Harminckettedik alkalommal rendezték meg szombaton Újvidéken a Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete és az Újvidéki Rádió közös szervezésében. Vajdaság több mint harminc településéről mintegy ötszáz, zömmel általános iskolás résztvevő száznál is több műsorszámmal mutatkozott be.

A fellépők három kategóriában – énekszólisták és kettősök, énekcsoportok, illetve hangszeresek – mérték össze tudásukat. A versenyprogramot követően táncházat és közös éneklést rendeztek a Csalóka zenekar, illetve Tálas Ágnes és Kiss Zsolt néptáncoktatók közreműködésével.  Az Újvidéki Rádió M stúdiójában megtartott gálaműsoron Szabó Gabriella, a rendezvény házigazdája köszöntötte a közönséget, aki ismertette: a zsűri nyolcvanhat arany-, ezüst- és bronz oklevelet ítélt oda a több mint 100 műsorszám előadójának. A Szólj, síp, szólj! vetélkedőn idén első alkalommal osztották ki a Bodor Anikó díjat, amelyet a zsűri a Bodros tamburazenekarnak ítélt oda. Az ismert vajdasági népzene-kutatóról elnevezett díjjal a Durindó fellépőit már néhány éve jutalmazzák, az idén pedig első alkalommal került kiosztásra az általános és középiskolások között is. A Bodor Anikó díjat olyan előadó kapja meg, aki leghitelesebben szólaltatja meg a saját zenei hagyományát.

Nagy Margit, a VMPE elnöke beszédében Bodor Anikóra emlékezett, aki valamikor sokat segített a Szólj, síp, szólj! megszervezésében. Nagy Margit emellett méltatta az idén kilencven éves Kallos Zoltán erdélyi népzenegyűjtő munkásságát, aki tizennégyezer népzenei anyagot gyűjtött össze és nevéhez fűződik a táncházmozgalom életre hívása is.

– Azt is tudni kell, hogy Kallosnak volt egy tanára, Nagy Géza, aki azt mondta: „menj, és gyűjtsd a népi hagyományokat, amíg megvannak” és ez az üzenet ma is időszerű, ne hagyjátok veszni a népi hagyományokat, mert azok a mi gyökereink – mondta a jelen lévőknek Nagy Margit.

– Gyönyörűséges, az amikor sokan együtt énekelnek – hangsúlyozta Fábri Ivánovics Tünde a bírálóbizottság egyik tagja. – A csoportos éneklésnek az a varázsa, ami a népdaléneklésnek a legfontosabb eleme: a közösségben, és közösségért való éneklés.

A Szólj, síp, szólj! alapítója Borsi Ferenc szerint az a legfontosabb, hogy megtörtént egy nemzedékváltás, ez a vetélkedő kinevelt egy új generációt. Most már azoknak a gyermekei jönnek, akik valamikor itt indultak a versenyen.

– Tulajdonképpen maga a népzene, a zenei hagyományok őrzése nem más, mint a tudás nemzedékről nemzedékre való átörökítése. Nemcsak az a dolgunk, hogy megtanuljuk a népdalokat, hanem az, hogy jól tanuljuk meg és azután tovább adjuk – hangsúlyozta Borsi Ferenc.