Az Amerikai Egyesült Államok masszív rakétatámadást intézett manőverező robotrepülőgépekkel pénteken hajnalban a szíriai Homsz egyik légibázisa ellen, megtorlásul a keddi feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják – közölték amerikai tisztségviselők.

 

Donald Trump amerikai elnök rövid beszédben jelentette be döntését a szíriai célpontok elleni támadásokról.  Kiemelte, hogy mélyen megrendítette őt a szíriai Idlíb tartományban végrehajtott gáztámadás, és leszögezte, hogy szerinte a korábbi évek erőfeszítései, amelyek Bassár el-Aszad szíriai elnök álláspontjának, viselkedésének megváltoztatására irányultak, immár végleg kudarcot vallottak.

Trump diktátornak nevezte Aszadot, és leszögezte: a szíriai elnök rendelte el az idlíbi gáztámadást, amelyben halálos ideggázzal öltek meg ártatlan embereket, köztük gyermekeket, kisbabákat. „Nem lehet vita tárgya, hogy Szíria tiltott vegyi fegyvereket vetett be, és ezzel megsértette az ilyen fegyverek tilalmára vonatkozó nemzetközi egyezményt”. Trump felszólította a civilizált nemzeteket, hogy vessenek véget a vérontásnak és a mészárlásnak Szíriában, s hozzátette: az Egyesült Államok nemzetbiztonsági érdeke, hogy megelőzze és elrettentse a halálos vegyi fegyverek elterjedését és használatát.

Az amerikai haditengerészet Földközi-tengeren állomásozó hajóiról legalább ötvenkilenc Tomahawk rakéta indult Szíria Sajrát nevű légitámaszpontjára, ahol orosz erők is jelen vannak. Az amerikai védelmi minisztérium közölte, hogy a támaszpont oroszok által használt részeit megkímélték, mi több, az oroszokat a támadásról előre tájékoztatták, de a beleegyezésüket az akcióhoz nem kérték.

Azért került célkeresztbe éppen ez a támaszpont, mert amerikai titkosszolgálati feltételezések szerint Sajrátból indulva hajtották végre a damaszkuszi rezsim erői a mérgesgáz-támadást az idlíbi Hán Sejkún ellen.

A szíriai állami televízió agressziónak nevezte az amerikai rakétacsapást, az ellenzék üdvözölte és rendkívül fontos válaszlépésnek nevezte az akciót.

Vlagyimir Putyin elítélte az amerikai beavatkozást. A védelmi minisztérium közleménye szerint az orosz elnök Aszad szilárd szövetségese, a Donald Trump által elrendelt légicsapást pedig egy szuverén állam elleni agressziónak tekinti. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint az akciót kiváltó vegyifegyver-támadás csak ürügyül szolgált az Egyesült Államoknak ahhoz, hogy fitogtassa erejét. A közlemény szerint Oroszország „sosem fogadja el a jogszerűen működő szíriai hatóságok elleni támadást”.

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint az amerikai és egyéb csapatok jelenléte Szíria földjén anélkül, hogy ehhez Aszad elnök vagy az ENSZ nemzetbiztonsági tanácsa hozzájárult volna, a nemzetközi jog nyilvánvaló és súlyos megsértése. Provokációnak minősítette a Szíria elleni amerikai légicsapást Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is, aki reményét fejezte ki, hogy az akció nem okoz helyrehozhatatlan kárt Oroszország és az Egyesült Államok viszonyában.

Aggasztó ugyanakkor, hogy Moszkva felfüggeszti a szíriai légtérben bekövetkező incidensek kiküszöbölését és a légi bevetések biztonságának szavatolását célzó orosz-amerikai memorandum hatályát: ez a megállapodás biztosította eddig, hogy a két nagyhatalom még véletlenül se találja el egymás gépeit. Oroszország emellett kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülésének összehívását is.

London, Berlin, Párizs, Ankara, az izraeli kormány, Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke és még sokan mások üdvözölték az amerikai akciót.

Nem lesz folytatása az amerikai légitámadásnak Szíriában – mondta egy, a Reutersnek nyilatkozó, a neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztségviselő. Szerinte a légicsapás nem jelez jelentősebb fordulatot abban, hogy Donald Trump amerikai elnök elsősorban a belügyekre összpontosít.

Nyitóképünkön az amerikai haditengerészet által kiadott fotó látható,  hajnali rakétatámadás indítása az USS Porter fedélzetéről.