Áder János magyar köztársasági elnök elrendelte a felsőoktatási törvény módosításának kihirdetését – áll az államfő nyilatkozatában, amelyet hétfőn küldött el hivatala a Magyar Távirati Irodának. Mint írják, „az Országgyűlés 2017. április 4-én elfogadta a T/14686 számon benyújtott, a nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény módosításáról szóló javaslatot”, amivel kapcsolatban több alkotmányos aggály is felmerült. „A rendelkezésemre álló időben megvizsgáltam a törvény alkotmányosságát és a nemzetközi szerződéseknek való megfelelését. Megállapítottam, hogy a törvénymódosítás a tanulásnak és tanításnak az Alaptörvény X. cikkében rögzített szabadságát nem sérti” – olvasható a nyilatkozatban. „Hasonlóan nem sérül az Alaptörvény azon rendelkezése, amely önállóságot biztosít a felsőoktatási intézmények számára a kutatás és a tanítás tartalmát és módszereit illetően.”

„A törvény két új feltételt támaszt a külföldi felsőoktatási intézmények magyarországi tevékenységével kapcsolatban. Ezek alkotmányos szabályt nem sértenek, nemzetközi szerződésbe, európai uniós irányelvbe nem ütköznek. A Magyarországon államilag elismert és akkreditált egyetemeken a kutatói és oktatói munka folyamatosságát a törvényjavaslat nem érinti. A már megkezdett magyarországi képzések változatlan feltételekkel folytathatóak” – érvelt Áder János.

 

„Ezért mai napon elrendeltem a törvény kihirdetését” – olvasható a nyilatkozatban.

 

„Azért, hogy senkiben szemernyi kétség se maradjon az iránt, hogy a Magyarországon működő külföldi egyetemeken folyó magas színvonalú munka folytatásának feltételei továbbra is biztosítottak lesznek, felkérem Magyarország Kormányát, hogy az érintettekkel haladéktalanul kezdje meg a tárgyalásokat az új törvényi rendelkezések végrehajtása érdekében” – fogalmazott Áder János. „Meggyőződésem, hogy kölcsönös jó szándékkal és közös akarattal a törvényben biztosított határidőn belül ez megoldható. Mindannyiunk érdeke, hogy az az érték, amely a Magyarországon működő külföldi egyetemeken az elmúlt években létrejött tovább gyarapodjék, és a tudományos munka zavartalanul folytatódjék” – olvasható Áder János köztársasági elnök nyilatkozatában, amelyet a távirati iroda ismertetett.

 

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkeinket is:

„Vétózd meg, János, ne írd alá, János!”

Óvatos becslések szerint is sok tízezres tömeg gyűlt össze vasárnap délután Budapesten, hogy a CEU (Central European University) megmentése érdekében demonstráljon. Az egybegyűltek felvonulásukkal Áder János köztársasági elnököt próbálták meggyőzni arról, hogy ne írja alá a felsőoktatási törvény módosítását, amely gyakorlatilag ellehetetleníti a CEU működését.

Budapest: a tüntetők a Nagykörúton vonulnak (VIDEÓVAL)

Budapesten este hét órakor véget ért a CEU melletti tüntetés hivatalos része, a demonstrálók egy része azonban a helyszínen, a Parlament épülete előtti Kossuth téren maradt. A megmozdulás így kormányellenes demonstrációvá alakult át. A tüntetők felvonulásra indultak a Nagykörúton, és nagyjából ezekben a percekben érkeznek a Nyugati pályaudvarhoz.

Tízerek vonulnak Budapest utcáin

Délután ötre, a Várkert Bazárhoz, vagyis az Ybl Miklós térre hirdették meg a találkozót annak a tüntetésnek a szervezői, amelyen a CEU, vagyis a Közép-Európai Egyetem ellehetetlenítése ellen tiltakoznak. A felvonuló tömeg eleje a pesti oldalon néhány perce érte el a CEU Nádor utcai épületét, a vége pedig még mindig bőven Budán van.

Soros György nem akarja elvinni a CEU-t Budapestről

A Közép-európai Egyetemnek (CEU) nem áll szándékában távozni Budapestről – közölte az egyetemet alapító Soros György egyik szóvivője csütörtökön este egy New York-i keltezésű közleményében. A szóvivő arra reagált, hogy Christian Kern osztrák kancellár a nap folyamán kapcsolatba lépett Soros Györggyel, és felajánlotta, hogy a CEU tegye át székhelyét Budapestről Bécsbe – jelentette az APA osztrák hírügynökség.

„A fideszes érvek mindegyike konkrét hazugság volt” CEU-ügyben

A Közép-európai Egyetemet (CEU) Magyarországon érő „korlátozásokra” hivatkozva Gheorghe Falcă, Arad polgármestere felajánlotta, hogy költöztessék a romániai városba a tanintézményt. A Romániában ellenzékiben lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezető politikusa csütörtöki sajtóértekezletén jelentette be a korábban már városháza több tisztségviselőjével is egyeztetett kezdeményezését – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Uniós vizsgálat indul Magyarország ellen a CEU miatt

Több, egyébként „jó szándékú és Magyarországgal szimpatizáló” közéleti szereplő valótlan tényeken alapuló nyilatkozatokat tett a Soros-egyetem ügyében – írta Orbán Viktor miniszterelnök a Manfred Webernek, az Európai Néppárt frakcióvezetőjének írt levelében. A magyar kormányfő arra kérte a politikust, hogy kellő körültekintéssel járjon el az ügyben – értesült az Origo hírportál.

Megállítanák, de nem lehet…

Az Európai Unió elődszervezeteinek megalapítására emlékező, nemrégiben kiadott római nyilatkozat aláírását követően „ilyenformán rosszat mondani Brüsszelről többet árul el a kérdőív szerzőjéről, mint az Európai Unió állapotáról” – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a magyar nemzeti konzultációs kérdőívvel kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva csütörtökön.

Áderen a világ szeme (KÉPGALÉRIÁVAL ÉS VIDEÓKKAL)

Oroszországhoz és Üzbegisztánhoz hasonlította Magyarországot a Financial Times a CEU-törvény keddi elfogadása miatt, de Romániával és Macedóniával is látnak közös vonásokat a lap szerkesztői. A világsajtó figyelmét egyáltalán nem kerülte el az egyetemek működésének szabályozását újraíró magyarországi törvénymódosítás elfogadása.