A médiasötétség elleni kiállás volt a szabadkai tüntetések harmadik napjának központi témája, ezért a részvevők a városban működő médiaházakhoz látogattak el sétájuk során. A hideg, szeles idő is közrejátszhatott abban, hogy csütörtökön kevesebben jöttek össze, hozzávetőleg mintegy ötszáz ember, de a hangulat semmivel se volt lanyhább mint az előző két napon. Annál is inkább, mert a megmozdulás egy dobos szekcióval bővült, akik mindvégig diktálták a tempót.

A főtéri gyülekező és bemelegítés után a szervezők egyike ismertette az útvonalat és nyomatékosan arra kért mindenkit, hogy ne fogyasszon útközben alkoholt, ne rongáljon meg semmit és ne sértegessék az arra járókat, de mindez a figyelmeztetés nélkül is működött.

A tömeg a korábbi napokon már felhasznált szerb és magyar nyelvű transzparenseket vitte magával, amelyek egy széles pannóval bővültek, amelyet az első sorban vonulók vittek és amelyen ez állt: „A diktatúra ellen”.

A felvonulás első állomása a Pannon RTV székháza volt, amely előtt ott volt Bodzsoni István igazgató is, aki az épület előtt dohányzott. Kontaktusra közte és a tiltakozók között nem került sor, mint utóbb kiderült, az első sorokban vonuló fiatalok nem is tudták ki ő. A tömeg a Pannon előtt a „Közvetítsenek bennünket élőben” jelszót skandálta, illetve a Beogradski Sindikat Sistem te laže című dalának refrénjét újraköltve azt énekelték, hogy Pastor te laže, vagyis Pásztor átver téged.

A tömeg innen a Strossmayer utca teljes szélességén és a főtéren átvágva a Szabadegyetemhez ment, ahol a Yu Eco RTV székel, majd az Arsenije Čarnojević utca elejére, ahol meg az RTV Subotica (korábbi City) található. Mindhárom médiaház jelentős összegeket kap a város költségvetéséből. A menetelés a Đuro Đaković utcán folytatódott, egy rövid időre megálltak a Jadran épülete előtt, majd következett az Új Városháza, ahol a Vajdasági RTV szabadkai fiókszerkesztősége található.

Ezt egyetemista ébresztő követte, a tiltakozók a Belgrádi úton vonultak a Közgazdasági Kar épülete elé, ahol este lévén nem volt senki, ezért aztán a mellette lévő egyetemi diákotthon elé vonultak, ahol társaikat bíztatták csatlakozásra. A legtöbb szoba ablakában meg is jelentek a hallgatók, akik közül a 10-20 leglelkesebb le is jött és csatlakozott a sétához, amely ezúttal a város főterén fejeződött be. Közben a hangulat mindvégig jó volt, a dobosok diktálták a tempót, a tömeg pedig többek között a szerb himnuszt és a Đurđevdant énekelte. A rendőrség ezúttal is előzékeny volt, kísérték a felvonulást és a haladás irányában lezárták a forgalmat. A megmozdulás pénteken este hét órakor folytatódik.

A csütörtöki tüntetést is élőben közvetítette a Szabad Magyar Szó, a felvétel itt látható:

Szabadka ma a médiasötétség ellen tüntet

Posted by Szabad Magyar Szó on Thursday, April 6, 2017