Nem egész egy hete, április 2-án, vasárnap reggel megnyíltak a szavazóhelyiségek, Szerbia tizenegy jelölt közül választotta ki az ország új köztársasági elnökét. A Szabad Magyar Szó látástól vakulásig, vagyis egész nap, az urnanyitástól a szavazóhelyek bezárásáig folyamatosan tudósított a választási eseményékről, amelyek között, sajnos, igen nagy számban fordultak elő csalásokról, vagy csalási kísérletekről szóló híradások is. Érkeztek információk arról, hogy láncszavazást szerveztek, utaztatták a polgárokat, lefizették a szavazókat, telefonon zaklatták az embereket, hogy menjenek szavazni, de csakis és kizárólag a hatos számot karikázzák be… Olyan is előfordult, hogy a legnépszerűbb ellenzéki jelölt nevében küldtek sms-eket a lakosságnak, de szándékosan a kormánypárti jelölt sorszámát adva meg, vagy arra biztatva az embereket, hogy maradjanak otthon, ne vegyenek részt a választáson. Szóval volt itt minden, mi szem s szájnak ingere, vagy ahogy faluhelyen mondják, volt minden, mint a búcsúban.

Urnazárás után pedig este nyolctól tovább folytattuk a tudósítást, megszakítás nélkül, s ekkor már az első részeredményeket lestük, az érintett pártok és politikusok megszólalásait vártuk, hogy kommentálják az eredményeket. Ez a nap hozta meg az újabb látogatottsági rekordot is a Szabad Magyar Szó történetében.

Az alábbiakban összefoglaljuk ennek a napnak és az utána következő, immár hétfőbe nyúló éjszakának az eseményeit. Az alábbi összeállításunkban időrendi sorrendben haladva tekinthetik át olvasóink a fent jelezett időszakban megjelent írásainkat, híreinket és tudósításainkat. Ha lemaradtak volna valamiről, vagy esetleg csak szeretnék felfrissíteni emlékezetüket. Hiszen az elnökválasztás lezajlott ugyan, a most elkezdődött folyamatok még távolról sem értek véget… Hosszú út áll előttünk, és kitartónak kell lennünk, ha végig akarunk haladni rajta, hogy elérjük a magunk elé – és az ország elé – kitűzött céljainkat.

Rejtett üzenetek

Nézzük, kikre lehet szavazni április másodikán! Közülük néhányat kikiáltottak esélyeseknek (persze, a második fordulóba jutásra, ha Vučić nem győz már az első fordulóban). Megkíséreltem a plakátjaikon levő képükről leolvasni ezt-azt, mégpedig teljesen szubjektívan, aszerint, reám hogyan hatnak. Szakemberek biztosan másként elemeznék, megtehettem volna a segítségükkel, megkereshettem volna a testbeszédről (metakommunikációról) szóló szakkönyveket, segítséget kérhettem volna (pl.

Válassz!

Az én szavazatom nem fog semmin változtatni! – hallom naphosszat. Ön is így gondolja? Rendben, megértem. Kiábrándultunk mindannyian. Vagyis a többség bizonyára, mert nincs munka, nincs pénz, nincsenek orvosok, nincs maradás, nincs, nincs… De ha nem megyünk el voksolni, más megteszi helyettünk, és nem biztos, hogy a végeredmény tetszeni fog!

Éjféltől kampánycsend

Az április 2-ai elnökválasztás előtti kampánycsend csütörtökön éjfélkor kezdődik és a szavazás végéig, egészen pontosan a szavazóhelyek bezárásáig, vagyis április 2-án 20 óráig tart. A kampánycsend ideje alatt tilos kampányrendezvényt szervezni és választási reklámanyagokat osztogatni, plakátolni, valamint a közvélemény-kutatások közlését is tiltja a törvény.

Szerbia elnököt választ

Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt és a velük koalícióban lévő pártok jelöltje, Boško Obradović, a Dveri (Oltárajtó) jelöltje, Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt jelöltje, Aleksandar Popović, a Szerbiai Demokrata Párt jelöltje, Milan Stamatović, az Egészséges Szerbiáért polgári csoport jelöltje, Nenad Čanak, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga jelöltje.

Tizenegykor közlik az első részvételi adatokat

Mind a 8396 szavazóhely megnyílt 7 órakor, a szavazás első órájában nem volt szembeötlő szabálytalanság – mondta Vladimir Dimitrijević, a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) elnöke. Tizenegy órakor sajtótájékoztatót tart a RIK, amelyen közlik az első három óra részvételi adatait. Az első, nem hivatalos adatok a választás eredményével kapcsolatban 22 óra körül várhatóak.

Martonoson listáznak, fizetnek… (FOTÓK)

Több olvasónk is fotókat küldött, amelyeken látható, hogy az egyik martonosi szavazóhely előtt egy autó tetején listázzák a szavazókat. Értesüléseink szerint a képen látható személy állami alkalmazott. Egyik ellenzéki választási stáb egy tagja pedig követett egy kombit, amellyel egy konkrét személy házához szállítják az embereket, akik ott kapják meg az instrukciók szerinti szavazásért a dinárbeli juttatást.

Hamis SMS-üzeneteket küldenek Saša Janković nevében

„Kedves szomszédjaink. Huszonhét szavazóhelyen történt választási csalás, ezért arra szólítjuk fel Önöket, hogy NE menjenek el szavazni”. Belgrád Vračar községében ilyen tartalmú SMS üzeneteket kapnak a polgárok. Ha valakinek kételyei voltak, Janković stábjából már jelezték, hogy ezeket az üzeneteket nem ők küldték. Lehet találgatni, hogy akkor vajon ki lehetett az.

Szabálytalanságok Zentán, Szabadkán, Nagybecskereken

Folyamatosan érkeznek bejelentések az egyes szavazóhelyeken történő szabálytalanságokról. A 021 Rádió portálja közölte, Zenta község területén egyik szavazóhelyen egy olyan személy adta le szavazatát, akinek a neve nem is szerepel a névjegyzékben. Szabadkán a CeSID központja szerint két választópolgár a Bajnát Helyi Közösségben adta le voksát, annak ellenére, hogy nem ehhez a választókörzethez tartoznak.

Felébredtek a polgárok, egy óra alatt szinte duplázódott a részvétel

Korábban azt írtuk, hogy 9 óráig a szavazásra jogosultak 5,8 százaléka szavazott, ami valamivel több, mint a tavalyi parlamenti választásokon, amikor ebben az időben 5,3 százalék volt, de elmarad a 2012-es elnökválasztástól, amikor a 9 órai részvétel 6,6 százalék volt. Egy óra alatt azonban komoly változások történtek, majdnem duplázódott a részvételi arány.

Csantavér: Zorica kérni magyarok, hogy szavazni hatos

A csantavéri piac (Illusztráció) Folyamatosak a választási csalásokra vonatkozó bejelentések. Az egyik ellenzéki stáb megfigyelője jelentette, hogy Csantavéren, a piacon egy Zorica nevű hölgy tesz szavazatvásárlási ajánlatokat a polgároknak. Az elutasíthatatlan ajánlatról hangfelvétel is készült. Palicson tört magyarsággal hívogatják az embereket, hogy szavazzanak a 6-osra. A hasonló eseteket küldjék el nekünk, közzétesszük.

Pásztor-nyilatkozattal kampánycsendet sért a Magyar Szó

Április 2-án reggel hét órától, a szavazóhelyek nyitásától este nyolc óráig a tájékoztatási eszközök közölhetik, hol és mikor szavaztak a jelöltek, közéleti személyiségek, de nyilatkozatokat tilos megjelentetni – úgy tűnik ezt vagy nem tudja, a Magyar Szó főszerkesztő helyettese, Kabók Erika, vagy nem érdekli, mivel az általa készített és 11 óra 19 perckor közzétett szövegben Pásztor István, a VMSZ elnöke és Bunford Tivadar, a szabadkai vkt elnöke is nyilatkozik.

