Virágvasárnappal megkezdődik ma a nagyhét, amely a legnagyobb keresztény ünnepre, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka. A keresztények ezen az ünnepen emlékeznek Jézus bevonulására Jeruzsálembe – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia alkalmi közleményében. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek az ünnep alkalmából az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét vasárnap délelőtt.

A virágvasárnapi szentmise a bevonulásra emlékező körmenettel kezdődik, amelyben a hívek pálmaágakkal és barkákkal köszöntik a templomba bevonuló papot és kíséretét, ahogy egykor a jeruzsálemiek hódoltak Krisztus előtt. A virágvasárnapi szertartás része a hívek által hozott barkaágak megáldása.

Ez a vasárnap „az Úr szenvedésének vasárnapja” néven ismert a liturgiában, és a szertartásban elhangzik Jézus szenvedéstörténete, a passió. A katolikus egyház ezzel fejezi ki, hogy a dicsőséges bevonulás Jeruzsálembe a kezdete annak az eseménysornak, amely Jézus szenvedésével és halálával folytatódik, majd feltámadásával teljesedik be, „megvalósítva a megváltást, amely az emberek számára az örök életet hozta el” – olvasható a közleményében.

 

Virágvasárnap tiszteletére egy alkalmi puzzle-lel kedveskedünk olvasóinknak: