Aleksandar Martinović, a Szerb Haladó Párt parlamenti képviselőjének keddi parlamenti sajtótájékoztatóján párttársai társaságában, majd később a közszolgálati tévén olyan fotókat mutogatott, amelyeken ellenzéki politikusok, újságírók, egyéb közéleti személyiségek láthatóak a belgrádi Vučić-ellenes tüntetéseken. Állítása szerint ezzel azt akarta bizonyítani, hogy a tüntetéseknek politikai indíttatásuk van. – Itt van maguknak még egy fiatalember, akinek nehéz az élete Szerbiában. Ez Zoran Živković fia, akinek szintén semmi köze a politikához, csak annyi, hogy az apukája parlamenti képviselő – mondta az SZHP frakcióvezetője a Beta hírügynökség jelentése szerint.

Az Új Párt elnöke, Zoran Živković szerdán kijelentette, ha bármi történik a tüntető fiatalokkal, köztük a fiával, azért Aleksandar Vučić és hatalma lesz a felelős.

– Célkeresztet rajzolnak a gyerekek hátára. Azok a gyerekek egy olyan tüntetésen voltak, amit az egyetemisták, a fiatalok szerveztek és van létjogosultsága. Sokkal jobb, hogy azok a gyerekek ott voltak mint, hogy ott legyenek, ahol z őket megszólók gyerekei vannak, prostituáltakkal az éjjeli szórakozóhelyeken, bűnözőkkel és kábítószerkereskedőkkel – mondta Živković.

A hatalmat kritizáló újságíró, Olja Bećković fiának képét is lobogtatták a haladók. A fotó egyébként nem is a tüntetések egyikén készült. – Ez Olja Bećković fia. Ahogyan láthatják, egy tisztességes fiatalember, akinek szintén semmi köze a politikához, aki spontán tiltakozik Aleksandar Vučić rezsimje ellen – mondta Martinović.

Nem csak gyerekek képeit lobogtatta az SZHP frakcióvezetője. Egyebek mellett Dinko Gruhonjić, Nedim Sejdinović, Antonela Riha újságírókat is „bemutatta”.

A NUNS (Szerbiai Újságírók Független Egyesülete) és az NDNV (Vajdasági Újságírók Független Egyesülete) is tiltakozott, arra szólítva fel az illetékesek, hogy tegyék meg a szükséges jogi lépéseket is.

Az NDNV-ben kifejtik, már szinte mindennapos, hogy fenyegetik a hatalmat kritizáló újságírókat, de ez most veszélyesebb, ugyanis a parlamentből érkező direkt fenyegetésről van szó. Megjegyzik, félelemmel tölti el az újságírószervezetet, hogy ez Slavko Ćuruvija újságíró meggyilkolásának 18. évfordulóján történt. – Párhuzamot lehet vonni a kilencvenes évek és a mostani idők között – írja közleményében az NDNV, amelyben azt kérik, elsősorban az SZHP parlamenti képviselőitől, hogy ítéljék el és szankcionálják Martinović támadását.

Az SZHP frakcióvezetője a tüntetéseken készült fotókon felismerni vélt néhány nagykövetségi alkalmazottat is. – A brit nagykövetség alkalmazottja spontán sétál Belgrádban. Az amerikai nagykövetség alkalmazottja sétál Újvidéken – mondta.

Đuro Trkulja professzor, egykori diplomata felismerte magát az újvidéki képek egyikén. Az N1 televíziónak elmondta, sohasem dolgozott az amerikai nagykövetségen. – Azt várom, hogy reagáljon a nagykövetség. Feltételezem, hogy engem volt legkönnyebb kapcsolatba hozni az Egyesült Államok képviseletével, mert Amerikában tanultam, ott diplomáztam, magisztrátust és doktori címet szereztem, dolgoztam az ENSZ-ben. Nem, sohasem dolgoztam az amerikai nagykövetséggel és az amerikai nagykövetségnek sem – mondta Trkulja.

Dragan Šutanovac fényképe is megjelent. A Demokrata Párt elnöke elmondta, nem igaz, amit az SZHP frakcióvezetője kijelentett, az a kép nem az elnökválasztás utáni tüntetésen készült, hanem egy évvel ezelőtt, a savamalai rombolás miatt szervezett tiltakozáson.

(Borítókép: Martinović fotókat mutat a tüntetésekről)