Tavasz van és élhetünk Szerbiában vagy Magyarországon, az utcai demonstrációk szezonja van éppen. Szinte bárhol vagyunk kis hazánkon belül, ki tudunk menni az utcára tiltakozni, kiabálni, transzparenseket emelgetni és a virtuális helyett végre valódi közösséget építeni.

Ha viszont egy megmozduláson nem pár százan, hanem esetleg pár tízezren jönnek össze, ott gyakran vannak gondok a térerővel. Mondjuk, egy faluszéli, erdei megmozdulásnál is lehet ilyen gond, de ott nem annyira jellemző a kormány tömeges bírálata.

Szóval, amikor nagy a tömeg egy helyen, akkor esetleg nehezülhet a kommunikáció a gyenge térerő miatt. Erre nyújt megoldást a Fire Chat nevű mobilos alkalmazás, amelyhez nem kell internetes kapcsolat sem, mindössze bekapcsolva kell tartani a telefonokon a Bluetooth és a wifi-kapcsolatot. A lényeg, hogy „üresjáratban” éljen a dolog, a FireChat alkalmazással ellátott készülékek ugyanis a Bluetooth és a wifi segítségével hoznak létre egy „helyi hálózatot”.

Az egyes felhasználók telefonjaiból kialakuló hálózat alapvetően nagyjából 60 méteres körben teszi lehetővé a kommunikációt. De éppen ezért fontos, hogy minél több ember telefonján fusson a demonstráció alatt az alkalmazás (és legyen bekapcsolva a wifi és a Bluetooth), hiszen a hálózat egyes pontjai összeadódnak, és így egy több száz méter sugarú/hosszú helyi kommunikációs hálózat is kialakulhat.

A módszer megbízható, milliók próbálták már: a demokráciáért zajló tüntetéseken népszerű, világszerte több ilyen tömegmegmozdulás alatt is ezt használták a résztvevők az esemény közbeni logisztikai és egyéb kommunikációra.

A FireChat alkalmazást a Google Play áruházból androidos telefonokra, az App Store-ból pedig iPhone-okra is le lehet tölteni. A 15 megás kis appot ezután el kell indítani, majd hosszú regisztráció helyett elég csak egy, a többiek által látható felhasználónevet választani. (Ez lehet saját név is, álnév is, és aki akar, fotót is csatolhat hozzá.) Ha be van kapcsolva a telefonon (illetve minél több környéken lévő FireChat-felhasználó mobilján is) a Bluetooth és a wifi, akkor már indulhat is a chatelés. Publikusan is lehet írni, az ilyen üzeneteket a környéken lévő minden felhasználó látja majd – ez hasznos például a tüntetés közben vonulási utak kijelölésére satöbbi… De van arra is mód, hogy egy (a közelben lévő) ismerős felhasználónevét kiválasztva csak neki vagy csak néhány embernek írjunk. Ez utóbbi esetekben csak a címzett(ek) látja/látják az üzeneteinket.

Semmi köze a fenti szöveghez, de a cím kapcsán eszembe jutott a Markos-Nádas duó egyik emlékezetes jelenete, nézze meg Ön is: