Gagarin űrrepülésének napját, április 12-ét az ENSZ 2011-ben nyilvánította az emberes űrutazás világnapjává. Célja, hogy megemlékezzünk az űrkorszak kezdetéről, az űrtechnológia jelentőségéről, az űr békés célú felhasználására való törekvésről.

1961. április 12-én Jurij Gagarin a Vosztok-1 fedélzetén 108 percet töltve megkerülte a Földet. Az első ember volt az űrben. Természetesen a Szovjetunió hőse lett, később Csillagvárosban űrhajók tervezésével foglalkozott és pilótaként a Mig tesztprogramban repült.

1968-ban vesztette életét egy MIG-15-ös rutinrepülés közben. Halála annyira valószínűtlennek tűnt, hogy összesküvés-elméletek tucatjai keletkeztek a témában, főleg mivel a szovjet adatok hozzáférhetősége erősen korlátozott.

A legújabb, 2013-ban nyilvánosságra került információk szerint a MIG-15 úgy került bajba, hogy a SU-15 aznapi tesztelése során a Szuhoj 10 ezer méteres magasság helyett valahol 500 méteren bóklászott. Hogy miért, az isten tudja, de a repülő olyan közel került Gagarin gépéhez, hogy lökéshullámai miatt a Mig-15 kezelhetetlenné vált és lezuhant.

Az emberes űrrepülésekben Amerika csak egy hajszállal maradt le, Alan Shephard 1961 májusában lépett ki a világűrbe. John Glenn volt az amerikaiak másik favoritja, aki megkerülte a Földet. Sőt, később a legidősebb űrhajósként, 1998-ban, 77 éves korában még repült egyet a űrsikló fedélzetén is.

A Szovjetunió és az USA között kibontakozó űrverseny az amerikaiak győzelmével fejeződött be 1969-ben, a holdraszálláskor. Az Apollo-11 legénysége 1969-ben a Holdon hagyott egy emlékérmet Gagarin és Komarov tiszteletére. (Vlagyimir Komarov a Szojuz-program első pilótája volt. Visszatérés közben veszítve életét az első ember volt, aki űrrepülés során halt meg. Jó barátok voltak Gagarinnal.) Amerika és a Szovjetunió között megszűnt a rivalizálás és helyette együttműködés kezdődött: 1988-ban beindult a Nemzetközi Űrállomás közös kiépítése.

Az első űrrepülés óta több százan jártak a bűvös 100 kilométeres határon túl, a legutóbbi adat szerint 545 személy, 38 országból tette meg az utat.

Tegnap, április 11-én volt az Apollo-program talán leghíresebb missziójának, az Apollo-13 indításának a 47. évfordulója. A felmérések szerint kevesebben tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy melyik Apollo jutott el először a Holdra, mint arra, hogy melyik volt a szerencsétlenül járt küldetés.