Tornyoson 3000-5000 dinárt is érhet egy szavazat

Sajnos további szabálytalanságokról érkeznek bejelentések. Az alábbi üzenetet a Vajdaság választ nevű fb-oldal közölte: „Jöhetnének Óbecsére is fotót készíteni. Itt 1000 din és egy élelmiszercsomag a szavazás ára, és igen, házhoz mennek, és viszik a szavazóhelyre a személyt. Sajnos, ezek miatt kellett megválnom pár „baráttól”.

Saša Radulović balhéba keveredett

A belgrádi 40-es számú szavazóhelyen adta le voksát Saša Radulović elnökjelölt. A Cerak nevű óvodában azonban egy kisebb incidens kísérte a szavazást. Az történt, hogy amikor Radulović az újságírók elé állt, hogy nyilatkozzon, a szavazatszedő bizottság egyik tagja odaszólt, hogy nem kellene teret adni egy tolvajnak, aki szégyellhetné magát, amiért indult a választáson.

Velimir Ilić nem szavazhatott

Velimir Ilić nem szavazhatott, mert a neve nem szerepel a névjegyzékben. Családtagjai ma gond nélkül le tudták adni voksaikat a čačaki Atenica településen, de ő nem tudta ezt megtenni. Ilić a szavazatszedő bizottság tagjainak átadta a szavazásra vonatkozó értesítését is, a városi közigazgatástól, és egyébként is húsz éve ugyanott szavaz.

Zenta: Anyuka, a kisbabája és a haladó választási biztos

(Fotó: Illusztráció) Egy kismama mesélte, hogy kötelességtudó polgárként, kislányával ő is a szavazóurnák elé járult. A babakocsit az épület előtt hagyta, s miután bekarikázta az egyik jelölt előtti számot és elindultak volna haza, kotorászni kezdett a táskájában. Ekkor, az egyik választási ellenőr kávéját kortyolgatva feltehetőleg azt hihette, hogy az anyuka még nem szavazott, a következő szavakat intézte hozzá: – Jaj,de aranyos baba.

A szabadkai ócskapiacon lobogtatták az ezrest

A szabadkai ócskapiacon, ahol hétvégenként hatalmas a tömeg a mai napon választással kapcsolatos gyanús tevékenységről is kaptunk bejelentést. A piac hátsó bejáratánál egy fiatal gyerek ezer dinárost lobogtatott, ezzel toborozta az érdeklődőket, akik aztán egy kigyúrt férfiak által őrzött helyre mentek be, ahonnan a személyes dokumentumaikat vitték el.

Temerin: Tartományi képviselő 3000 dinárt fizet a hatosért

A temerini rendőrségnek több polgár és kampánystáb is jelentette, hogy bizonyos személyek a szavazóhelyek előtt győzködik az embereket, hogy a hatos számú jelöltre szavazzanak. Járeken azokat, akik ebbe belemennek, egy helyi kávézóba irányítják, ahol 3000 dinárt kapnak azok, akik az utasításoknak megfelelően szavaznak – írja az Autonomija.info.

Csak a 6-os: Kanizsán telefonálnak és házalnak, Horgoson utaztatnak

Úgy tűnik, a magyarkanizsai községben nem áll jól a kormánykoalíció jelöltje. Ezt támasztja alá a horgosi felvétel, amelyen látszik, hogy az általános iskolánál és a Koza Károly szavazóhelynél is autóztatják az arra érdemeseket. Magyarkanizsán pedig járják a házakat, és ellenőrzik, hogy az emberek szavaztak-e már, valamint telefonon hívják őket, és közlik, a hatos számú jelölt a biztos pont.

