekor már alkalmazniuk kell a szigorúbb ellenőrzést és a fényképezést, míg a felvételezés bevezetésére hat hónapos türelmi idő áll a rendelkezésükre.