„Tartsanak ki még egy kicsit, találják fel magukat, nemsokára itt a nyár” – nagyjából így lehetne összefoglalni Boško Petrovićnak, a zentai Elgas közvállalat igazgatójának a Magyar Szó napilap nyomtatott kiadásában megjelent nyilatkozatát, amelyből kiderül, hogy a reggeli hideg és a szeles idő ellenére Zentán az idén már nem lesznek melegek a radiátorok, ugyanis a távfűtő rendszer összeomlott! A zentai közvállalat a Srbijagasnak 15 millió, a szerbiai áramszolgáltató vállalatnak pedig 6 millió dinárral tartozik, így az Elgas folyószámláját zárolták.

„Az utcai hővezetékek katasztrofális állapotban vannak, állandó a szivárgás, amely a város központjában, a Posta utca elején lévő sarkon olyan nagymértékű, hogy a kifolyó víz miatt beázott a közeli posta kábelrendszere, 1200 telefon némult el. A mértéktelen vízszivárgást csak a fővezeték teljes cseréjével lehetne megoldani, ami több millió dináros beruházást igényelne” – írja a Magyar Szó, amelynek cikke kitér arra is, hogy a fogyasztókkal kötött szerződés értelmében a vállalat április közepéig, szükség szerint pedig akár május 1-jéig is köteles lenne fűteni.

Vagy sikerül, vagy nem

Forró közéleti téma Zentán már évek óta a távfűtés, de talán még soha nem kísérte annyi bizonytalanság és kérdőjel a fűtési idény kezdetét, mint az idén. Október 15-e óta többen, többször számoltak be hideg fűtőtestekről, nem megfelelő hőfokról, akadozó szolgáltatásról a közösségi fórumokon is, élőszóban is.

Az alacsony hatásfokkal működő gázkazánoknak lejárt az ideje, és ugyanez vonatkozik a 30 kilométer hosszú városi hővezeték-hálózatra is. Az elhasználódott vezetékekből óránként átlagban 9-10 köbméter meleg víz szivárgott, folyt el a talajba” – olvasható a napilapban. A cikk szerint ahhoz, hogy „őszre újraindulhasson Zentán a távhőszolgáltatás, már most hozzá kellene fogni a rendszer teljes felújításához, ami olyan óriási anyagi terhet ró a községre, amely meghaladja az önkormányzat pénzügyi erejét, tartományi és köztársasági támogatás nélkül nem képzelhető el egy sokmilliós beruházás”.

A Szabad Magyar Szó értesülései szerint a héten Pásztor István, a tartományi parlament és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is Zentára látogatott, hogy megoldást találjanak a fűtési problémára, mivel, ha így marad a helyzet, őszre a városban nem fog elindulni a központi fűtés.

Mi van a kötbérrel?

A fűtési idény lassan véget ér, fellélegezhetnek azok a zentai fogyasztók, akik a helyi távfűtés igénybevételével próbálták meg átvészelni a telet. De csak egy időre, körülbelül fél évre. Vajon mit hoz a következő fűtési idény, és egyáltalán, hogyan jutott a zentai távhőszolgáltatás idáig?