Kanizsán feljelentést tettek ismeretlen tettes ellen

A magyarkanizsai rendőrállomáson délután fél hatkor ismeretlen tettes ellen tettek bűnvádi feljelentést annak megalapozott gyanújával, hogy a szavazóhely közvetlen közelében (tárgyi és anyagi) jutalmat osztott embereknek, hogy egy bizonyos jelöltre szavazzanak. A gyanúsított ezzel a büntető törvénykönyv 156. szakaszában részletezett bűncselekményt követte el. A helyszínen készült fotók és a választási munkatestület közvetlen értesülései alátámasztják a vádakat.

Beodra: a szerb Prosperitati-nyertes szervezte az utaztatást

Beodráról arról tájékoztatták a Szabad Magyar Szó szerkesztőségét, hogy a Prosperitati pályázatának egyik helyi nyertese arra kényszerítette a kisboltjában eladóként dolgozó alkalmazottját, hogy egész nap telefonon hívogassa a beodrai magyarokat, akik még nem voltak szavazni, és biztassa őket arra, hogy járuljanak az urnák elé, és csakis a 6-os számot karikázzák be.

Elnökválasztás: urnazárás után!

A jelöltek: 1. Saša Janković, a Szerbia félelem nélkül polgárok csoportjának jelöltje, 2. Vuk Jeremić, a Jobban kell polgárok csoportjának jelöltje, 3. Miroslav Parović, a Nemzeti Szabadelvű Mozgalom jelöltje, 4. Saša Radulović, az Elég volt mozgalom jelöltje, 5. Luka Maksimović, a Ljubiša Preletačević Beli – Csak bátran polgári csoport jelöltje, 6.

A szórványban fölényesen nyert Saša Janković

Nagy Britanniában és az Egyesült Államokban már a nap folyamán befejeződött a szavazás, amely Saša Janković elsöprő győzelmét hozta. Chicagóban Saša Janković 88 szavazatot kapott, Vučić 12-t, Preletačević Beli 16-ot, Saša Radulović Vuk Jeremić 5-5 voksot. Washingtonban Saša Jankovićra 82-en szavaztak, Vučićra 28-an, Vuk Jeremićre 15-en, Preletačević Belire 12-en, Saša Radulovićra pedig hatan.

Ipsos: Vučić több mint 58 százalék, Janković majdnem 14

A szavazóhelyek 41.6 százalékának feldolgozása alapján az Ipsos adatai szerint Aleksandar Vučić kapta a szavazatok 58,1 százalékát, Saša Janković 13,8 százalékot, Luka Maksimović 9,3 százalékot, Vuk Jeremić pedig 5,5 százalékot kapott – jelentette az RTS.

SZHP: Vučićot Beli követi

Nebojša Stefanović szerint a második és harmadik helyezett Luka Maksimović és Saša Janković, „nem feltétlenül ebben a sorrendben”. A szavazóhelyek zárását követő első nyilatkozatában Stefanović leszögezte: a haladók megvárják, hogy befejeződjön a szavazatok összeszámlálása, mielőtt konkrét adatokat tesznek közzé, s hogy még korai megmondani, milyen lesz a Vučićot követő sorrend.

Janković kampánystábja: A részvételi arány 54,8 százalékos, és ennyi Vučić szavazati aránya is

Saša Janković kampánystábja közölte: a választóhelyek 6,12 százaléka adatainak feldolgozása után megállapították, hogy a részvételi arány az elnökválasztáson 54,8 százalékos volt. Azt is közölték, hogy Aleksandar Vučić nyerte meg a szavazatok 54,8 százalékát, a második helyen Saša Janković végzett a szavazatok 16,59 százalékával, harmadik pedig Luka Maksimović lett, aki a voksok 9,23 százalékát szerezte meg.

