A szerbiai Belügyminisztérium azonosította annak a videónak a készítőit, amelyen az látszik, hogy egy szavazóurnába néhány tucat olyan szavazólapot dob be két férfi, amelyen a 6-os számú jelölt, vagyis Aleksandar Vučić neve van bekeretezve.

A rendőrség kevesebb mint 24 óra leforgása alatt hozta nyilvánosságra a nyomozás eredményét, amely szerint a videó három nappal az elnökválasztás után készült, vagyis április 5-én, M. P. (1980) házában a Novi Pazar melletti Lukare településen. A belügyi közlés szerint a szavazócédulák nem eredetiek, nincs rajtuk pecsét és más biztonsági jelzés sem.

Mindenki, akit ez ügyben meghallgatott a rendőrség, beismerte, hogy M. P. otthoni nyomatóján készítették a cédulákat, és hogy ezt a videót a család és a barátaik szórakoztatására készítették.

E. P. (1997) készítette a felvételt, mobiltelefonján, majd saját beismerése szerint ő töltötte fel a közösségi oldalakra, írja közleményében a rendőrség. A feltöltés után néhány perccel levette a videót. Bevallotta, otthon készült a felvétel, ezért nincs cipő a lábán a videón, áll a közleményben.

– Azon kívül, hogy saját bevallása szerint viccelődött a miniszterelnök számlájára, hogy adjon neki munkát a bányában, annak ellenére, hogy a vallomásában leírja, lakhelye közelében nincs is bánya, M. P. az egyik cédulára 12. jelöltnek feltüntette saját rokonát, E. P.-t, ezzel akarta viccesen emlékeztetni arra, hogy szerezzen neki munkát – áll a Belügyminisztérium közleményében.

A rendőrség lefoglalta a nyomtatott papírokat, kihallgatott még egy 1995-ös és egy 1997-es születésű személyt, akik megerősítették M. P. vallomását. Az ügyet átadták az ügyészségnek.

A hétfő késő délután megjelent videó miatti nyomozás során a rendőrség bekísérte Predrag Peca Gostović zenészt is, aki saját Twitter profiljára töltötte fel a választási csalásra utaló videót.

(Forrás: Tanjug, Fotó: illusztráció)