„Aki dudál, velünk van!” – skandálják a Budapest utcáin vonuló tüntetők, mert szinte a város összes frekventáltabb pontján fennakadásokat okoznak a forgalomban. „Elegünk van, elegünk van!” – visszhangoznak a magyar főváros sugárútjai és terei. A demonstrálók, miután több irányban szétszéledtek a városban a Hősök terén megtartott úgynevezett „hivatalos rész” után, a Parlament előtt egyesültek újra, a Kossuth téren. Az eddig megszokott szlogenek helyett azonban itt már nagyobbrészt kormányellenes jelszavakat kiabáltak. Nagyjából ezren még mindig ott vannak, mások viszont már az Erzsébet-híd elfoglalására, és teljes lezárására készülődnek.

 

A Parlamenthez vezető Alkotmány utcában, a tüntetők menetében egy hisztérikus hangú nő az imént megafonba kiabálta a Nemzeti dalt, aztán pedig válogatott trágárságokat sorolt a kormányzattal és a miniszterelnökkel kapcsolatban. Sokszor a demonstrálók sem tudják eldönteni, hogy milyen irányban induljanak tovább, megállnak és tanakodnak. Ilyenkor történik, hogy a tiltakozó egy része egyik, másik része másik irányba indul, és több részre szakadnak. „Szabad ország, szabad egyetem!” – skandálják a felvonulók szinte a város összes fontosabb pontján. „Európa, Európa!” – visszhangzik egész Budapest. Egy nagyobb csoport a Váci utcán vonul, sokan pedig egy kisebb séta után visszatérnek a Kossuth térre, ahol egyre többször hangzik el az „Irgum-burgum!” skandálás is. Most épp ettől hangos az Oktogon.

Élje át Ön is a tüntetések hangulatát – helyszíni videóink a felvonulásról:

 

 

 

 

 

„A törvény szeptemberben lép érvénybe, és 2018 januárjától pedig nem fogadhatunk diákokat. A CEU mindig is követte a magyar törvényeket, és továbbra is így fogunk tenni, ezzel a törvénnyel is. Nem értünk vele egyet, de követjük a törvényeket. Le kell azonban szögeznünk, hogy Budapesten akarunk maradni. Ez az otthonunk. Ez érzelmi kérdés is. Magyar a feleségem, több száz munkatársunk magyar, rengeteg magyar professzor tért vissza a tengerentúlról a CEU miatt. Több száz magyar diákunk van. Amerikai egyetem vagyunk, de ugyanennyire vagyunk magyarok is.

 

Fontos kiemelni, hogy amiről itt szó van nem oktatási kérdés: előre eltervezett politikai támadás célpontjai vagyunk.

 

És ez nem csak minket érint hanem a magyar oktatás szabadságát is” – mondta az Indexnek adott interjúban Michael Ignatieff, a CEU rektora. Szerinte a CEU nem magyar ügynek számít Washingtonban, a kérdés az Egyesült Államok nemzetközi egyetemeinek biztonságáról szól.

Megerősítette azt is, hogy a CEU nem fog elköltözni Budapestről. A rektor szerint a tüntetők kormányzati támadása sértés a magyarokra nézve.

 

 

A Kettős Mérce élő közvetítését korábbi anyagunkban még mindig folyamatosan nyomon követhetik:

Három részre szakadt a tüntető tömeg (ÉLŐ KÖZVETÍTÉSSEL, HELYSZÍNI VIDEÓKKAL és KÉPGALÉRIÁVAL)

Annyian voltak szerdán este a civilszervezetek ellehetetlenítése és a CEU (Central-European University) Magyarországról való elüldözése ellen szervezett tüntetésen, hogy a demonstrációnak a Hősök terén megtartott hivatalos része után, a megszokott vonulásra, a tiltakozó sétára Budapest utcáin, csak több részre szakadva tudtak elindulni a tüntetők.

 

A legfrissebb jelentések szerint néhány száz demonstráló, akinek egész szerdán az Oktogon lezárása volt a terve, ott maradt a kereszteződésben, és lezárva tartotta a teret. A forgalom nem is indult újra. A demonstrálók egyre jobban érezték magukat, letáboroztak, aztán zenét kezdtek játszani. A rendőrök nem avatkoztak be, csak mind a négy irányból kamerás autókkal vették körbe őket.

 

A fő szónok azt is közölte, hogy a tüntetés békés, ezért felszólította a demonstrálókat, hogy ha a rendőrök tömegoszlatásba kezdenek, ne csináljanak semmit, ne igyanak alkoholt, és ne is szemeteljenek. Ha szemetet látnak, szedjék fel.

 

Háromnegyed tizenegyre ért a Kossuth téri tömeg eleje az Oktogonra, hatalmas üdvrivalgással fogadták őket a többiek. Nagyjából meg is telt a kereszteződés, három-négyezer ember torkából zengett a „Mocskos Fidesz!” és az „Európa, Európa!”

 

Tizenegy óra után a rendőrök igazoltatni kezdték a tüntetőket, állítólag két embert őrizetbe is vettek.