Jeremić: Köszönjük, Szerbia, megtettük az első lépést

Vuk Jeremić, a köztársasági elnökválasztás egyik jelöltje megköszönte Szerbia polgárainak a támogatást és megállapította, hogy a vasárnapi választáson az ország megtette az első lépést a szabadság felé. „Köszönöm, Szerbia!

CeSID: Kétségtelenül Vučić Szerbia új elnöke

A Szabad választásokért és demokráciáért központ (CeSID) közölte: kétségtelen, hogy Aleksandar Vučić, a hatalmi koalíció jelöltje Szerbia új köztársasági elnöke. „Az eredmények már egy ideje nem változnak jelentős mértékben. A vasárnapi választások nyertese Aleksandar Vučić.

Ipsos: Megállapíthatjuk, hogy Szerbiának új elnöke van

Marko Uljarević, az Ipsos igazgatója (nyitóképünkön) közölte: elmondható, hogy Szerbia a választások első fordulójában már új köztársasági elnököt kapott. Az Ipsos a voksok 85,7 százalékos feldolgozottságánál megállapította: Aleksandar Vučić 54,9 százalékot kapott, Saša Janković 16,3 százalékot, Luka Maksimović 9,5 százalékot, Vuk Jeremić pedig 5,7 százalékot.

„Vasforgács a mágnes körül”

A választási eredményeket kommentálva Joó-Horti Lívia, a Magyar Mozgalom társelnöke a Szabad Magyar Szónak elmondta: „Ennek a választásnak az volt az igazi tétje, hogy körvonalazódik-e Szerbiában egy olyan politikai erő, amely, mint a vasforgács a mágnes körül, képes összeszerveződni, és összeállni egy olyan tömbbé, amely reális alternatívát jelent a jelenlegi haladó (rém)uralommal szemben, és egy napon képes lesz majd leváltani azt.

„Rövid volt a választási éjszaka”

A köztársasági elnökválasztások éjszakája, úgy tűnik, sokkal kevesebb bizonytalanságot hordoz, mint a parlamenti voksolás eredményvárása. Ez az éjszaka meglehetősen rövidnek ígérkezik – írja gyorselemzésében a B92. A CeSID és az Ipsos adatai szerint a regnáló kormányfő, a hatalmi koalíció elnökjelöltje, Aleksandar Vučić meggyőző fölénnyel nyert és mintegy öt százalékkal több szavazata van, mint a szükséges 50 százalék plusz egy voks ahhoz, hogy már az első fordulóban győztesnek minősítsék.

„Kristálytiszta minden, tizenkét százalékkal többet kaptam, mint az összes többi jelölt együttvéve”

Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt vezetője kijelentette: választási győzelme „kristálytiszta” és megmutatja, hogy Szerbia polgárai milyen irányba szeretnének haladni. Hangsúlyozta azt is, hogy több mint kétmillió polgár szavazott rá, s hogy egyedül is tizenkét százalékkal több voksot kapott, mint az összes többi jelölt együtt.

Saša Janković: Ez még csak a kezdet

Győzelmet hirdetett az elnökválasztáson második helyet megszerző Saša Janković, aki kihangsúlyozta, ez a voksolás a tisztelettudó emberek, a szabályok, az elvek és értékek győzelme, amelyekért az első naptól kezdve harcolt. Hozzátette, nem gratulál a győztesnek, nem kíván semmit előrebocsátani, de szeretné megvárni a teljes és végleges eredményeket.

A Dveri követeli a választási eredmények megsemmisítését

Boško Obradović, a Dveri elnökjelöltje kijelentette, hogy pártjának adatai szerint Aleksandar Vučić kormányfő a szavazatok ötvenegy százalékét szerezte meg, s a nem teljes feldolgozottság mellett ez az arány egyre csökken. „Vučić győzelme ebben a pillanatban nagyon is megkérdőjelezhető, hiszen a nagyvárosokban még nem végeztek a szavazatszámlálással” – mondta Obradović.