„Azárt szántam el magam erre lépésre, mert a lap a szabadság utolsó, ritka világítótornyainak egyike Szerbiában, és az egyetlen, amely manapság merészel objektíven tudósítani” – jelentette ki Bojan Pajtić, a Demokrata Párt volt elnöke, miután a Twitteren közzétette bejegyzését, miszerint az lesz az utolsó képviselői gesztusa, hogy az utolsó öthavi képviselői térítményét befizeti a Danas című napilap számlájára.

Pajtić szerint ma, amikor Szerbiában gyakorlatilag a média egésze direkt vagy indirekt módon a hatalom ellenőrzése alatt áll, a Danas az egyetlen, amely megőrizte professzionális színvonalát, s teszi ezt úgy, hogy közben nem kíméli az ellenzék és hatalom pártjait sem. Mint mondta, az eddigi hirdetők tömeges visszalépése a lapban való megjelenéstől, egy koordinált, jól szervezett akció része, amelynek végső célja a lap megszűnése, amivel kárt okozna nemcsak az újságírásnak, hanem a szabadságnak is.

„A támogatásom tehát nemcsak a Danasnak, mint napilapnak szól, hanem egy olyan Szerbiának, amelyben létezhet a szólásszabadság – amit jelenleg felfüggesztettek. Hazánk már régóta egy olyan társadalomban él, amely nélkülözi a szabadságot, és amelyben gyakorlatilag az élet minden területe egy ember ellenőrzése alatt áll, és éppen ezért remélem, hogy a gesztusomat mások is követni fogják – nem csak képviselők, hanem mindazok, akiknek módjukban áll segíteni” – fogalmazott Bojan Pajtić, aki hangsúlyozta azt is, hogy a Danas esetleges megszűnése veszélyt jelentene az ország minden olyan polgárára, aki egy szabad közösségben szeretne élni, és mindenkire, aki azt akarja, hogy a gyermekei egy élhető társadalomban nőjenek fel.

„A Danas nem azért került megszűnésközeli helyzetbe, mert az ellenzék oldalán áll, hanem azért, mert nem áll senkinek az oldalán. Az, ami a lap körül történik, cáfolja a kormány minden olyan tézisét, miszerint mindenkit, aki kitart az objektív tájékoztatás mellett, Soros György pénzelne, hiszen ebből nyilvánvalóvá válik, hogy az, aki a kezében tartja Szerbiában az összes financiális szálat, úgy döntött, hogy megsemmisíti, kivérezteti a lapot, és ezt nem engedhetjük meg neki” – mondta Pajtić.

Mint megírtuk, Bojan Pajtić a közösségi portálokon jelentette be, hogy lemond képviselői mandátumáról, s döntését azzal indokolta, hogy a napok óta az utcákon protestáló fiatalok a politikai pártoknak is feladták a leckét szabadságból.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Pajtić lemondott képviselői mandátumáról, ezzel támogatja az egyetemistákat

Lemondott parlamenti képviselői mandátumáról Bojan Pajtić, a Demokrata Párt előző elnöke, aki ezzel a lépésével a tüntető egyetemi hallgatókat kívánja támogatni. Pajtić a közösségi oldalakon azt írta, egy hete tartanak Szerbia városaiban az egyetemista megmozdulások, amelyekkel a fiatalok leckét adtak szabadságból a pártoknak, a médiumoknak és az idősebb generációknak.